1360359805_4662-ostrak-f.jpgSokan abban a téveszmében élnek, hogy „a sorkatonaság embert/férfit farag a fiatalokból”, és hogy „a mai fiatalemberek” – felteszem itt a 18-20 évesekre gondolnak – „azért olyan puhányok, mert nincs sorkatonaság”, stb. Már tucatszor leírtam különböző fórumokon és vitákban, így röviden leírom itt is, hogy miért téveszmék ezek.

(A félreértések elkerülése végett már az elején le kell szögeznem, hogy itt szigorúan a "SORKATONASÁGRÓL", és nem pedig "HIVATÁSOS, SZERZŐDÉSES ÉS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONÁKRÓL" esik majd szó!)

 

 

Már eleve ott csúszik a dolog logikája, hogy a legutolsó sorkatonai szolgálatot (és az előtte lévő 10-15 éves időszakban) is letöltők cseppet sem lettek férfiasabbak, sem fegyelmezettebbek, sem kötelességtudóbbak... ha ugyanis így lett volna, akkor szigorúbb apák lettek volna belőlük, akik nem engedték volna a mai fiatalságot így elkanászodni. Az biztos, hogy jobb apák nem lettek a katonaságtól, a mai fiatalság előtt jobb példaképet nem mutattak... szóval felesleges pénzkidobás lenne az egész. Amúgy meg egy fergeteges nagy kamu az egész hírverés. legalább akkora esélye van, mint a halálbüntetés bevezetésének. ... Én azt mondom, szégyellje magát az a szülő, aki szégyelli a gyerekét, és ne az államtól várja, hogy embert faragjon belőle. Az olyan ne akarjon gyereket nevelni, és pláne fiút ne akarjon, aki azt hiszi, hogy a katonaság teszi férfivé a fiúkat.

Sose értettem, miért mesélik élvezettel sokan, hogy milyen nevetséges és megalázó dolgoknak voltak kitéve… Az pedig egyenesen szánalmas, ha valaki arra büszke, hogy milyen derekasan állta a szívatásokat, és esetleg ő maga is hogyan művelt ilyeneket a „kopaszokkal” „öreg korában”.

BRAIN STORMING, (2007)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiesnoilelekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr107749884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az menjen katonának 2015.09.01. 18:27:05

Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret - tartja a népdalba ágyazott népi bölcsességünk. Amivel minden értelmes és humánus emberfő csak egyet tud érteni. Sőt még a hivatásos katonák többsége is, hiszen a kényszerített katona nem jó katona. Továbbá í...

Trackback: Hadkötelezettség és az emberi jogok 2015.09.01. 18:23:12

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.09.01. 07:52:34

Mint a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának oszlopos tagja osztom a bejegyzésben leírtakat. A sorozást viszont csak 11 éve törölték el, tehát nem lehetnek még túl sokan és túl nagyok azok a gyerekek.

Brain Storming 2015.09.01. 11:33:36

@vilagnezet.blog.hu:
Thanx! Amennyiben az utolsó sorköteleseknek a leszerelésükkor születtek a gyerekeik, akkor valóban nem ):o)

Azért is jeleztem az írásom elején, hogy szigorúan a sorkatonaságra vonatkozik a megjegyzésem, mivel a hivatalos, szerződéses, stb katonák családjából kikerült gyerekek mentális, fizikai stb. jellemzőiről nincs adat, így nem tudni, hogy az önkéntesen vállalt katonai szolgálat mennyiben hat vissza a nevelt gyerekek fegyelmezettségére, jólneveltségére, stb. ... Ki tudja, érdemes lenne egy átfogó szociológiai vizsgálatot végezni ebben a témában.

recirkulációs kör 2015.09.01. 17:31:05

A 6 hónap nem is, az lófasz volt, nem katonaság.
De a 18 hónap azért faragott bizony, és kurvára hiányzik a mostani fiataloknak.

Wrex 2015.09.01. 17:33:17

A probléma az, hogy a poszter összemossa a valódi sorkatonaságot azzal, amit itt sorkatonaság címén csináltak, különösen a vége felé.

IdomitottFoka 2015.09.01. 17:33:22

@Brain Storming: Nem az intézmény, inkább a kiképzés minősége, hiánya annak az oka, hogy az utolsó sorkatonák nem lettek fegyelmezettebbek, erősebbek fizikálisan és mentálisan. Svájcban működik a sorkatonaság és a tagjai fejlődnek magukhoz képest. Izraelben is.

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 17:38:25

Te az utolsók között lehetsz, akik még sorkatonák voltak.
Mások az élményei annak, aki civil ruhában járhatott be és 6 hónap volt a sorkatonasága. Az egy szép hosszú nyaralás.
A valódi sorkatonáknál ez a hat hónap még az első etap első része volt, pl. Lentiben, ahol az első kilépője a laktanyából kb. hat hónap után volt.

Vicces vagy, inkább ne foglalkozz a valódi sorkatonasággal, csak magadat nevetteted ki ezzel az egésszel.

Mondom ezt úgy, hogy én aztán valóban örömkatona voltam a körbeírt könyvemmel, amikor inkább mást zavartam haza, csak hogy ne kelljen otthon fél ötkor kelni, hogy beérjek, inkább aludtam fél kilencig bent, nyugiban.

Hermesz Konrad 2015.09.01. 17:41:20

Írja már le egy nagy sorkatonaság rajongó, hogy mitől lesz férfibb valaki a hosszú sorkatonai szolgálattól.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2015.09.01. 17:45:26

Pedig de! Nagyon is! Sajnos nálunk a sorkatonaság inkább ideológiai képzés volt elsősorban, a 18 hónapból kb. 2-3 hó volt értelmes katonai és "férfias"fejlődésre alkalmas. Ott voltam, tudom.
Pedig bizony nevelne, nem kicsit, nagyon, gondolj bele: a jog a mai szülőnek semmit sem enged a gyerekkel szemben, bezzeg a katonai fenyítés, az bizony "jogszerű" és hatásos :) !

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 17:46:04

@Hermesz Konrad:

Pl. attól, hogy a hozzád hasonló anyuci kedvence pár nap alatt rendbe lett téve, és nem arra hivatkozott, hogy otthon anyuci elétett mindent, kinyalta a seggét, és mindent megengedett neki.
Az ilyeneket szerettük, meg a 40 méteres folyosó is. Szép tiszta volt mindig.

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 17:48:27

@Hermesz Konrad:

De ne értsd félre, nem rajongtam érte, csak elfogadtam, és úgy lavíroztam, hogy ne legyen belőlem olyan nyálas kis köcsög, aki egy nehezebb lapáttól már hanyatt esik, ahogy az a mai faszbúkidiótákra és Justinbíber rajongókra igaz.

has 2015.09.01. 17:50:07

Én nem a végén voltam katona. Az egész szart sem ért. Még az absztinens is megtanult alkoholista lenni. Tanítani nem tanítottak semmi hasznosat, csak kötelező előadásokat tartottak az avacs-ok veszélyeiről. Tessék fonetikusan olvasni, mert úgy hangzott el. Megnézhettük, kötelezően az összes orosz vénember temetését brezsdmegtől kezdődően. Elloptak az életemből másfél évet!!

has 2015.09.01. 17:55:43

@fidesz a mutyipárt: Kivéve, amikor az öregek szándékosan csoszogva féknyomokat hagytak a folyósón. Aztán az ügyeletes felszórt három-négy zacskó ultrát és felöntötte az egészet két vödör vízzel. Roppant tanulságos, és személyiség fejlesztő volt.

Hermesz Konrad 2015.09.01. 17:56:42

@fidesz a mutyipárt: A tahóságot is ott tanultad, hogy ismeretlenül minősítesz? Nem túl meggyőző az érvelésed amúgy. Csak azért, hogy másokon kiéld a frusztrációdat vagy szerezz egy jó fizikumot, vagy 40 méteres tiszta folyosókat nézegess felesleges a katonai szolgálat. Ezt máshol is meg lehet tenni gond nélkül.

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 18:00:58

@has:

Ezért választottam mindig a budit. Ott békénhagytak, slaggal le kellett mindent csapni oszt jónapot.

@Hermesz Konrad:

Bizony. Még valami? Mondd, te vagy az "intelektüel". Iszom a felsőbbrendűséged, mondjad a tutit.

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 18:02:24

@Hermesz Konrad:

A frusztrációt honnan veszed? Ott voltál? Vagy te is ismeretlenül ítélsz, ahogy azt másnak felrovod? Nem vagy különb csak hiszed, bemeséled magadnak.

Gyűrött Papír 2015.09.01. 18:06:20

@Hermesz Konrad: Helló!
Előre leszögezem, hogy nem vagyok és voltam rajongója, de úgy voltam vele, hogy ha már ott vagyok, akkor igyekeztem belőle a legtöbbet hasznosítani (1 év a délszláv válság kellős közepén).

Az emberi vonal.
Első és legfontosabb iskolája az volt, hogy szinte mindenféle jellemű emberrel összehozott a sors.
Amíg az ember burokban él és nincs magára utalva nem is hiszi el milyen emberek vannak. A lógós, mószerolós, benyalós sumáktól kezdve egészen a valódi bajtárs szintig. Ez segített abban, hogy a munkahelyen megtanuljam felismerni és kezelni őket. Milyen az amikor rohadtul ki vagy szolgáltatva a mindig részeg Törzsfőnök szeszélyének, amikor a negrósötét kapus ftörm addig ellenőrzi a ruházatot, amig lekésed a busz és mehetsz 6 órával későbbivel. Ehhez persze vigyorog.
Szóval emberismeretből, kezelésből segített.

Elfoglaltság.
Ha nem talász magadnak feladatot adnak. :)
Alap felállás volt, hogy a katonának mindig csinálnia kell valamit. Leginkább takarítani. Én szerencsésnek mondhattam magam, mert egy villámcsapott távközlési kocsit kaptam, amit elkezdtem rendberakni. A paneleket megjavítani, szerelgetni, amire jutalom szabikat kaptam. :))
Szakmailag fejlődtem, nyelvet és programozást tanultam szabadidőmben.

De mondom, ez a kötelező bezártság ihlette, nem volt választási lehetőség. Elrabolt év volt.

Rövid G. atya 2015.09.01. 18:10:03

@recirkulációs kör: lófaszt faragott. Én is lehúztam másfél évet. Annyi haszna volt, hogy elmúltak a faji előítéleteim: azóta egyformán utálom az összes humanoidot. :D (addig csak közömbös voltam az emberiség nagy része irányában, addig sem voltam rasszista. Viszont ott végérvényesen bebizonyosodott, hogy bőrszíntől független, mekkora gazember valaki)
Fizikailag annyival voltam jobb kondiban, hogy kb. negyed-fél év alatt visszavedlettem a bevonulás előtti állapotomra.

Rövid G. atya 2015.09.01. 18:12:27

@IdomitottFoka: ezt úgy hívják, hogy urban legend.

lutria 2015.09.01. 18:18:48

Én két példát is tudok katonai szolgálatom idejéből (92'-93')akik jól jártak a bevonulással,az egyik srác kemény drogos volt,a KK-ban gyógyították ki pár hónap alatt valszeg keményebb módszerekkel mint a civileket-majd utána vonultatták be 12 hónapra és utána sem esett vissza és hálás volt érte.A másik meg egy pesti bandatag volt aki ki akart lépni közülük,már a sorozáskor elmondott mindent és kérte hogy jóóó messzire lévő,félreeső laktanyába vigyék ami nehezen megközelíthető,a laktanyában az első útja a parancsnokhoz vezetett és ott is segítettek neki hogyha a bandatagok jönnének hozzá látogatáskor akkor hogyan koptassák le őket hogy szolgálatban van/elvezényelték/büntiben van stb.Persze azok egy idő után megunták a pár száz km-es felesleges túrázásokat és elmaradtak,a srác meg leszereléskor nem is költözött vissza Pestre és sikerült eltűnnie banda szeme elől.Gondolom lehettek még hasonló történetek.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2015.09.01. 18:24:26

Hadkötelezettség és az emberi jogok

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" előadásából. 2000 április 14

"4.1. Emberi jogok

A kötelező katonai szolgálat az emberi jogok széles skálájának folyamatos és súlyos megsértésével jár. Szinte nincs olyan emberi jog, ami ne sérülne. Az emberi jogoknak ilyen mértékű, tömegekre kiterjedő megsértése a modern polgári államokban az élet egyetlen más területén sem képzelhető el. Radikálisan fogalmazva: a hadkötelezettség a modern állami rabszolgaság intézménye. Ezt a radikális megfogalmazást sokan durvának tartják, elutasítják. Ám ha belegondolunk, hogy ez az intézmény az állampolgár életének szinte minden részletét szigorúan szabályozza, előírja, hogy mit és mikor egyen, hogyan öltözködjön, kinek és hogyan köszönjön, kinek engedelmeskedjen, kivel és hol lakjon egy szobában, és olyan esküre kötelezi, amelyben még a saját életének feláldozását is vállalja - nos, akkor nem tagadható, hogy a rabszolgasággal való analógiának van alapja.

Nem véletlen, hogy olyan sok kiemelkedő értelmiségi ellenzi a hadkötelezettséget. Azzal, hogy az egyéniségükre büszke, az egyenruhától egyébként is irtózó személyeket a hadseregbe bevonultattak és ott megaláztak, a sorkatonaság intézménye számos esküdt ellenséget szerzett magának."

Hermesz Konrad 2015.09.01. 18:31:16

@fidesz a mutyipárt: Csakis abból indultam ki, amit, és ahogy leírtál. Nem kívánok észt osztani senkinek. Megbántani sem akarok senkit. Egyszerűen értelmes észérveket szeretnék hallani másoktól. A sorkatonaságot támogatóktól. Mert érdekel a véleményük a tapasztalatuk és az észérvek. Nem a tahóság, és a hőbörgés. Ennyi.

Cs 2015.09.01. 18:35:42

Örök nosztalgia téma. A sorkatonásság nem csinál a fiúból férfit. Ezt az élet, a nagybetűs ÉLET csinálja, aminek egyaránt része az életkori változás, a munka, a nő és leginkább a gyerek, akinek enni kell adni.

Én, ahogy az egész családom volt sorkatona, de egyáltalán nem gondolom, hogy ez változtatott volna bármit is az emberen. Apámnak se ott nőt be a feje lágya, a 24 hónapját megtoldotta még hattal, mert annyira férfiasan fejlődött ott és tanult kötelesség tudatot, hogy a leszerelése előtt pár hónappal kapott fél év futkosót.

Lehet pozitív példákat írni, mert ahol ennyi ember fordul meg, ott lesz pozitív dolog, de simán lehet negatívakat is írni pl hány fiatal férfinek lettek utána alkohol problémái és társai. Összességében egy üres nosztalgia, az ember szereti valamiért a fiatal generációt rosszabbnak látni, mint amilyen az övé is volt. Pedig pont olyanok, csak a lehetőségek mások manapság.

Izo 2015.09.01. 18:42:09

@Hermesz Konrad:
Arról a sajátos hozzáállásról van szó, hogy ha nekem szar volt, legyen szar másnak is. Csak ezt így nem lehet kimondani, hát kell találni hozzá egy ideológiát. Na ez a férfivá faragás.

fidesz a mutyipárt 2015.09.01. 18:49:42

@Hermesz Konrad:

Akkor ne a magas lóról tedd.

Két dolgot tanultam meg a katonaságnál.
Az egyik az volt, hogy nem részesítek senkit előnyben csak azért, mert egy alomban vagyunk.
Hogy értsd: Majdnem nekem jött egy surcitárs, mert nem őt engedtem haza hétvégén hosszú eltávra (a bevonulás utáni első hónap után napi rendszerességgel járt haza), hanem a gyíkot aki viszont két hónapja nem járt otthon.

A másik az volt, hogy vélekedéseddel ellentétben nem szívattam senkit, és ezt egy cigánynak köszönhetem, aki rákérdezett, miért csinálom ezt vele. (Mindegy mit). A muzsikus cigány adott valamit, amit katonaság nélkül nem kaptam volna.

Még egy apróság:
Van egy hülye tulajdonságom, hogy többre becsülöm a kétkezi melósokat, mint az asztalnál az eszüket játszó idióta seggfejeket. Ezt meg egy évfolyamtársamtól tanultam meg, aki a diplomaosztó után odament a sofőrünkhöz, hogy ő már "MÉRNÖK ÚR", mostantól ne tegezze.

Szóval ne sértődj meg a kemény szavakon, az élet megtanított arra, hogy akit nem ismerek és nem tudom milyen ember, azt nagy ívben leszarom.

Ez van, oszt jónapot.

Rövid G. atya 2015.09.01. 18:57:44

"Van egy hülye tulajdonságom, hogy többre becsülöm a kétkezi melósokat, mint az asztalnál az eszüket játszó idióta seggfejeket."

És jobbnak gondolod magad a zsidó-, cigány- stb.gyűlölő náciknál?
Melósban is van seggfej és attól, hogy valaki a tudásából él, még dolgozhat keményen. Nem csak a fizikai munka munka, sőt...

Lordhell 2015.09.01. 19:07:26

Tévedésben vannak azok akik azt hiszik, hogy a sorkötelezettség el van törölve. Nincs, csak szüneteltetve...
Amúgy jó volt az. Mint kiképző voltam Szittyón 3 hónapig (katonai suliból), még most is találkozom néha volt kopaszokkal, akik a kezem alatt nevelkedtek, előre köszönnek, hallgató úr, bár a búcsúbulin, mert engedtem nekik 1 ferde estét, mondtam tegezettek már, mert Én már gyűlölöm ezt a szarságot, némelyik az apám lehetett volna.
Megtanultak, figyelni egymásra, vasárnaponként eltáv után terülj asztalt rendeztem, kiraktam a saját hozott sütit, kaját mondtam egyenek belőle, azért van, eltenni nincs értelme nincs hűtő, aztán lassan mindenki csatlakozott, hányásig ettük magunkat. Később már egymásnak adtak cigit, néha kölcsönt, ha ne futotta zsoldig. Szóltak ha valakinek volt baja és nem mert szólni. És még lehetne sorolni...

Rövid G. atya 2015.09.01. 19:19:17

@Lordhell: ismertem egy a tiédhez hasonló mentalitású szaxit. Akkor volt öreg, amikor én kopasz... hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem köpném le, ha civilben összefutnék vele.

Rövid G. atya 2015.09.01. 19:23:52

@Lordhell: apropó kiképző... a miénk egy a zsidóságára baromi büszke tizedes elvtárs volt. Egy alkalommal elkezdett érdeklődni, hogy ki milyen vallású. Hithű ateista létemre sosem szerettem ezzel foglalkozni. Addig baszogatott, hogy a végén elszakadt a cérna és a képébe mondtam, hogy antiszemita. A hülyéje azt se tudta, mit jelent. Úgy kellett elmagyarázni neki. Addig se voltam a kedvence... :DDD

KUHULIN 2015.09.01. 19:49:44

@Lordhell: "Később már egymásnak adtak cigit, néha kölcsönt, ha ne futotta zsoldig."
Az amerikai hadseregben voltál, öcsém? :D
Nálunk nem zsold volt, hanem, "illetmény", és amikor a bunkó főtörzsnek megköszönted, amikor odalökte, akkor csak annyi volt a válasz: "ne köszönje, jár magának!" :)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2015.09.01. 20:15:40

@fidesz a mutyipárt: Ez mind szép, de ehhez neked katonaság kellett? És szegény nők, akiket nem soroztak be, ebből mindig is kimaradtak?

No offense, de ismerek jó embereket, akik már megúszták a katonaságot, és szar alakokat, akik leszolgálták a 6-12-18-36(!) hónapot. És vica versa. Nem ezen múlik.

patkányarcúáginéni 2015.09.01. 20:20:33

Sokak életében ez az idő volt a csúcspont, lássuk be. Akkor voltak fiatalok többnyire.
Aztán civilben nyomorult segédmunkások lehettek akár tisztesek is, hatalmuk lett mások felett, ami a leszereléssel persze hirtelen megszűnt és mehettek vissza oda, ahonnan jöttek szegények.

2015.09.01. 20:23:23

Ócska duma ez a sorkatonaság férfit csinál belőled szöveg. Én polgszolgot választottam, mert nem volt kedvem egy rakás alföldi paraszttahóval együtt lenni, meg nem volt kedvem ahhoz sem, hogy az életben minden tekintetben sikertelen faszfejek rajtam éljék ki a frusztrációjukat. Egyébként meg mivel alacsony vagyok és diplomásan mentem a sorozásra, harckocsizó parancsnok lettem volna, amiez meg főleg nem volt kedvem. Így ledumáltam otthon a művházigazgatóval, hogy felvesz polgári szolgálatosnak, nem kell ott lennem, csak havonta egyszer hazamenni aláírni a papírokat, cserébe a művházé a zsoldom, jó biznisz volt. Ennek ellenére nem lettem pipogya alak, nem ijedek meg az árnyékomtól, ha kellett, fizikai munkát végeztem, jártasságot szereztem egy csomó dologban a festéstől a bútorszerelésig, jó emberismerő vagyok, és becsületes ember, szóval valahogy mégis férfi lett belőlem. És ehhez kurvára semmi köze a szaros sorkatonaságnak, ami nagyjából arról szólt volna, hogy vakarjuk a tökünket, és ugrálunk a 70 IQ-s faluról odaszabadult parasztlegényeknek, akiknek hecc felsikáltatni a padlót napjában ötször. Hát valahogy nem hiányzik az éltemből ez a csodálatos móka.

2015.09.01. 20:24:46

@patkányarcúáginéni: kb ennyi a történet:) Akinek a katonaság volt élete legjobb bulija, az 90%-ban aztán egy utolsó melós csicska lett, azért akkora csúcspont a katonaság neki.

zsolt64 2015.09.01. 20:42:21

Minenkinek ajánlom:
surrano.blog.hu

Dvorszky határőr története...

Bambano 2015.09.01. 20:57:04

a poszter volt katona? tippem szerint nem. én voltam. az utolsó rendesen kiképzett évjáratban. ezért tudom, hogy marhaságot posztol félinformációk meg hallomás alapján.

tanítottam egyetemen. akármelyik csoportomba mentem be, mindegyik fiúról tudtam két percen belül, hogy volt-e katona vagy sem. pontosan. kérdés nélkül.

glad az egyetlen 2015.09.01. 21:00:09

Nem mondják már, hogy nincs nevelő hatása sorkatonaságnak!
Mi ott tanultunk meg lopni, csalni és hazudni mesterfokon. Ezeket jól nevelt ember a valóéletben sose tanulná meg. És mivel az ember egyik meghatározója, hogy milyenek a barátai ott találkoztam először olyan tapló, sötét humanoid félékkel, amelyeket korábban elképzelni se tudtam volna. Ez nagy szó volt akkor, mert az ilyenek megismerésére az internetes/fórumos/blogos idők előtt kevés lehetősége volt az embernek.

Csekély értelme amúgy úgy ahogy az alap kiképzésnek volt (kb 3 hónap) a többi csak agy sorvasztás volt, meg az emberi jellem leépítése.
Cserébe az állásomat elvesztettem, ami előtte volt (tudom, hogy törvényileg nem volt kirúgható az ember, de megoldották).

Tapasztalatom szerint kétféle ember emlékszik jó szájízzel a sorkatonaságra:
1, aki nagy nulla volt a való életben és odabent ha más nem öregként egy hajszállal több lehetett a nullánál.
2, Az aki tisztként került oda (tisztképzőből, stb), vagy kiaknázta a rendszert (pl. ellátós a lopott dízelen szedte meg magát).
Ennyi.

Rövid G. atya 2015.09.01. 21:00:10

@Bambano: rólam biztosan nem mondtad volna meg. :D

has 2015.09.01. 21:04:18

@Bambano: Honnan? Tudtak szépen felmosni, káromkodni, vagy inni?

Rövid G. atya 2015.09.01. 21:05:27

@glad az egyetlen: csak egyetérteni tudok. Előtte és utána kulturált környezetben éltem. Annyi tapló barmot előtte soha (talán gyerekkormban a házunktól pár sarokra lévő putriban, de ahhoz gyerek voltam, hogy ezt felismerjem) nem láttam és azóta is csak egyetlen egyet, ha leszámítom a neten megismert véglényeket.

Bambano 2015.09.01. 21:05:42

@glad az egyetlen: azt mondom, hogy a katonaságomnak 3%-a volt hasznos, vagy 20%-a kevéssé hasznos, a maradék hátráltatott az életemben.
tehát nem minden szempontból emlékszem rá vissza jó emlékekkel. de akkor is jó emlékként emlékszem arra, hogy kibírtam a sok tahót és végigcsináltam.

és amikor röhögve emlegetem az ultradiszkót, meg a többit, akkor az a lényeg, hogy ezt is túléltem, ezzel se tudtak se megtörni, se tahóvá nevelni.

szabadság elvtársak! 2015.09.01. 21:07:36

Mindenki a saját tapasztalatából indul ki ami nem alkalmas igazság kinyilatkoztatásra. Attól is függött, hogy hová kerültél.Milyen emberkék közé. Én két évet szolgáltam 67-n szereltem le. Én azt tapasztaltam, hogy rengeteg élménnyel és tanúsággal lettem gazdagabb. mindenképp hasznos volt. Mi akkor minden reggel félmeztelen két és fél kilométert futottunk, télen is. Senki nem volt beteg! Rendet és fegyelmet követeltek tőlünk. És sok mindenre kiképeztek. Jó, igaz, felderítők voltunk. Ha valaki ismeri az ilyen alakulatot az tudja mivel jár. Tehát nem lehet ezt így kerek perec elintézni, mert nem voltak azonosak a helyzetek. Van akinek inkább ártott, nekem speciel a hasznomra volt. És ma is kondícióban tartom magam. És lehet öcsém, hogy még most is lefutnálak.

Bambano 2015.09.01. 21:10:12

@has: mifelénk egy köztes állapotú kiképzés volt. az előző évadot nagyon megszivatták, amiből hadbíróság lett, sok tiszt még futkosón volt, amikor én katona voltam, és erre mindenki emlékezett, de főleg a ht-k. így a teljesen agyament szivatásokból én kimaradtam. amit kaptam, az a katonaságból adódó szivatások voltak, megspékelve némi rosszindulattal és egy adag bunkósággal.

amit látni, az az, hogy a helyi menő csávó stílt azt kiirtották az emberekből. tehát annyiból igaza van a poszternek, hogy nem lett senkiből teljes értékű férfi ott, de lépett egyet előre, és a csapatban való munkavégzést illetve azt, hogy elvárások vannak és annak meg kell felelni, azért belenevelték mindenkibe. főleg abba, akinek ez ott újdonság volt.

egyetemen egyszerű volt megismerni a katonaviselteket: ha adtam egy feladatot, a volt katonák azonnal hozzáfogtak és megtették a szükséges erőfeszítéseket, a civilek meg továbbra is játszották a hmcs-t és csak kifogásokat kerestek, hogy miért nem lehet úgy.

ezt az egy eredményt tartom pozitívnak a katonasággal kapcsolatban. annyiból egyetértek a poszterrel, hogy az már erősen vitatható, hogy ennyi, relatíve kis eredményért, érdemes-e bent rohadni.

Bambano 2015.09.01. 21:11:54

@szabadság elvtársak!: a felderítők mindig is válogatott banda volt. kicsit árnyaltabb lenne a véleményed, ha lövész lettél volna :)

nálunk irtózatosan látszott, hogy milyen egységnél van valaki. a tüzér, ahova már kellett valamennyi matek, sokkal normálisabb volt, mint az ágyútöltelék nyúl. a vegyvédelmisek, híradósok pláne.

Bambano 2015.09.01. 21:17:51

@Lordhell: tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a sorkötelezettség nincs eltörölve. én is ezt hittem sokáig, illetve sokáig igaz is volt, csak utána elolvastam az új alaptörvényt, és kiderült, hogy de. eltörölték. a régi alkotmányban volt sorkötelezettség, amit a hülye fideszesek ellenére lenulláztak (nem tudták eltörölni, mert alkotmány módosítás kellett volna hozzá, viszont az adott évben besorozandó létszám megállapítása már csak miniszteri rendelet szint volt, így a létszámot vitték le nullára). majd az új alaptörvényben el is törölték az egészet.

hadkötelezettség van, meg polgárvédelmi kötelezettség is (ugye tudod, hogy a lakóhelyed "besorozhat" polgári védelmi szolgálatra), de sorkötelezettség már nincs, mióta alkotmányosan önkéntes hivatásos hadserege van az országnak.

Rövid G. atya 2015.09.01. 21:19:52

@Bambano: bocs, de ez marhaság. Ez nem a katonaság nyoma.

glad az egyetlen 2015.09.01. 21:20:15

@Bambano: Szüleimnek egyik vágyálma az volt a katonai szolgálatommal kapcsolatban, hogy "majd ott rendet tanulok majd". Hát nem jött be, sőt a szekrényeben nagyobb kupi volt ott mint itthon. Ha jött ellenőrzés előtte rendbe raktam, de közte ős káosz volt.

"...ha adtam egy feladatot, a volt katonák azonnal hozzáfogtak és megtették a szükséges erőfeszítéseket,..."
Te Magyarországon voltál katona? :) Ilyen jellembodorítás nem volt idehaza, sőt profin tanulta meg az ember, hogy úgy csinálni semmit, hogy az valaminek látszódjon. Azokat a praktikákat is a katonaságban tanultam meg, hogy úgy aludni munka közben, hogy ha valaki futólag rád néz, az azt higgye, hogy szorgosan dolgozol. :)

szabadság elvtársak! 2015.09.01. 21:21:36

@Bambano:
Mivel ez egy hadosztály törzs volt, természetesen voltak "nyulak" is. Tényleg katasztrófálisak voltak, főleg a tiszteseik. Amúgy voltak harckocsizók is, azokkal jól ki lehetett jönni. A tüzérek között is jó fejek voltak. Főleg a pct-k között. volt egy szakasz, aminek a szakasz parancsnoka is ült kóterban, úgy mint az emberei. És mégis világi jópofák voltak. Ezért mondom, a közeg nem mindegy.

Bambano 2015.09.01. 21:23:24

@glad az egyetlen: katonaság alatt én "megtanultam" a rendet. nálunk mindig rend volt a szekrényben, mert gyakran ellenőrizték. de ez nem tartott túl sokáig, utána egyetemre kerültem, albérletbe, felügyelet nélkül, ami kiválóan alkalmas arra, hogy bizonyos dolgokat az ember elfelejtsen :)

has 2015.09.01. 22:07:15

@Bambano: Elég későn kerültem be. Már házas voltam és gyerekem is volt. Bármennyire igyekeztem távol tartani magam az ottani légkörtől, nem sikerült. A feleségem utólag mondta csak, hogy a leszerelés után majd egy évvel lettem ismét "normális". Pedig nem is igazán katonás szolgálatot teljesítettem.

Dagee 2015.09.01. 22:13:41

Csupán 2 baj van ezzel az írással. Az egyik hogy nem veszi a fáradtságot a cikk írója hogy elolvassa az írását és javítsa a hibákat, a másik hogy egyáltalán utána nézzen miről ír. Akkor nem születnének ilyen írások amiknek se valóságtartalma se értelme nincsen.

Szalay Miklós 2015.09.01. 22:16:06

A blog témájához kapcsolódva, aki szeretne egy tömör, alapos és (szerintem) objektív összefoglalót a férfi és női lélek sajátosságairól, a nemi különbségekről, az ezt próbálja ki:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid052

(A legfelső sor a kép tetején, "Férfi és nő". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Több más, nemiséghez kapcsolódó írást is találtok mellette. Ezek egyébként egy nagyobb mű részei, mely megpróbálja korrekt módon elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

kewcheg 2015.09.01. 22:16:12

Saját tapasztalat:11 és fél hónapot voltam, mint előfelvételis.(tápos- azaz már az is sokmindent elárul, hogy a leendő diplomásokat bizony még jobban szívatták)
Alkoholista, moral insane altisztek, semmirekellő, korrupt, elhízott,golyófejű tisztek voltak felettünk az élet-halál urai.
Kokó őrmester gyakran a sorkatonáktól kért kölcsön, ránézésre úgy nézett ki mint egy aids-es buzi.L.őrmester éjszaka mint ÜTI gyakran csőre töltött pisztollyal hadonászott részegen.B. törzsőrmester saját zsebére rám hátékázta az őrszolgálati ruhámat, amit szekrény híján azalatt loptak el tőlem amíg nyelvvizsgázni voltam. Bírói ítélet nélkül bármilyen hatelemis alegységparancsnok 5-10 napokra fogdába vághatott.(a fogda rosszabb volt mint egy fegyházfokozatú szabveszt.) Az egész néphadsereg egy lumpenproli gyülekezet volt, ami a hivatásosokat érinti.Nem tudom, mennyien vannak még ott ezekből a régiekből, de az a tiszt, aki 40pluszos, valószínű ebben szocialaizálódott...

Mr. Waszabi 2015.09.01. 22:36:16

Írta ezt egy olyan ember, aki vagy nem volt katona, vagy csak nem értett meg tapasztalásaiból számos olyan momentumot, amit kellett volna, csak elutálta izomból az egészet.
Nyilván, amit az ember nem ért meg egy tapasztalásból, az nem is teheti jobb emberré őt. Aki képes ilyen marhaságokat leírni mások élettapasztalatával szemben - több generációéval szemben - , az bizonyosan figyelmetlen volt, ez a valószínűbb.

manager2008 2015.09.01. 22:38:49

A felvetés nem pontos. Önmagában a sorkatona nem okvetlenül elit nevelőotthon tagja. Egy igazi harcoló katonára 7-8 kiszolgáló jut, a kiszolgáló meg minek legye elitkatona. A néphadsereg egy NATO elleni háború esetében maximum egy hétig lett volna életben, azért meg minek a felhajtás. A felderítők, harckocsizók, tüzérek stb. a kiválasztás miatt teljesen más társaság volt, külön vizsgálták a speciális katonai szolgálatra alkalmasságot. Szóval aki megszívta, az ment a töltelékbe, aztán ennyi. Teljesen más téma ha egy modern hadsereg alapos kiképzést elszenvedő tagja a sorkatona, akkor emelik a képzettégét, mert azért van ott. De a régi sereg is adott egy csomó ismeretet, mert embereket ismert meg, önálló feladatokat is kapott, és az sem baj ha vagányságra is nevelték, ami nem más mint feladatmegoldás szar helyzetben. Találd fel magadat cimmel. Akinek szerencséje volt az magabiztos és öntudatos lett és nem egy facebook nyomogató azt sem tudom lány vagy fiú kis fickó maradt.

recirkulációs kör 2015.09.01. 22:42:33

@has:
Egyébként még az is az volt, meg lehetett tanulni, hogy az életben ilyen is van, és nem lehet rohanni sírva anyuci szoknyája alá, el kell viselni.

A többségnek adott valami tartást a sorkatonaság. Meg megtanultak némi fegyelmet, hogy nem lehet mindig azt csinálni, amit akarsz.
Meg esetleg olyanokat is, hogy hogyan lehet kiállni magadért meg másokért.
Kurva nagy szükségük lenne rá a mostani fiataloknak.

manager2008 2015.09.01. 22:46:59

@Bambano: Nem érdmes bent lenni ha nincs kiképzés, stb. Nem volt erre pénz. Ma még annyi sincs. Attól hogy valakire egyenruhát húznak nem lesz katona. A kiképzés viszont sok anyagot fogyaszt, a járművek elhasználódnak. A ruházat szétszakad stb. Ezért inkáb hülyeséggekkel foglalták el a népet. Háború esetébe meg ugyan az lett volna mint a 2. magyar hadsereggel a Donnál. Nem is tanulták meg a védelmi harcászatot. 10 nap amíg maximum haarcképes maradt volna a sereg, mert gyakorlatilag kiképzetlen volt. De tömeghadsereg volt, és a feladata csak annyi hogy lelassítsa a NATO erők kijutását a Dunáig. Aztán temetés.

glad az egyetlen 2015.09.01. 22:48:10

"...Meg esetleg olyanokat is, hogy hogyan lehet kiállni magadért meg másokért...."

Ja persze ez volt a katonaság fő ismérve, hogy ki tudtál állni a magad igazáért vagy másokéért.
Komolyan kérdezem, aki ilyeneket ír (nem csak te), a volt Magyarországon katona???

recirkulációs kör 2015.09.01. 22:59:05

@Rövid G. atya:
Igen, vannak olyan tuskók is, akiken nem sokat lehet faragni (átlag eszközökkel). Te a hozzászólásaid alapján ezek közül vagy egy jókora.
(Bár azért tegyük hozzá, kurva nagy szerencséd lehetett, mert mondjuk egy Lenti vagy egy Nagyatád belőled is embert faragott volna. Sajnos, nem sikerült, maradtál tuskó.)
De ezek a kivételek.
Én az emberekről beszéltem, nem a tuskókról.

Ha Svájc meg Izrael szerinted urban legend, akkor menj el utóbbiba egy katonai kiképzésre.

recirkulációs kör 2015.09.01. 23:00:52

@glad az egyetlen:
Komolyan.
Te valószínűleg nem voltál sehol.

glad az egyetlen 2015.09.01. 23:11:43

@recirkulációs kör:
Miért is valószínű, hogy nem voltam?
Csak azért mert nem értek egyet veled olyanban ami egy marhaság?
A katonaság sehol nem az egyén kibontakozásáról szól hanem épp ellenkezőleg. Ha te voltál katona és egy pillanatra vissza olvasod, amit idéztem és bele illeszted a katonaság fogalmában akkor egy józan pillanatban rájöhetsz, hogy barokkos túlzás volt, amit írtál.

Amúgy kissé sztereotip "mostani fiatalok" szöveget vezettél fel. Az, hogy nem lehet anyucihoz rohanni és nem csinálhatod azt amit akarsz azt az ember az első munkahelyén megtapasztalja (igen azon, amit a katonaság miatt elvesztettem). Főleg manapság.

Rövid G. atya 2015.09.01. 23:21:00

@recirkulációs kör: tudod, ezt nem neked kéne eldöntened, mert nálad nagyobb seggfej nem írt ehhez a poszthoz.
Le sem tagadhatnád, hogy hivatásos vagy, a régi hordából. :D
(Vagy csak tartalékos t.h.?)

Rövid G. atya 2015.09.01. 23:24:41

@glad az egyetlen: szerintem az, vagy az volt. Az esze megvan hozzá.

Rövid G. atya 2015.09.01. 23:26:50

@recirkulációs kör: ha nem egy csókos kis pöcs lettél volna anno, akkor ezt nem írtad volna le... kiállni bármilyen érdekért a MN keretei közt? Hivatásos alkoholistáktól talán eltűrték, de sorállományútól...

dezsoke007 2015.09.01. 23:34:30

A fiam a sorkatonaságom (sorhatárőrségem) alatt fogant, most lesz 17. Bizton állíthatom, hogy bármilyen katonai fasság nélkül igazi férfi lesz belőle, mert jó példát látott, és jó anyagból van gyúrva a kölyök.
Én itt a fővárosban voltam határőr:) - Adyligeten, diplomásként. Bizarr élmény volt suttyó 18-19 évesekkel együtt szolgálni, akik kiszabadultak anyu-apu felügyelete alól. Mesélhetnék sokat, de a lényeg: az ott töltött 9 hónap tanulságos, de alapvetően felesleges időtöltés volt. Bátyám 18 hónapig volt katona, na az nettó időlopás, és szerintem rontott is rajta.
A mai 20 éves körüli "langyi" férfitípus apja nagy eséllyel szolgált sorkatonaként, de mégsem tudott férfiként és jó apaként gyereket nevelni, hanem anyura hagyta a nevelést. Ez az én véleményem, uff.

has 2015.09.01. 23:35:08

@recirkulációs kör: Ezen magasztos gondolatok manifesztálódására én speciel nem emlékszem. Te ezt hol tapasztaltad.A fegyelem csak látszat volt, tartást milyet adott. Ja és megtanultad az érdekeidet érvényesíteni mások eltiprásával. Hát erre semmi szüksége nincs egyetlen fiatalnak sem.
Nem tagadom találkoztam olyannal aki igazán elmaradott helyről klerült be. Ha szerencséje volt, és nem közösítették ki, az sokmindent tanulhatott, ha akart.

megamedve 2015.09.01. 23:37:28

@Hermesz Konrad: egyrészt leváltak anyuciról, másrészt önállóságra nevelt, merthogy magára volt utalva. A mai fiúk jelentős része egy puhapöcs, s részben a fentiek hiánya miatt.

Rövid G. atya 2015.09.01. 23:39:17

@megamedve: ezeken a dolgokon a sereg semmit sem változtatott a legtöbb esetben.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 00:12:21

Szerintem a sorozott állomány a bevonulást követően megtanult magáról gondoskodni, rendezett életet élni.
Lett napirendje.
Önmagát szolgálta ki.
Sok, hasonló korú, eltérő környezetből érkezett emberrel 7/24-ben együtt lenni, együttélni.
Megtanult tolerálni másokat.
Tömören: megtanult együtt élni másokkal,mások véleményét elfogadni.
Persze, sok hülyeséget, alkoholizálást is megtanult.
De alapvetően rászokott az önálló életre.
Mondom ezt 27 hónappal a hátam mögött.

xclusiv 2015.09.02. 00:18:04

A cikkről: mindent elmondok kétszer, mindent elmondok kétszer...

Rövid G. atya 2015.09.02. 00:25:23

@öreg baka nem rakéta:
"Megtanult tolerálni másokat."
Ez hazugság. Akkor is, ha te elhitetted magaddal, hogy igaz.
Max. megtanult csürhébe verődni.
Tolerancia... vagy nézz utána, mit jelent ez a szó!

xclusiv 2015.09.02. 00:37:25

@recirkulációs kör: "A 6 hónap nem is, az lófasz volt, nem katonaság.
De a 18 hónap azért faragott bizony, és kurvára hiányzik a mostani fiataloknak."

Kérdezd meg őket: kurvára nem hiányzik nekik. És a családjuknak sem.

Én alapvetően militáns vagyok, fegyverbuzi és egyebek.
De annak nem látom értelmét, hogy 1,5 évet elvegyenek az életemből a semmiért. Vagy akár csak 6 hónapot. Ami arról szólna, hogy hozzám hasonló faszok csicskáztassanak csak azért, mert korábban vonultak be, vagy hogy én csicskáztassak másokat azért, mert később vonultak be. Valamint hogy mindenféle krumplivirágosok csicskáztassanak bárkit csak azért, mert épp ehhez van kedvük.
Ennek így nincs semmi értelme, akárhány hónapról van is szó.

És hogy a 6 hónap lófasz...
A francia idegenlégió alapkiképzése 4 hónap ha jól tudom. Tegyünk még rá 2 hónap fizikai alapozást, mert ugye bármilyen fizikai állapotban érkezhet a sorkatona (és szarban fog), így máris megálltunk 6 hónapban.
Egy kiképzett (magyar) katona fél év alatt megcsinálja a alaptiszti, eje és ranger kiképzést az usákban.

Persze ezek nyilván nem arról szólnak, hogy ellősz egy tárat a kalával, a maradék időbeb pedig csicskáztatnak...

xclusiv 2015.09.02. 00:40:44

@fidesz a mutyipárt: "A valódi sorkatonáknál ez a hat hónap még az első etap első része volt, pl. Lentiben, ahol az első kilépője a laktanyából kb. hat hónap után volt."

És mit tudnál tenni ezzel a "képességgel" valós harci helyzetben?
Mert ugye ez lenne az értelme.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 00:45:51

@Rövid G. atya:
Lehet, hogy számodra hazugság, meg csürhébe verődni. Mikor volt idő ott csürhülni? Akkor ma mit csinálnak a fiatalok? Csak nem csürhülnek. (Van kivétel is)
Olvass:
hu.wikipedia.org/wiki/Tolerancia

Rövid G. atya 2015.09.02. 00:48:00

@xclusiv: nem tudom, máshol hogy ment a kiképzés. Mi úgy adtunk őrszolgálatot élesre töltött fegyverrel, hogy egyetlen alkalommal volt lehetőségünk lőni a másfél év alatt. Ha jól emlékszem, három egyes lövés és egy hármas vagy ötös sorozat. Aztán aki nem találta el a lőlapot sem, azét egy tollal kilyukasztották...
Tény, nem első lépcsős alakulat voltunk. :D

xclusiv 2015.09.02. 00:52:24

@Attila64: " Sajnos nálunk a sorkatonaság inkább ideológiai képzés volt elsősorban, a 18 hónapból kb. 2-3 hó volt értelmes katonai és "férfias"fejlődésre alkalmas. Ott voltam, tudom."

Szóval elbasztak az életedből 13-14 hónapot...

"Pedig bizony nevelne, nem kicsit, nagyon, gondolj bele: a jog a mai szülőnek semmit sem enged a gyerekkel szemben, bezzeg a katonai fenyítés, az bizony "jogszerű" és hatásos :) !"

Aha, mint a mesében.
Mert a katonáknak nincsenek jogai... oh, wait!
Amúgy a szülőnek van a születéstől kezdve X éve _nevelni_ azt a gyereket, akit nevel.
És nem hiszem, hogy ehhez érdemben hozzá tudna tenni fél-másfél év szopatás olyanoktól, akiknek ehhez se végzettsége, se tapasztalata nincs.

xclusiv 2015.09.02. 00:58:37

@Rövid G. atya: máshol azt olvastam, hogy első lépcsős alakulatnál nem volt a mesterlövészpuskához belövőállvány...

Na ennyit ért a sorkatonaság, katonai szempontból. Olvastam, hogy egy FBI ügynök Quantico-ban az alapkiképzése alatt lő legalább 6000-et (hatezret) különbőző fegyverekből. Ha nem megy neki annyira akkor nyilván többet.
És itt nem SWAT vagy egyéb témáról van szó, csak egy "alap" FBI ügynökről.

vs. magyar soros kiképzés. Vicc.

Kevés pozitív dolgot tudok felidézni a gengszerváltás utáni kormányoktól, de a sorkatonaság eltörlése ezek egyike.
És akkor a körülményekről még nem is beszéltünk...

xclusiv 2015.09.02. 01:00:30

@fidesz a mutyipárt: "Pl. attól, hogy a hozzád hasonló anyuci kedvence pár nap alatt rendbe lett téve, és nem arra hivatkozott, hogy otthon anyuci elétett mindent, kinyalta a seggét, és mindent megengedett neki.
Az ilyeneket szerettük, meg a 40 méteres folyosó is. Szép tiszta volt mindig."

Tehát azért volt jó a sorkatonaság, mert más szerencsétleneken kiélhetted azokat az ösztöneidet, amiket a civil életben nem tehettél meg.

Ezért megérte...

xclusiv 2015.09.02. 01:03:17

@fidesz a mutyipárt: "A frusztrációt honnan veszed? Ott voltál? Vagy te is ismeretlenül ítélsz, ahogy azt másnak felrovod?"

Írtál amit írtál. És ez téged minősít, elég jól meg lehet ítélni téged ez alapján. Mint "embert"...

igazi hős 2015.09.02. 01:07:23

A sorkatonaság teljesen kontraproduktív volt, irgalmatlan sok pénzből 0 védelmi erő a hivatásos állománnyal az élén. Számomra egyetlen értékelhető dolog volt a seregben: összehozott mindenféle embert, mert őrségben egyformán szív mindenki, akár zalai cigány, akár szabolcsi parasztgyerek, akár pesti leendő egyetemista úrifiú (Lentiben nagyjából ez volt az összetétel). Akár az is kiderülhet, hogy a tirpák traktoros nagyon értelmes srác, csak főiskolára járni drága dolog, traktorosra meg szükség van. Ezen kívül megtanul az ember pontosan 2 óra 45 percet aludni és úgy cigizni, hogy 2 méterről se lehessen látni.
Érdekes élmény, de nem ért meg egy évet az életemből. Nem hiszem, hogy felnőttebb lettem tőle.

2015.09.02. 01:28:19

Ez aztán a velős cikk, kétségkívül most világosodtam meg, mekkora faszság volt elmennem katonáékhoz követ suvickolni.
Mostmár tudom: A számítógép előtti tespedés, fészbúkozás, wowozás, és folyamatos alkoholizálás csinál igazi tökös férfit egy fiatalból.

2015.09.02. 02:24:55

@Hermesz Konrad: "Írja már le egy nagy sorkatonaság rajongó, hogy mitől lesz férfibb valaki a hosszú sorkatonai szolgálattól"

Akik megkérdezik mi szükség van a sorkatonaságra, azoknak egy ordas nagy pofon járna. Én ugyan nem vagyok sorkatonaság rajongó, magam is azok közé tartozom, aki nem szeretett sorkatona lenni, akkor felesleges időpazarlásnak tartottam, értelmét sem láttam, de utólag megszépült sok minden, és ami a lényeg: átértékelődött. Tudod a sorkatonaság igazi elvont dolog, érted mire jó, de nem tudod szavakba önteni. Meg kell hozzá érni agyilag, hogy megértsd, összerakd, miért van rá elengedhetetlenül szüksége minden fiatal férfinak. Közhelyek: segít leválni a mamáról, önállóságra nevel, megtanulsz használni egy csomó "haditechnikát" amit máshol nem fogsz tudni kipróbálni még akkor is, ha nem éppen utolsó generációs modern eszközökről van szó. De legalább lesz róla némi fogalmad, mi hogyan működik. Gyűjtesz élményeket, amelyek elkísérnek. Mégha akkor faszságnak is tűnik. Sok fiatalnál probléma: mindent érteni akarnak, felülbírálni, és mindenről azt hiszik nulla élettapasztalattal, hogy jobban tudják bárkinél, és nekik a kutya úristen ne parancsoljon már. A seregben nagyon jól érvényre jut az egyes számú szabály: védjük a demokráciát, de nem gyakoroljuk. Igen van amikor meg kell tök értelmetlen dolgokat csinálni, mert az a parancs. Igen, van amikor a kockát gurítjuk, a gömböt meg cipeljük, mert az a parancs. Nem kell mindenkinek mindent érteni, csinálni kell. És aki nem engedelmeskedik, ott vannak igazi eszközök rá, hogy formálódjon a hozzáállás. Tudod az ország egyik legnagyobb problémája ma is, hogy mindenki irányítani akar, és mindenki jobban tud mindent a másiknál. Kvázi anarchia van, fejetlenség, sokkal működőképesebb lenne az ország, ha nem akarna mindenki beleugatni mindenbe, befogná a pofáját, és csinálná azt ami előreviszi az országot. Nem állítom hogy a sorkatonaság instant megoldást nyújt mindenre, szerintem a sorkatonaság hiánya önmaga is egy fekélyes tünet, hogy valami szarul működik. Aztán a másik dolog ami már közröhely: a haza védelme. Már alaposan belekényelmesedett mindenki abba, hogy nincs szükség hadseregre, mert úgy is béke van már mióta, és egészen elképzelhetetlennek tűnik, hogy valamikor kipattanjon a III. világháború. Pedig itt jár a kertek alatt, csak a hülye nem látja. Szaros határt sem tudjuk megvédeni néhány koszos bevándorlótól, mi lenne itt ha megtámadnák az országot? Mindenki hanyatt homlok menekülne, szélrózsa minden irányába azzal a párezer hivatásossal együtt. Így is fél európa minket ostoroz, de nem azért, mert magyarország annyira unszimpatikus, hanem mert gyenge szar. Nincs erő. Olyanok vagyunk mint a legutolsó gyáva csicska az iskolában, akit már passzióból az egész osztály üt-rúg, mert a látványos gyengeség pont ezt váltja ki. Az egyik legfontosabb dolog lenne, a honvédséget ismét gatyába rázni, keményen felfejleszteni a haditechnikát, visszaállítani a sorkatonaságot, és értelmet adni az egésznek. Tudom ezzel nem válaszoltam egzakt módon arra, miért lesz férfibb egy katonaviselt ember. Nem is lehet. Minden nép, törzs, nemzet férfiai számára van egy vízválasztó a pisis gyerekkor, és felnőttkor között, a maszáj gyereknek ki kell nyírni lándzsával egy oroszlánt, nekünk meg be kell vonulni katonának, és túl kell lenni rajta pont. Az apám, a nagyapám, és annak az apja is volt katona, sokkal keményebb élesebb helyzeteket éltek át, asszem ez a minimum.

recirkulációs kör 2015.09.02. 02:38:52

@Rövid G. atya:
Dehogynem, egy sokkal nagyobb seggfej mindenképpen: te magad.

recirkulációs kör 2015.09.02. 02:40:00

@glad az egyetlen:
Azért, mert baromságokat írsz, és mindenkitől azt kérdezed, Magyarországon volt-e katona.
Te valószínűleg sehol nem voltál.

recirkulációs kör 2015.09.02. 02:43:27

@Rövid G. atya:
Igen, Furkó Kálmánnál általában a csókos pöcsök voltak.

Te valószínűleg az voltál, és egy ostoba tuskó maradtál. Gondolom, a Petőfi laktanyában lehettél Budán.
Lentiben (vagy akár Szolnokon) belőled is embert faragtak volna (bár oda azért hozzád hasonló tunya, hájas puhapöcsöket nem vittek), így ostoba tuskó maradtál, ami addig is voltál.

recirkulációs kör 2015.09.02. 02:47:17

@xclusiv:
Ja, a puhapöcs fiatalok szerint biztos nem hiányzik nekik. Mert ott csinálni kellene valamit, kimozdulni a langyos vízből.

Mindenki más szerint meg igen, kurvára hiányzik nekik.

Bambano 2015.09.02. 02:47:36

@Jankove: ezen remek hsz elolvasása közben végig arra gondoltam, hogy komoly segítségre van szükséged.

2015.09.02. 02:54:58

@xclusiv: "Ha nem megy neki annyira akkor nyilván többet. És itt nem SWAT vagy egyéb témáról van szó, csak egy "alap" FBI ügynökről. vs. magyar soros kiképzés. Vicc."

Alapvető probléma, hogy te a világ elsőszámú hadseregéhez akarod hasonlítani a magyart, azt is jellemzően úgy hogy a hazai pályát sárga földig degradálod, a hollywoodi filmekben látott dolgokat meg készténynek veszed. Számos olyan háború volt a történelemben, ahol az usa a félelmetes haditechnikájával is vért izzadt a primitív gyökerekkel szemben. Egyébként meg nem ebből az aspektusból kell nézni, én sokkal megnyugtatóbbnak találnám, ha reális célokat tűznénk ki, és legalább a régió egyik legjobban felszerelt hadserege lennénk, mert ez ami most nálunk van szánalom kategória. Elsőnek azokat húznám karóba, akik hagyták idáig zülleni a hadsereget, és ebbe a körbe beletartozik az is, aki eltörölte a sorkötelezettséget.

glad az egyetlen 2015.09.02. 02:55:18

@recirkulációs kör:

Úgy látszik az a bizonyos józan pillanat még nem jött el nálad.

Ami a sorkatonaságomat illeti, nos hidd el én lennék a legboldogabb ha nem lettem volna katona és ez a baromság nem vesz el időt az életemből. Bárcsak igazad lenne ebben, de sajnos nem így van.

2015.09.02. 02:58:23

@Bambano: Tőled nem is vártam mást. Csak azt nem értem miért nem írtál valami nagyon okosat-tudálékosat, ahogy szoktad.

dekás dezső 2015.09.02. 03:12:54

Egy évet voltam "katona", részemről kb annyi újdonságot hozott az életembe, hogy megtudtam milyen hónapokig távol lenni a megszokott környezetemtől vadidegen emberekkel összezárva Egy év alatt összesen ötször 2-3 napot voltam otthon, de nem is ez a lényeg. A rendet addig is kőkeményen belémverték a szüleim, tahó seggfejekkel is találkoztam 18 éves koromig épp eleget. Sőt piálni, "szerezni"meg lógni sem ott tanítottak meg. Lófasz volt az egész...

Talán az elő igazán nagy egzisztenciális és lélektani krízis az, ami változást kényszerít, de nem férfivé válik ilyenkor sem az ember, talán inkább felnőttebbé. (jól fizető megélhetésből visszabukni a létminimum közelébe, évekig 16-18 órákat dolgozni brutál körülmények közt a szinte semmiért, 2 helyen melózni, utána külföldre menni dolgozni hátrahagyva a családot) kicsit jobb lesz, de aztán az egész összedől, amiért addig küzdött az ember szertefoszlik - válás. Pofonok az élettől - jó sok - amiket tűrni kell, nem siránkozni, összeomlani, elmenekülni. Valahogy felállni a padlóról és újrakezdeni.

Majd valaki megoldja helyetted Ernőke...

glad az egyetlen 2015.09.02. 03:28:06

@Jankove:
Azért ebben a fejtegetésben van egy kis tény kutyulás és logikai bukfenc. Köszönhetően, hogy az idő homályos üvegén nézve már megszépültek számodra az élmények, de ettől még azok csak látszólag szépek.

A teljesség igénye nélkül néhány felvetésre válasz:

"...Közhelyek: segít leválni a mamáról, önállóságra nevel,..."
Ezt az élet más területén is megtanulhatja az ember. Pl amikor kollégiumba megy vagy dolgozni kezd.

"...megtanulsz használni egy csomó "haditechnikát" amit máshol nem fogsz..."
Annak aztán tényleg sok értelme van, hogy olyan technikákat tanult ott az ember, ami már akkor évtizedek óta elavultak. Tragikus volt az amikor gyakorlaton a "technika" alkalmatlan volt arra, hogy két egymás mellet lévő teherautó között rádió kapcsolat jöjjön létre. Vagy kitelepülés után egy gépjárműnek se sikerült a saját kerekén visszatérni a laktanyába (az utolsó a laktanya előtt 500m-rel rohadt le). Tudnék még egy pár ilyet mesélni. Ez a technika történeti (réteg) rajongókon kívül kinek volt jó?

"...Gyűjtesz élményeket, amelyek elkísérnek. Mégha akkor faszságnak is tűnik. ..."
Na igen volt olyan katona társam aki konkrétan felvágta az ereit, mert rászállt néhány öreg. Tényleg biztos remek élmény ami élet végéig elkíséri. Értelmes élményeket gyűjteni máshol is lehet.

"...befogná a pofáját, és csinálná azt ami előreviszi az országot..."
'Osztán ki is a megmondhatója annak, hogy mi a jó az országnak? Na igen itt kezdjük nyalogatni a diktatúrát.

"... Az egyik legfontosabb dolog lenne, a honvédséget ismét gatyába rázni, keményen felfejleszteni a haditechnikát, visszaállítani a sorkatonaságot, és értelmet adni az egésznek...."
Nagyjából a NATO tagság és az azzal járó kötelezettség ezt hozta, hogy gatyába van rázva a haditechnika és a honvédség, de ennek köze nincs a sorkatonasághoz, sőt az csak inkább viszi el a pénzt értelmetlenül, amikor pl alap kiképzés után hónapokig az ember csak nézett ki a fejéből és rombolta az agysejtjeit.

Amúgy meg na akarj azért pofozkodni, mert valaki kérdezz, vagy másképp gondolkodik, mert elég sokat elárul a jellemről az ilyen megjegyzés.

2015.09.02. 03:47:11

@xclusiv:
"maradék időbeb pedig csicskáztatnak..."

"Én alapvetően militáns vagyok, fegyverbuzi és egyebek."

Nem, te egy elméleti militáns vagy, aki legfeljebb sokat olvasott a fegyverekről, biztosan van három airsoft puskád is, jársz paint ballozni, de lila fingod nincs hogyan működik a hadsereg, és milyen érzés amikor szétkaszálsz egy igazi tökig töltött felhevült AK-val egy céltárgyat. A legendák alapján összeállítottál egy olyan tévhitet magadban, hogy a sorkatonaság másról sem szól, csak egyik baka szopatja a másikat nulla-huszonnégyben. Szopatnak éjjel nappal, reggeltől estig, és ezzel megy el a szolgálati idő. Szopatással. Akkor most egy kis fejtágítás: Amíg a szar nem megy le magától a klozeton, amíg a krumplit nem robotok hámozzák a konyhán, amig a dzsuva nem takarítódik el magától, -a sort folytathatnám napestig- addig ezeket az aljamunkákat is el kell valakinek végezni. És ez a valaki jellemzően a rangban legalacsonyabb elsőidőszakos "kopasz" állomány feladata. Ezt szerintem minden értelmes ember belátja, belekalkulálja bevonuláskor, csak a mai modern kor elpunnyadt, lusta, mamakedvence fiataljai élnek meg szopatásnak minden tevékenységet, ami nem az ő fejükből pattant ki, és amihez meg kell mozdulni. Nagyon sok árnyalat van a kötelesség, a vicces szivatás, hardcore szopatás között. Én nagyon kevés igazán kemény szopatást láttam a seregben, pedig elég mocsok helyen voltam. Ilyenkor rendszerint mindig egy renitens emberke volt az alany, aki nem volt képes elfogadni a sereg íratlan szabályait (egy ideig). Igen kopaszként szar a sereg. Jó hír hogy ezen a ranglétrán törvényszerűen feljebb fogsz lépni, és akkor majd egyre kibírhatóbb lesz.

Mégis szerinted hogyan kéne működnie a hadseregnek? Hiearchia nem pálya, akkor ütközet előtt kérje ki a parancsnok a rangban lentebb álló katonák véleményét, van-e kedvük épp harcolni vagy mi a fasz? Ha eldugul a klozet ki nyomja be a csőgörényt, a laktanyaparancsnok?

2015.09.02. 04:18:06

@glad az egyetlen: "Azért ebben a fejtegetésben van egy kis tény kutyulás és logikai bukfenc."

Lehet hogy már túl késő van az íráshoz, már rég el kellett volna mennem aludni, ahelyett hogy hányom a falnak a borsót. De azért kezdjuk a végéről:

NATO tagság? Wow. Egy szerződés egy papírfecnin. Ma van, holnap nincs. És ha nem védenek meg alkalmasint, mit fogsz csinálni? Bepereled őket? Annyit már tanulhattunk volna a nyugattal való kooperációból, hogy majd a legnagyobb szarban hagynak magunkra, vagy ami még rosszabb, fordulnak ellenünk. Azt sem tartom szimpatikusnak, hogy nincs kontrollunk a saját hadseregünk felett. Majd felszállhatnak a lizingelt gripenjeink ha spanyolországban úgy gondolják. Majd megvédjük a határainkat ha beleegyeznek. Én ezt kiszolgáltatottságnak, és ráutaltságnak nevezném, nem országvédelemnek.

"Na igen volt olyan katona társam aki konkrétan felvágta az ereit"

Gratula. Igazi férfi volt. (mint azt megtudtuk, nem lesz senki sem tökösebb a seregtől) Hát szerintem meg egy tutyimutyi szar alak az, aki ennyit sem bír ki, nem férfi. És ezt úgy mondom, hogy elég trágya helyen voltam, pontosan tudom milyen az amikor befordul az ember. Tisztelettel megkérdezném, hogyan képzelitek el a sereget? 5 csillagos szállodában, luxuskörülmények között?

"Ez a technika történeti (réteg) rajongókon kívül kinek volt jó?"

Ismerem a szitut. Én érdekes mód ebből is profitáltam. Megtanultam 18 évesen teherautót vezetni, vontatni, szerelni, slég sokszor hasznát vettem az ott tanultaknak.

Na mindegy, nincs már energiám erre, olyan nyávogás-picsogás az egész, szokásos magyaros módra. Kell a béke, kell a biztonság, csak tenni ne kelljen érte semmit. Mentem aludni.

glad az egyetlen 2015.09.02. 04:58:36

"...NATO tagság? Wow. Egy szerződés egy papírfecnin. Ma van, holnap nincs. És ha nem védenek meg alkalmasint, mit fogsz csinálni? Bepereled őket?..."
Na sikerült freudi módon félre értelmezned, amit írtam. Én nem azt állítottam, hogy a NATO megvéd minket (amúgy igen) hanem az, hogy a tagság következménye, hogy gatyába rázta a Magyar Honvédséget. Ugyan is voltak technikai kötelezettségeink és ez mellett éves szinten adva van, hogy mennyit kell katonai célokra fordítani (többet mint szeretnénk, kaptunk megrovást érte).
Kis ország vagyunk ahogy írtad szóval nem tudunk tömeg sereget termelni mint É- Korea. Nekünk technikailag fejlett profi katonaság kell és itt bukik a sorköteles modell.

"...Hát szerintem meg egy tutyimutyi szar alak az, aki ennyit sem bír ki, nem férfi...."
Gratulálok sikerült végeláthatatlan értelmi mélységbe süllyedned. Én itt fejezem be veled a kommunikációt.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 05:46:04

@xclusiv:

Ha választani lehet a nyálas buzi mint amilyen te is vagy, és a között, amit rólam feltételezel az egyszerű buta agyaddal, akkor még mindig inkább az utóbbi. De ugye nincs harag ratyika?

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 05:48:54

@Jankove:

Nálad a pont. Gondolod, hogy a sok agyhalott mamakedvence ratyika felfogott ebből bármit is a kötőszavakon kívül?

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 05:59:03

@glad az egyetlen:

" Én nem azt állítottam, hogy a NATO megvéd minket (amúgy igen)"

Mire a NATO megindul minket megvédeni, addig minimum fél kilométer magas papírköteget tölt ki, túl van egy fél éves szavazási perióduson, és kiküld legalább 80 szakértőt, hogy tényleg jönniük kell, vagy csak tévedés az egész.
Te addigra szűkölve vinnyogsz egy sötét lyukban, és ha kapsz egy fegyvert, hogy védd meg magad, akkor saját magadat lövöd le, mert hülye vagy ahhoz, hogy melyik felét kell az ellenség felé fordítani.

egysmás 2015.09.02. 06:14:40

Egy felnőtt azt csinál, amit akar.
Egy gyerekkel kapcsolatban az az elvárás, hogy azt csinálja, amit mondanak neki.

A katonaságnál megtanítják az embernek, hogy azt csinálja, amit mondanak neki, magyarul a felnőtté válás folyamatát visszavetik, és engedelmességre szoktatják.
Magyarul, egyesek szerint a fiú attól lesz férfi, hogy infantilizálják.

kpityu2 2015.09.02. 06:38:46

Ez mondjuk így nem igaz. A sorkatonaként sok hasznos dolgot megtanul az ember: beilleszkedni egy idegen falkába, ügyeskedni, csalni, hazudni, sumákolni, stb. Mind nagyon hasznos képesség a való életben, és az egyszerű polgár gyermeke itt szembesült először ezekkel a túléléshez szükséges dolgokkal.

esprit 2015.09.02. 06:43:54

@recirkulációs kör: A másfél év sem faragott semmit sem. Maximum azt, hogy lehet kib@szni a másikkal és hogyan lehet minél hamarabb a legolcsóbban berúgni.
'87-ben szereltem le.

feledékeny 2015.09.02. 06:50:57

Voltam sorkatona. Nem volt értelmetlen dolog. Helyre tett sok mindent. A sok egzisztencialista, nagy arcú fiatalember megtanulta hol a helye. Én is megtanultam pl. hogy valakinek krumplit is kell pucolnia, hogy legyen mit enni. Hogy, amikor eszem, azzal valaki vesződött és dolgozott.Hogy csak egy vagy a többi közül, és ha csak egy vagy a többi közül, akkor elfogadnak, segítenek, tisztelnek. Sokan mondták itt: én is két perc alatt megmondom a korosztályom tagjairól, ki volt sorstárs, és ki volt puncskocka. Tudom, hogy kitől kérhetek kenyeret, és kinek fogadjam el a tanácsait.
Fel tudok kelni bármikor és le tudok feküdni bármikor. Ébredéstől tíz perc alatt fürdéssel, borotválkozással és öltözéssel menetkész vagyok úgy, hogy nem hagyok magam után sem disznó ólt, sem a ruha nem lóg rajtam. Nem kések a munkából. A takarítónő munkáját is tisztelem, mert tudom, hogy milyen nehéz. És a Mekiben a gyerekek munkáját -akik konyha szolgálaton vannak - szintén tisztelem, ellentétben azokkal, akik csicskának, meg bugrisnak gondolják azt, aki ételt tesz eléjük. Elboldogulok akármilyen teherautó ülésében, ki tudok húzni egy biztosítószeget, be tudok tárazni egy AK-t. Idegesít, ha valakinek koszos a cipője és rendezetlen a ruházata. Utáltam, de kicsit kinyílt a szemem attól az egy évtől, amikor egyedüli diplomásként az ezredben lövészgödröt ástam, gázolajat szívtam le, lőszeres ládát cipeltem, őrszolgálatot adtam, fekete mosogató voltam a többiekkel együtt. A posztolónak és a kommentelők nagy részének fogalma sincs, hogy kell gyalogsági ásóval hason fekve gödröt ásni, ez maradjon az ő bajuk. És fogalmuk sincs egy fegyver súlyáról, vagy hogy mekkorát rúg vissza. Ezeket nem tanítják semmilyen mikiegérfőiskolán, vagy OKJ-s tanfolyamon. Ha a helyzet úgy hozná, én (mi) még képesek lehetnék legalább megpróbálni megvédeni a családunkat, vagy a hazánkat. Mert ha lőnek rád és nem tudsz visszalőni, annál szarabbat elképzelni sem tudok.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 07:08:12

A mai fiatalság ratyivitézek tömkelege.
Az ájfonra írt appal nem fogod magad megvédeni.

midnight coder 2015.09.02. 07:21:40

@egysmás: Egy felnőtt nagyon ritkán csinálja azt, amit akar. Ez max. egy elkényeztett gyerekre igaz akinek a gazdag apuka megvesz mindent, és ráhagyják hogy csináljon amit akar. Egy felnőttnek ezzel szemben kötelezettségei vannak, Pl. munkahelye, főnöke, családja, stb.

midnight coder 2015.09.02. 07:24:52

@fidesz a mutyipárt: Ehhez képest minden jelentős hadseregnek kurva erős kiberalakulatai vannak - de még a jobb terrorszervezeteknek is.

Ezzel együtt nagyon nem ártana, ha az átlagpolgár is tisztában lenne azzal, hogy melyik végét kell megfogni a Kalasnyikovnak. Attól tartok, erre hamarosan nagy szüksége lesz, hála a bevándorlást támogató liberósoknak.

Rövid G. atya 2015.09.02. 08:24:11

@fidesz a mutyipárt: hölgyeim és uraim! Íme, egy emberbőrbe bújt manom, amint toporzékol és rázza a ketrece rácsait! Pont annyi esze van, mint az átlagos focidrukkereknek....

Rövid G. atya 2015.09.02. 08:25:23

@feledékeny: nagy gáz, ha ezt ott tanultad meg.

Rövid G. atya 2015.09.02. 08:30:04

@fidesz a mutyipárt: és te még szabadon vagy? Vagy csak az ápolók elfordultak, amíg a számítógépen babrálsz? Pont olyan vagy, mint azok az amcsi majmok, akik bunkert építenek, tíz évre elég konzerv tartalékkal és egy hadseregnek elég fegyverrel.

Rövid G. atya 2015.09.02. 08:38:47

@Jankove: az, hogy volt pár szerencsés, aki olyasmit tanult, aminek később esetleg hasznát vette, még nem igazolja, hogy a sorkatonai szolgálat jó dolog. Lásd: sokan nem lehettek otthon a gyerekük születésekor, sokan öngyilkosok lettek (volt aki azért, mert a csürhe rájuk szállt, volt aki privát okok miatt, ahogy egy srác nálunk is), két-másfél-egy évre kiesett az ember a munkából (én számítástechnikában dolgoztam. Mire leszereltem, egy ismeretlen, romokban heverő céghez mentem vissza, ami a bevonulásomkor egy jól működő vállalat volt, rengeteg jó szakemberrel)

Rövid G. atya 2015.09.02. 09:02:17

@fidesz a mutyipárt: nem, én nem akarom "megvédeni", pláne nem a magadfajta, fegyverbuzi majmok társaságában.

Rövid G. atya 2015.09.02. 09:03:33

@fidesz a mutyipárt: nézz tükörbe Csita! Ha nem látod a rácsot, csak azért van, mert a gondozók beadták a tükröt a ketrecbe.

2015.09.02. 09:07:09

Egy biztos: a bejegyzés szerzőjének rózsaszín álma sincs arról, hogy működik egy hadsereg, melyet óriási hiba összevetni a civil élet bármely területével. Ez nagyjából igaz minden ország hadseregére, mert többé-kevésbé ugyanaz a szisztéma, persze jellemző eltérésekkel.

Ennek megfelelően azért szívesen elbeszélgetnék vele a témáról, miután lerántott két évet a déli határnál elhelyezett első lépcsős lövész ezrednél.

Amennyiben pedig irodalmi segítség kellene, szívesen ajánlom Karl Marlantes: Matterhorn c. regényét, amely bemutatja, hogy működött az amerikai hadsereg 1969-ben, háborús állapotban.

Nem mondom, hogy szívet melengető olvasmány, de legalább megadja azt az élményt, hogy miután kimondja valaki a szót, hogy hadsereg, legalább nagyjából tudja is, hogy miről beszél anélkül, hogy valaha is puskaport szagolt volna.

Köldök_szösz 2015.09.02. 09:25:49

pontosan. Egy érzékenyebb ember ilyen helyen még inkább összetörik mint megerősödik. Elég tahó ez a fajta hozzáállás amit ott a demotiválós képen olvashatunk bár a demotiválótól ez nem újdonság

laborpatkany90 2015.09.02. 09:37:57

@fidesz a mutyipárt: "Van egy hülye tulajdonságom, hogy többre becsülöm a kétkezi melósokat, mint az asztalnál az eszüket játszó idióta seggfejeket. Ezt meg egy évfolyamtársamtól tanultam meg, aki a diplomaosztó után odament a sofőrünkhöz, hogy ő már "MÉRNÖK ÚR", mostantól ne tegezze."
Ugye vágod ez mennyire előítéletes? Kb mintha én diplomás mérnökként azt mondanám, hogy megvetem a tanulatlan bunkó kétkezi melósokat, akiknél a rohadt nagy kétkezi meló kimerül abban, hogy aszfaltozás helyett sört vedelnek, és a cigányok lustaságát szidják, közben pedig nulla politikai történelmi tudással éltetik a nácikat. Érzed az iróniát? ;)

sas70 2015.09.02. 09:39:24

A sorkatonaság egy rossz hatékonyságú, szar intézmény volt és ma, még inkább az lenne.
A fejlett haderőben a hangsúly, a speciálisan kiképzett szakembereken van, bármilyen fegyvernemről beszéljünk is. Ez pedig csak alkalmas, motivált, folyamatosan képzett, jól kiképzett emberekkel lehetséges.
Rendszeresen felböffen ez a 19. századi marhaság a katonaságról, csak az egésznek értelme nincs, mert már régen túlhaladta a kor.
Nosztalgiázni persze lehet egy sör mellett, meg sztorizni, hogy mi történt amikor baka volt az ember.

laborpatkany90 2015.09.02. 09:44:06

@öreg baka nem rakéta: Ne haragudj, de nekem pont az a tapasztalatom, hogy azok, akik még voltak sorkatonák, sokkal inkább rasszisták, és más véleményét képtelenek tolerálni, végiggondolni meg pláne. Nálunk az egyetemi miliőben van minden, a vérkomcsitól a 88 tetkós náciig az összes ideológia képviseli magát, és teljesen normálisan elfogadják egymást. Ellenben a diákmelóim, ahol idősebbekkel dolgoztam (40-60 éves férfiak) rettenetesen fújtak mindenkire, aki nem közülük való volt, minden értelemben. Nekem ez a tapasztalatom, úgy vélem, elég széles spektrumból merítek, dolgoztam bútorraktárban, plakátelosztóban, gyárban szalag mellett (ezek diákmunkák voltak), de egyetemi laborban is.

Bobby Newmark 2015.09.02. 09:55:06

Azért az is vicces, hogy egy átlag hozzászólás hosszabb, mint a poszt maga... Nagyon karcsú ez, még csak azt sem mondanám, hogy érinti a témát, éppen csak felveti...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.09.02. 10:02:42

31 éve vonultam be előfelvételisként. Alábbi versikét 3 éve írtam:

Katonaság
(kétsoros-füzér a bevonulásom 28. évfordulójára)

Ha bevonul valaki,
Kiképzés jön, alaki.

Borotválkoz’ a baka,
Hogy ne legyen Csubaka.

Szeretvén a sereget
Ultrás vizet mereget.

Épít, eszköz a lapát,
S kerül néhány alap át.

Nyáron villan a kasza,
Aratni van szakasza.

Kopasz tápos, ha kajál,
Nem néz oda a Köjál.

Katona nem tiszteleg,
Szájából, ha tészta lóg.

Főtiszteket* tiszteli
S boldog, hasa hisz’ teli.

(S nem mondja a *tábornok:
Szólítsatok Tibornak!)

Eltávra, ha hazamén,
Ugrál, mint egy laza mén.

Iszogat bár alkoholt**,
Vád, hogy kártyán csal, koholt.

(**Sört mér jó Sturcz Antiné;
Tulajnő, a kantiné.)

Fürdik öt-hat hetente
S szaglón fekszik le, tente.

Leszerel s a vonatút
Minden, csak nem csodarút!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/katonasag.html

2015.09.02. 10:05:55

@Jankove:
Nagy különbség van aközött, hogy tudod valamiről, hogy értelmetlen, vagy pedig belátod, hogy bizonyos okokból, ami lehet nem elég ismeret, hadititok, vagy bármi, nem tudod annak a célját, amit csinálsz, de tudod, hogy valószínűleg van neki. Pontosan emiatt nem jó olyan embereket nevelni, akik elfogadják, hogy ami kerek azt cipelik, ami szögletes, azt gurítják, hanem bizony a társadalomban szükség van gondolkodó emberekkel, ami nem azonos azzal, ami a te szándékos sarkításod, hogy olyanba pofázik bele, amit nem ért.

Önállóságra egyébként meg nem nagyon nevel, mert az önállóság ott kezdődik, hogy saját háztartásod van és saját egzisztenciád. Ha ma hirtelen lenne sorkatonaság, attól a mamahotel jelenség ugyanúgy megmaradna, hiszen a jelenségnek egyáltalán nem oka a sorkatonaság megszüntetése, ennél sokkal összetettebb társadalmi okai vannak. A katonaság ugyanis nem az élet, az ugyanúgy mesterséges környezet, csak más jellegű, mint mondjuk egy kolesz.

Bobby Newmark 2015.09.02. 10:09:18

@feledékeny: Ez az írás egész szépen bemutatja, hogy miért volt fontos eltörölni ezt az egészet.

21. században már nem végtelen mennyiségű formára vágott egyendroidra van szükség.

Sok sikert megvédeni a családodat a fegyveres tudásoddal de fegyver nélkül, és drónok ellen. A lövészárok is sokat fog segíteni biztosan.

Tökfelesleges, értéktelen dolgokra vagy büszke, az a helyzet.

Én is játszom katonásdit hobbiként, airsoftozom. Csak én közben nem hiszem azt, hogy ezzel a felkészültséggel meg tudnám vívni a 3. világháborút.

2015.09.02. 10:10:52

@Frady Endre: Jó a vers :) Merre voltál gyógyegér Endre?

Bobby Newmark 2015.09.02. 10:13:37

@fidesz a mutyipárt: Azért ne csináljunk már úgy, mintha egy fegyver kezelése, ami -pont a sorkatonaság rá a példa- bármelyik hülyének megtanítható, valami elképesztően magas szintű képzettség lenne!

És az ugye megvan, hogy a magyar sorkatonaság csúcsán a komplett magyar hadsereg arra lett volna hatékony, hogy vagy nyolc percet lassítson a NATO előrenyomulásán, egy kis időt szerezve a szovjeteknek?
Na, pont ennyit ér a kiképzésed, hogy puskával a kezedben halj meg körülbelül azonnal, hogy az ellenség idenéz.

Anti Liberal 2015.09.02. 10:14:17

A sorkatonai szolgálat nem azért kell hogy férfit faragjanak bárkiből is te faszkalap, hanem azért hogy legalább meg tudj tölteni, tisztítani és használni egy kézi lőfegyvert, hogy ha úgy adódik tudd használni is, mert a demokrácia, a biztonság és az ország nem száll csak úgy az emberre mint szamárra a bársony nyereg.. Látom van itt még néhány faszkalap aki azzal dicsekszik hogy airsoftozik de tudja hogy nem tudná megvívni a 3 világháborút.. Nem is kért rá senki hogy megvívd bazdmeg, de ha arról van szó hogy védened kell a házad az utcád és úgy általában a hazádat akkor meg tudd tenni amit megkövetel a haza. Gyáva lusta férgek vagytok egytől egyig.

Anti Liberal 2015.09.02. 10:15:31

@Bobby Newmark: Bobby ha TE annyire nem hiszel magadban és az országodban miért nem lépsz le?

Anti Liberal 2015.09.02. 10:17:45

@sas70: mondjuk egy utcai harcban amikor rátörnek, meg a családodra , mondjuk mint az ukrán jobbszél, csak szívesen odabasznál egyet ha tehetnéd nem? Vagy te inkább magad elé tartod az asszonyt hogy őt vigyétek???

Anti Liberal 2015.09.02. 10:19:06

Azt aláírom hogy a kommunista időkben nem mentek rendben a dolgok a seregben és még most sem. Ha rajtam állna Hende úgy repülne onnan mint egy fácán.. Alacsonyan, sunnyogva... Lehet másképp is csinálni a dolgokat.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.09.02. 10:21:29

@Anti Liberal:

A katonaság egy szakma. Nem való mindenkinek. Csinálja az aki akarja. Egy hétköznapi embernek nem kell érteni sem az autó, sem a számítógép szereléshez. Ember öléshez meg pláne nem. Ember ölésre meg kötelezni bárkit is,erkölcstelen, jogtalan és embertelen is.

2015.09.02. 10:22:03

@Anti Liberal:
Ez ellen csak a svájci típusú sorkatonaság védene, hiszen attól, hogy simán sorkatonaság lenne, még nem figyelne otthon a kaló.

room_101 2015.09.02. 10:26:07

A sorkatonaság megtanított befogni a pofádat, türelmes légy, összegyűjtögesd a megbosszulnivalót, hogy a későbbi szerencsétleneknek továbbadhasd. Voltak olyanok, akik ezt élvezték (már a továbbadást), és olyanok is, akik ugyanúgy szenvedtek a szívástól, mint utána, ha elvárta tőlük a környezetük, hogy szívassanak. Egy olyan társadalomban, ahol a karrier elítélendő, az alkalmazkodás, beállás a sorba végletekig elvárt, hasznos volt megtanulni alattomosnak lenni, és tudni, "hol a helyed". Ezek a tulajdonságok ma is lehetnek bizonyos helyzetekben hasnosak, de a kreativitásnak és kezdeményezőkészségnek biztosan nem tesznek jót. Erre példa volt leszerekés után, hogy egy "szívás", kellemetlen, váratlan probléma esetén tisztán látszott, ki nem volt katona előtte. Ők sokkal hisztérikusabban reagáltak ezekre (nem voltak szokva a "szopáshoz"), viszont sokkal kreatívabban oldották meg, mert nem voltak tiltó listák a fejükben.

Bobby Newmark 2015.09.02. 10:27:53

@Anti Liberal: Mert akkor mi a fasz lenne veletek? Egyébként meg azért, mert azt csinálok, amit kibaszott úri kedvem tartja, és nem mindenféle seggfejek fogják nekem megmondani.

Magamban hiszek, BENNED meg ebben a szarkupac országban viszont nem kifejezetten, a hadseregében meg soha nem is lehetett, aki valaha is hitt benne, az elmebeteg.

saihulud 2015.09.02. 10:30:21

Én nem voltam katona, de a munkatársam mesélte, hogy 5, azaz öt darab lőszert lőhetett el katonaság alatt.

Sokáig úgy éreztem jó lett volna egy fél éves katonaság 18 évesen, de ilyen körülmények között nem hiszem, hogy lőni, fegyvert kezelni megtanultam volna. Ezen kívül meg csak a szívatás maradt volna.

megamedve 2015.09.02. 10:33:57

@Rövid G. atya: Aztán miért nem? Olyan mintha azt mondanád, ha a víz alá nyomják a fejed, az nem változtat semmin. A lányom barátain keresztül látom, milyen semmilyen a mai fiúk jelentős része. Amit írtam, az úgy van: ha kiszakítják anyuci öleléséből, akkor kénytelen valamilyen módon szocializálódni az új helyzethez, s ez hosszabb távon bizony javítja az önállóságot, mivel rá van kényszerítve! Azon lehet vitatkozni, hogy a sorkatonaságnak (minimum 18 hónap), van-e értelme, vagy nincs, de az biztos, hogy életrevalóbb, kevésbé nyafogós, magán segíteni tudó srácok jöttek ki onnan. Megtanulták milyen az amikor magadra vagy utalva, megtanulták milyen az, amikor néhány ember egymásra van utalva, kicsit meghajtották őket, le tudtak futni 5000 métert, stb. Persze akkor is voltak más esetek, de a nagy többségnek igenis jót tett, még ha nem is az volt a célja az egésznek.

Richard Xenos 2015.09.02. 10:35:33

@glad az egyetlen: Egyszerűen nem értem, hogy ha már csinál valamit az ember, akkormi a tökömért nem lehet rendesen megcsinálni, miért kell, csak úgy csinálni, mintha. Ez az igazi köcsög hozzáállás, ami miatt itt tartunk. Mármint a politikusainktól eltekintve. A magyar az ezt csinálja. Nem dolgozik, csak "mintha". Itt minden "mintha".

Bobby Newmark 2015.09.02. 10:36:27

@Anti Liberal: Aztán az miért olyan kurva fontos, hogy tudd? Úgy őszintén, szerinted egy könyvelő, egy útépítő munkás, vagy egy bankár úgy nagyjából életében hányszor jut fegyver közelébe, hogy azt feltétlen tudnia KELLJEN kezelni?

Ha meg kell majd védened a családod, házad, utcád, akkor MIVEL fogod megvédeni, te pöcs?

Meg eleve, mi a fasznak vagy még ott, és mégis, mi a picsára számítasz? Akkora ostobaságokat magyarázol, hogy agyam eldobom, baszdmeg!
Komolyan, te faszagyerek módjára megvárod, míg odaér a házadhoz az ellenséges előrenyomulás, és egymagad MEGTÁMADOD a nem létező fegyvereddel a komplett ellenséges hadsereget?

Komolyan nem tudom, mi a picsa járhat a fejedben, amikor ezeket a bődületes faszságokat leírod, de maximum percekben lenne mérhető hogy meddig maradnál életben egy ilyen hősies házvédő helyzetben...

Öcsielvtárs 2015.09.02. 10:37:14

@feledékeny: Teljesen egyetértek veled. Mindenki munkáját becsülöm, legyen az biztonsági őr, vagy igazgató, nem esek kétségbe egy leszakadt gomb felvarrásától, vagy attól, ha mosogatni, vasalni kell. És igen, ha kell szétszedek, megtisztítok, betárazok, és használni is tudok jó pár lőfegyvert, nem ejtem magamra a kézigránátot, stb. És igen, ha a munkahelyemen kapok egy feladatot, a megoldást keresem, nem azt, hogy miért nem tudom/lehet megcsinálni. Ja, és utána még egy diplomát is összehoztam, nem tört össze a lelkem attól az egy évtől (90.-ben szereltem le).

Rövid G. atya 2015.09.02. 10:38:49

@recirkulációs kör: nálad nagyobb nincs. De őrjöngj csak nyugodtan. Miután az említett sorstársunk agyonlőtte magát, néhányunkat sokáig nem engedtek fegyveres szolgálatba. Nem azért, hogy minket védjenek. Attól tartottak (szerintem ok nélkül), hogy esetleg egy hozzád hasonló féreg kap egy tárat a fejébe...

Rövid G. atya 2015.09.02. 10:40:21

Ö... valaki törölgetett, takarított? Ha igen, akkor köszi.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 10:42:17

@laborpatkany90: Ahogy nézem a hétköznapi életet, bizony ellenkező a véleményem.
Olvasgass és kinyílik a világ. Az, hogy néhány helyen tényleg nem tudtak a katonák a szabadidejükkel mit kezdeni, az nem a sorkatonaság hibája.
Rasszista? Érdekes, ma a közvéleményben inkább a fiatalabb nemzedékre jellemző.
Tudod, amikor katona voltam, akkor sok szabolcsi cigánygyerekkel voltam összezárva. Olyanokkal, akik az angol WC-t, WC papírt, fürdést se ismerték. Ott megtanulták. A hadsereg (bár nem feladata) de oktatta őket, egy "iskolarendszerű képzésben".
Volt nevelő hatása. Ma? mindenki úgy áll hozzá, hogy vigyétek. Felelősségérzet nuku.Felelősségvállalás méginkább. Rend? Rendszeretés? Pontosság? Koránkelés? (nem hajnalról, hanem 7 óráról beszélek.)Nem az a kaja, amit megrendeltél? Anyuci nem mossa ki a koszos zoknit, nem pucolja ki a cipőt.
Mástól függ, hogy eszel-e vagy sem. Mint írtam, sok hülyeséget is megtanul az ember, mert hát ilyenek vagyunk. Nézz meg egy idősebb embert, aki nem vicckatona volt: Időben odaér, nem hányja szanaszét a cuccát, tud mással együttdolgozni, nem másra vár. Végrehajtani, amit a főnököd mond? )Nem nyilvánvaló hülyeségre értem.)
Ma, ha fenntartanánk a sorkatonaságot, nem kerülne sokkal többe, mint a kismillió munkanélküli, közmunkás ellátása. Olvasom itt a sok vizesnyolcas véleményét, hogy a felesége nélküle szült. 18-19 évesen már apa? Igen, két év. Amit elvettek a buliból, de nagy valószínűséggel emberi tartást adott.

Irbisz 2015.09.02. 10:42:49

A sorkatonasagra vagy szükseg van, vagy nincs (szerintem nincs), de hogy ferfiva nevelne a sorkatonasag, az biztos hogy netto baromsag.
Az önallosagot fejlesztheti, a mentalis türökepesseget, a vaganysagot is- de csak felteteles modban, egyaltalan nem mindenkeppen, ez semmikepp nem erv a katonasag mellett

En meg a szocializmus utolso eveiben voltam elöfelvetelis, ugy kerültem az orszag masik vegebe majd 500 km-re, hogy addig nemi tulzassal a fuvo szeltöl is ovtak, na ahhoz kepest oriasi valtas volt gepesitett löveszkent egy elsölepcsös laktanyanak csufolt Nagyatadon vedeni a hazat …
Sok pozitivumot nem tudok felsorolni, igaz sok szivatast se, volt persze par elmeny ami erdekessegnek, sztorinak jo, de semmi emberformalo, lelekemelö v. tartast ado hatas ott nem ert, arra volt jo hogy jol elbutuljunk es jo sok mindent elfelejtsünk az egyetem elött.
Egyedüli haszna annyi volt, hogy a kenyelmetlenseget, igenytelenseget, szar körülmenyeket jol meg lehetett szokni, es megismerhettem ösbunko es/vagy elkepesztöen sötet es primitiv embereket. Ez viszont ketseges haszon, nyugodtan idezöjelben lehetne tenni a ”haszon” szot :)

Szerintem az egadta vilagon semmifele korrelacio nincs a katonaviselt, es azt mar meguszo generaciok között abban, ki mennyire önallo, felnött, ferfias stb.
Lehet persze nosztalgiataplalta, az idö altal megszepitett emlekek miatt azt mondani hogy raferne a mai generaciora is- igen, lehet, de semmikepp nem olyan formaban mint ami nekünk volt anno.

Rövid G. atya 2015.09.02. 10:47:13

@megamedve: a lányod barátain a világ változását látod, nem a sorkatonaság hiányát. Még akkor is tiltakoznék ellene, ha normálisan csinálnák. Pl. el tudod képzelni, milyen tériszonyosként felmászni akadálypályán a falra vagy egy (ex has) 20-30m magas vaslépcsőn felmászni az őrtoronyba? És ugye az ilyen apróságokkal nem lehet E-t kapni. Ennek mi értelme?
Az meg ami a MN keretei közt folyt, nagyobb részben csak arra volt jó, hogy elrabolják azt az időt sokkal érelmesebb tevékenységektől. Pl. a tanulástól.

sas70 2015.09.02. 10:48:42

@Anti Liberal: Ugye adót azért fizetek, hogy Magyarországon működjenek a bűnüldöző szervek, szakszolgálatok, honvédelem. Profin, olyan emberekkel, szervezetekkel, felszereléssel, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Ehhez a sorkatonai szolgálatnak, az égvilágon semmi köze.
A példádra meg, szembetalálkoznának egy 7,62 kaliberű puskacsővel. De ennek megint semmi köze a sorkatonasághoz.

Rövid G. atya 2015.09.02. 10:49:52

@öreg baka nem rakéta: 18-19 évesen az előfelvételiseket vitték be. A többség 20-22 évesen került sorra. Velem vonuló, írnokká vedlett srác 25 volt, két gyerekkel...

Öcsielvtárs 2015.09.02. 10:52:46

@Bobby Newmark: Ha netán balhé lesz bármikor a közeljövőben egy: próbáld majd ordenáré beszéddel megvédeni magad (tudod, a stílus maga az ember), kettő: remélem nem laksz közel hozzám, mert valószínűleg nem lenne idő elmagyarázni, hogy mit jelent az alsó-széle-közepe... és ne aggódj, fegyvert hamarabb találok majd, mint hinnéd.

room_101 2015.09.02. 10:53:37

Azokat, akik műszaki diplomát szereztek, benyomták utána féléves tartalékos tiszti tanfolyamra. (Ezek voltak a sárgarigók.) Amikor tartalékos hadnagyként leszereltünk, rövidesen megkaptuk az otthoni hadi felszerelést, amivel parancsra be kellett volna vonulni. Sok szerencsétlent évente berántottak 2-3 hónapra tartalékosnak, ami a 80-as évek VGMK-zós időszakában tiszta anyagi csőddel ért fel. (A gyári fizetés 4-5 szörösét kerestük alapos pluszmelóval) A behívón rajta volt a beosztás, ami először egy javítóbázis volt valahol a Bakonyban, amikor meg később kötelezően bemutattam a nyelvvizsga bizonyítványt a kiegen, rövidesen a beosztásom "tolmács" lett a 3. számú fogolytáborban, azaz "smasszer" lettem volna.

Bobby Newmark 2015.09.02. 10:58:17

@Öcsielvtárs: Te sem fogsz megvédeni, és a talált fegyvereddel meg villámgyorsan ki fogod magad nyiratni.

Én is remélem, hogy nem laksz a közelemben, mert nem szeretném ha kapna a ház egy eltévedt gránátot vagy rakétát, amikor megpróbálod puskával megtámadni a gépesített hadsereget... Njyilván engem ez már csak anyagilag érdekel, mert mikor te gerilla Rambóként a Vöröshadsereggel harcolsz, akkor én valahol nyugisabb helyen családostul esetleg már pont a lerombolt infrastruktúra helyreállításást tervezem majd, és a profikra hagyom a tényleges harcot, nem a hozzád hasonló szájjal rettentő bátor műkedvelőkre.

Rövid G. atya 2015.09.02. 10:59:50

@Öcsielvtárs: hmmm... ne lepődj meg, ha holnap a TEK kopog az ajtódon... :D

Rövid G. atya 2015.09.02. 11:02:14

@Bobby Newmark: bátor? "Olyan bátrak itt ezek a bányalovak..." - ha ismered Vogáékat ;)
Sajnos ezek azt hiszik, hogy agyatlanság, fizikai erővel való visszaélés = bátorság...

Öcsielvtárs 2015.09.02. 11:10:52

@Bobby Newmark: Műkedvelő? Biztos? :-) de végül is mindegy. És abban teljesen igazad van, hogy ha kell, "Rambóként" is maradok. Én itt vagyok Otthon.

Rövid G. atya 2015.09.02. 11:17:13

@Öcsielvtárs: a fegyveres testületek tagjainak megtiltották, hogy elárulják, mivel foglalkoznak, tehát csak műkedvelő lehetsz.

Öcsielvtárs 2015.09.02. 11:19:35

@Rövid G. atya: Amíg kopognak, az még nem olyan rossz...

Öcsielvtárs 2015.09.02. 11:23:20

@Rövid G. atya: Természetesen műkedvelő vagyok, minden más hasonlóság csak a véletlen műve.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 11:25:14

@Rövid G. atya: Érdekes módon, engem és a táraimat 19 évesen vittek be katonának. Nem előfelvételisként, mert akkor nem 27 hónap lett volna. Akkoriban, ha jól emlékszek, már 25(27?) éves korban vonták a "katonaadót" attól, aki nem volt katona.

kewcheg 2015.09.02. 11:29:24

Hol lehetne megnézni, hogy melyik alkesz komcsi tisztből,altisztből mi lett azóta? Ha arra járnék, szívesen meghívnám egy sörre, meghogy "beszélgessünk."

Bobby Newmark 2015.09.02. 11:30:08

@Öcsielvtárs: Tudod én is, csak mondjuk nekem azért annyira nem fontos egy szaros panellakás vagy egy családi ház, hogy meg is dögöljek érte tökfeleslegesen, úgy, hogy még csak meg sem védtem.

Amit írogatsz, az komplett, agyhalott hülyeség, civilként egy háborúban vagy elmész a picsába, vagy szépen vendégül látod a kedves orosz felszabadítókat, és felajánlod önként a feleséged meg a 10 évesnél idősebb lányaidat.

Minden más esetben azonnal megdöglesz.

Aranyos, hogy itt miket képzelődsz magadról, hogy hogyan védnéd az ótvaros ingatlanod, de realitása az nulla.

És igen, ha nem vagy hivatásos, akkor műkedvelő lehetsz legfeljebb.

segar 2015.09.02. 11:33:30

Az, hogy "sorkatonaság" lehet, hogy "elavult" (bár most ilyenen rugózni szvsz azért nem kellene, mert küszöbön a déli és keleti vallási megszállás és élethalál-harc...).

És valljuk be: a mai nyikhaj vagy dagadt fiatalok rendkívül jól tudnak hamburgert rendelni és öntudatosan pofázni, de sem immunrendszerük, sem kitartásuk nincs.

Ma, 2015 szeptember 2-án még kényelmes az élet. :×

Bambano 2015.09.02. 11:40:55

@Bambano: az okos-tudálékos írás megvolt tőled, ilyen súlyos tévedésekkel megpakolva, hogy hülye volt, aki megszüntette a sorkatonaságot.

ehhez képest nyilvánvaló, hogy a sorkatonaságot megszüntetni okos dolog volt, a mai katonai helyzetben nullánál is sokkal kevesebb értelme van. már nem lesznek tömegháborúk, jó eséllyel nem lesz hagyományos háború sem, ennek megfelelően a néphadsereg forma idejétmúlt.

elfogadom, hogy egy katonadinasztiában felnőttnek más a véleménye, de ettől nem lesz igazad.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 11:41:28

@Bobby Newmark: "Tudod én is, csak mondjuk nekem azért annyira nem fontos egy szaros panellakás vagy egy családi ház, hogy meg is dögöljek érte tökfeleslegesen, úgy, hogy még csak meg sem védtem."

Igazad van. Védje meg más.
Na, erre mondtam, hogy a mai mentalitás: Fogjuk meg és vigyétek:))

Bambano 2015.09.02. 11:42:11

@Bambano: bocs, félreklikkeltem, az előző hsz @Jankove: neked szólt.

Bobby Newmark 2015.09.02. 11:46:27

@öreg baka nem rakéta: Látom nem fogtad fel:
Azzal, ha lelöveted magad az első szembejövő ellenséges katonával, azzal nem védtél meg semmit.

Ezt nem ártana felfogni, mielőtt nagyon belemerülsz a fotelhősiességed fitogtatásába.

Bambano 2015.09.02. 11:50:03

@Jankove: nálunk is volt pár ember, aki úgy gondolta, hogy nem fogadja el a sereg úgynevezett ÍRATLAN szabályait. be is zárták őket futkosóra, kit több, kit kevesebb időszakra.

az egy beteges elképzelés, hogy egy demokratikus hadseregben a kopasz, a gumi meg az öreg különbözik, és ez alapján a kopasz csinálja az alja munkát. gondolom veled is megcsináltattak minden szemetet, amibe érzelmileg belerokkantál és még mindig keresed a feloldozást, hogy az rendben volt, nem pedig szívattak.

az is egy beteges elképzelés, hogy telitárazott ak-val szétlőni a célt. mi a menő ebben? hogy utána valaki "kopasz" megy, és újjáépíti?

a harmadik világháború kitörésének van esélye. de nem hagyományos háború lesz, mint azt az elmúlt 10-15 év háborúi megmutatták. nem lesz olyan, hogy a puszta közepén feláll egymással szemben a két reguláris hadsereg és akkor roham meg hajrá. ugyanolyan partizánháború lesz, mint amit az usákok évtizedek óta képtelenek megnyerni a közelkeleten, afrikában. ehhez nem kell néphadsereg.

ezért mondom, hogy menj orvoshoz.

Rövid G. atya 2015.09.02. 11:50:44

@Öcsielvtárs: kérdés, hogy mivel... nem t'om a faltörőkosnak mi a modern neve...

dr Smittpálelnökúr 2015.09.02. 11:51:00

Másfél évet rabolt el az életemből a sorkatonaság. Pedig minket nem cseszegettek folyamatosan, mert 88-90 között a határőrségnél sokkal komolyabb dolgokat kellett csinálni, mint a folyamatos takarítás, töltött fegyverrel mentünk, ha bejelezett a jelző-rendszer, stb.
A tisztek egy része is normális volt (a másik része viszont agyhalott, átmenet nem volt).

Azonban akinek az a véleménye, hogy ez mennyire jó dolog volt, annak javaslom, hogy menjen és húzzon le még 1,5 évet!

Elég sok gyökér fiatal van manapság, de szerintem ugyanennyi gyökér volt 20 éve, 30 éve, stb. is.

És én még egy gyökérnek sem akarom meghatározni, hogy mit csináljon 1,5 évig.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2015.09.02. 11:55:46

@...elmúlik...: Mármint katona merre voltam? Több helyen, mert építőalakulathoz soroztak be (mint leendő építőmérnök hallgatót). Kiképzésen Pesten (Újpalotán), utána Szentkirályszabadján (akkor Veszprémben építkeztünk), Börgöndön, majd végül Győrben (a likócsi vízibázison). Végül Szentkirályszabadjáról szereltünk le és a kora reggeli vonaton aludtunk, miközben alattunk zajlott a berhidai földrengés (1985 aug.15.)... :)

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 11:58:07

@Bobby Newmark: Egy háborúban ez benne van. Nem a hősiességen múlik:)
Mondtam, igazad van, védje meg más akár az élete árán is, ami az enyém, mert én nem fogom.

Bambano 2015.09.02. 12:03:38

@feledékeny: én is egy csomó dolgot megtanultam a seregben. akár becsukott szemmel is szétszedek egy ak-t vagy amd-t. nekem amd-m volt, de mindegy. tanítottak pár dolgot, amiről mélyen kussolok, mert nem szeretném, ha alaptalanul meggyanúsítanának. megtanítottak puszta kezes harcra harckocsi ellen. annyiszor voltam őrségben, hogy a hivatalos normaidő egyötöde alatt kitárazok egy géppisztolytárat. vezettem bmp-t.

és akkor nézzük: 27 éve szereltem, azóta:
- egyszer sem kellett amd-vel lőnöm
- egyszer sem voltam fegyveres őrségben
- egyszer sem jött szembe t55-ös, hogy egyedül puszta kézzel megállítsam.
- bmp-1-et sem kellett vezetnem.

de legalább 27 éve folyamatosan cseng a fülem, mert a seregben szétlőtték. plusz egy csomó dolgot elfelejtettem, amit előtte tudtam és utána az egyetemen szükségem lett volna rá.

na mennyire volt hasznos nekem a katonaság? hogy majdnem süket lettem miattuk, de legalább semmi hasznot nem hajtott???

Öcsielvtárs 2015.09.02. 12:05:51

@Bobby Newmark: Azt nem írtam, hogy nem is voltam... az viszont kár, hogy az Otthon szó alatt te egy panellakást (házat, stb.)értesz. Nem vagyunk egyformák, valaki már írta, hogy nem lehet senkit kényszeríteni semmilyen fegyveres szolgálatra. Igaza van, kényszerből ne legyen ott senki. És neked is igazad van, ha inkább egy biztonságos (és távoli) helyről követed az eseményeket. Én nekem is igazam van, ha itt akarok "megdögleni" ahogy fogalmaztad.

Öcsielvtárs 2015.09.02. 12:08:41

@Rövid G. atya: Nem tudom mivel, de azt tudom kivel. És kivel nem.

deruyter 2015.09.02. 12:12:12

Személyes tapasztalatom az, hogy az ismeretségi körömből azok akik voltak sorkatonák, azok mind bunkóbban és/vagy sunyibban jöttek ki, mint ahogy bementek. Vagy aki nem, az úgy emlékszik vissza, hogy elcseszett idő volt a nagy része. Én szerencsére elkerültem. Nem érzem, hogy bármiről lemaradtam volna. A pofámat befogni, nem visszakérdezni megtanított a munkahelyem is, a katonai ismeretekre, valamint padlómosási ismeretekre előreláthatólag nem lesz szükségem.

Bambano 2015.09.02. 12:17:20

@Anti Liberal: anno nálunk a vezényelt tápos g.i volt a legjobban lenézett társaság a seregben. több színművészetire felvett előfelvételissel voltam egy körletben, századszinten, akikből azóta színész lett. az akkori propaganda gépezet a színészeket azonnal kiemelte a szokásos katonai életből és elvezényelték őket a csmo-ba, hogy propaganda célokat szolgáljanak, előadásokkal, stb.

majd egyszer valamiért valamelyik parancsnok berágott a színésztojásokra, és kiadta parancsba, hogy nincs kivételezés, részt kell venniük az akuális kiképzésen. így esett meg, hogy a színészek kijöttek velünk éjszakai egyéni éleslövészetre. katonai életükben először vettek részt kiképzésen.

és simán kiválókat lőttek. a színésztojás, aki nem látott előtte fegyvert, szódásüveg szemüvege volt, kiválót lőtt amd-vel is, némelyik dragunovval is.

hát kb. ennyire magas szintű igények vannak az ágyútöltelékekkel (hivatalos nevükön gépesített lövész) szemben.

Bobby Newmark 2015.09.02. 12:26:06

@öreg baka nem rakéta: Ez ilyen, az élet fontosabb, mint az anyagi javak.

Ezek szerint neked nem. Nekem mindegy, te áraztad be a saját életed.

Bobby Newmark 2015.09.02. 12:29:34

@Öcsielvtárs: Mert objektíve az. Egy ingatlant védesz, egy szelet földet egy épülettel. Nem a családodat, nem a hazádat, hanem az odúdat. Csak ragasztasz rá fennkölt címkéket, hogy megmagyarázd a nettó szinten valójában értelmetlen és ostoba (fiktív, elképzelt) öngyilkosságodat.

Ha a családodat védenéd, a háborús övezet közelében sem lennél már.

Bambano 2015.09.02. 12:29:58

@kewcheg: nekem ezt megadta a sors :) a zászlóalj politikai tisztünk nem volt egy túl jó ember, mondjuk nem is ő volt a legrosszabb.

egyetemista koromban mindenhova stoppal jártam. és egyszer ő vett fel. leszerelték, segédmunkásként tengette az életét és eléggé le volt robbanva.

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 12:33:57

@Bobby Newmark: Igaz, a saját életem, azt kezdek vele, amit akarok. Csakhogy az életemhez az anyagi javak, az élhetőség és a hozzátartozóim is hozzátartoznak, szerves egészet képezve.
Alkalmasint lehetsz menekült. (akár a saját hazádban) Tengetheted a kis életedet más társadalom perifériáján, mert menekültként elég nehéz máshol egzisztenciát, anyagi javakat teremtened. Kezd máshol az életedet újra 45-55 évesen.

glad az egyetlen 2015.09.02. 12:34:22

@Richard Xenos:
"...Egyszerűen nem értem, hogy ha már csinál valamit az ember, akkormi a tökömért nem lehet rendesen megcsinálni, miért kell, csak úgy csinálni, mintha. Ez az igazi köcsög hozzáállás, ami miatt itt tartunk...."

Talán pont azért tart itt az ország ahol, mert egyesek kényszert éreznek, hogy ha értelmetlen vagy egyenesen káros dolgokra kérik őket, akkor beleadnak anyait-apait, mert "ha már csinálunk valamit, akkor jól!", még ha azzal visszafele toljuk azt a szekeret.

kewcheg 2015.09.02. 12:35:58

@Bambano: de legalább felvett...:)

Bobby Newmark 2015.09.02. 12:37:13

@öreg baka nem rakéta: Így van, inkább lövesd le magad és a családodat, mert újrakezdeni máshol az nehéz. Igen, szerintem is. Törölköző bedob, család leszar, legalább a halál hősies, ha hülyén értelmetlen is.

Öcsielvtárs 2015.09.02. 12:47:28

@Bobby Newmark: Egy háborús helyzetben (amit persze ne fessünk a falra) akár te is lehetsz az, akit megkérek, hogy vidd magaddal a 3 fiam, mert bár kettő akár (sor)katona is lehetne kora alapján, de nyilvánvalóan fogalmuk sincsen semmiről. Én utálok sokat utazni...

Mérnork 2015.09.02. 12:51:26

@Jankove:
Ismertem pár srácot akiknek az agya tényleg totál megmakkant a sorkatonaság alatt, úgy látom veled is ez történt... ;-)

öreg baka nem rakéta 2015.09.02. 12:52:13

@Bobby Newmark: És úgy leszel hazátlan, bitangoló senki. Csak családostól fogsz kóvályogni a világban. Igazi világpolgárként.
Törölközőt nem bedob, hanem mástól várja a javainak a megvédését. Mindent leszar, csakhogy a tyúkszaros életét mentse.
Csakhogy esetleg elfogy, ahova menekülhetnél:)

Rövid G. atya 2015.09.02. 12:54:53

@öreg baka nem rakéta: már írtam korábban: "olyan bátrak itt ezek a bányalovak! Nem bátrak ezek barátom, a bányaló vak."

Mérnork 2015.09.02. 12:59:20

@feledékeny:
"A posztolónak és a kommentelők nagy részének fogalma sincs, hogy kell gyalogsági ásóval hason fekve gödröt ásni, ez maradjon az ő bajuk."
Én csináltam párszor, de veled ellentétben nem szenvedek Stockholm-szindrómában, ezért ma is úgy gondolom, mint akkor, hogy egy mérhetetlenül értelmetlen, idióta faszság volt, ahol a büdösbunkók kiélhették a normál életben elfojtott kreténségeiket büntetlenül.

Kalocsai Tamás 2015.09.02. 12:59:30

@shitgun: "jó emberismerő vagyok és becsületes ember"... aha, és ez azután fejlődött ki benned, hogy ledumáltad/lebizniszelted a művház igazgatójával azt, hogy ellébecolod a polgári szolgálatodat úgy, hogy még ott sem csináltál semmit, csak havonta egyszer bementél aláírni a papírokat, cserébe a zsoldodért (pardon, illetményedért)?

LOL!!!

Alapvetően nincs bajom azzal, ha valaki ügyeskedik, csak ne állítsa már be akkor magát becsületes embernek. Ne mondj magadról semmit, akkor majd feltételezem rólad - mert én meg ilyen naiv gyerek vagyok.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 12:59:31

@Rövid G. atya:

Nyugi 3/3-as házmester elvtárs, senki nem lepődik meg orbánisztánban, ha ráküldöd a rendőrséget.

laborpatkany90 2015.09.02. 13:03:40

@öreg baka nem rakéta: Amit leírtál, gyakorlatilag egy vádirat a te korosztályod apái ellen. A mostani generációt Ti neveltétek már fel, és nem a katonaság faragott belőlünk embert. Ezekszerint a katonaság férfiakat nevelt (amit még mindig erősen kétleg) de apákat nem.
Nem az állam dolga, hogy egy gyerekből felnőttet faragjon, és ezt a nőkre is értem. Nem az iskola, és nem is a sorkatonaság dolga, hogy 20 éves korára egy gyerekember eljusson arra a szintre, hogy gondoskodni tudjon magáról, ezt megtanítani a szülők dolga. Oké, az iskolában tanulja a tananyagot. De ha embernek is nekik kell felnevelni, vagy a hadseregnek, akkor minek gyerek? Vegyen az ember kutyát, azzal is lehet játszani. Mi a Ti felelősségetek? Engem a szüleim neveltek, nem a hülye állami sorkatonaság és láss csodát, normális embernek tartom magam, ahogy írtad: nem kések, rendet tartok, és rendesen dolgozom. Ehhez a szüleim felelősség vállalása kellett csak.
Az előítéletességedet pedig ékesszólóan bizonyítja, ahogy látatlanban levizesnyolcasozol egy másik embert, mert nem akart két évet elbaszni az életéből az államnak, hanem dögöljön meg, a nemrég szült feleségével, és a nemrég született gyerekével akart lenni. Hát komolyan, mit képzel magáról.
Még valamit hozzátennék: a volt sorkatonaság hadrafoghatóságát is erősen kétlem. Én meg 78-as szintű vagyok már Battlefield-ben, kb ugyanannyi értelme van.

Ajtony 2015.09.02. 13:12:47

@Bobby Newmark: te vagy a jó példa arra, mire volt jó: az ilyen arrogáns kis buzikat megtanították arra, hogy ugyanolyan senkiházi mint a paraszt trágár köpködése. Neked szerencséd, hogy nem voltál katona, lidérces álomként élted volna meg. :D

Bobby Newmark 2015.09.02. 13:20:57

@öreg baka nem rakéta: Egyrészt van olyan szakmám és tapasztalatom, amivel bárhol szívesen látnak a világban, olyan nagy bolyongást ne képzelj.

Másrészt meg őszintén irigyellek, hogy ilyen faszságokat még be tudsz nyalni, hogy nagybetűs "Haza".

Ez az ország kurvára sokat kéne dolgozzon azon, hogy "Haza"-nak tekintsem. Itt születtem, itt élek, meg közös nyelvet beszélek az itt élőkkel, de baszdmeg csak egy kibaszott fejőstehénnek és/vagy rabszolgának érzem itt magam, aki csak arra kell, hogy le lehessen húzni, meg mindenki csak az alkalmat várja, hogy hol tud megszopatni.

Konkrétan SEMMI nincs a családomon és a barátaimon túl, ami iránt képes lennék lelkesedni az országban és ma élő emberekhez van köze (természet, történelem és épített környezet az más kérdés, de őszintén az máshol is van).

Bobby Newmark 2015.09.02. 13:24:40

@Ajtony: Hát ez ilyen, te szeretsz droid lenni droidok közt, nekem meg az a rémálmom.
Az ilyen "a szabály az szabály", gondolkodás nélkül parancsot végrehajtó embereket körülbelül nem tekintem embernek, mert nem az agyát használja, hanem idomítva van, mint egy állat.

protisztor 2015.09.02. 13:28:25

Én - ha már muszáj volt bevonulni - akkor megpróbáltam helytállni. Szembesültem a logikátlansággal, a felesleges dolgokkal, a SuttyóLand-ről érkezett emberekkel akik hatalmat kaptak és igen jól használták ki, stb...
De hasznos dolgok is voltak, a 6 hét kiképzés alatti szopatás bajtársiasságot hozott magával, emberismeretet amit a mai napig is jól tudok használni. Ez az egész tartást adott az embernek, állóképességet, alkalmazkodásra való hajlamot.
És hogy mi értelme volt?
Amikor a magyar zászlóra esküszöl és ilyet mondasz a többiekkel együtt hogy: "Magyarországot életem árán is megvédem" akkor átértékelődik benned valami amit tényleg csak az érezhet aki részese volt ennek.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 13:39:16

Szakadtra röhögöm magam, amikor a sok ratyi azon problémázik, hogy kimarad az életéből x hónap.
Milyen életedből, ratyikám?
30 éves korodig anyádnál lébecolsz, esténként egy romkocsmában iszod magad részegre. Nagy élet.

Bobby Newmark 2015.09.02. 13:50:29

@fidesz a mutyipárt: Valószínűleg ők többre értékelik a saját életüket, mint te a magadét. Nyilván okkal.

A te tyúkszaros életedből nem volt kár az az x hónap, ezt készséggel elhiszem neked.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 14:00:11

@Bobby Newmark:

Buta vagy. Nekem jó életem volt, van, és remélem a maradék is az lesz. Semmi bajom nem volt a katonasággal sem. A te életedben volt parola Bryan May-el? Dolgoztál szinte az összes magyar zenekarral? Az, hogy neked az esti lerészegedés a lényeg, az hidd el, engem nem érdekel, marhára nem izgat ha fartúró barátaiddal tajtra vedeled magad és azon örömködsz, hogy milyen tuti az életed.

Anti Liberal 2015.09.02. 14:00:22

@Bambano: Most gondold tovább az ukrajnai helyzetet, hogy megindulnak az ukrán jobberek és elkezdik irtani a kárpátaljai magyarokat, aztán átjönnek a határon..Ha épp ott lax a környéken valószínűsítem hogy hirtelen felindulásból azonnal emlékezni fogsz az AMD kezelésére.

fidesz a mutyipárt 2015.09.02. 14:02:44

@Bobby Newmark:

Vacsoráztál esetleg Thomas Anders-el és Dieter Bohlen-el? (Ez speciel nem annyira nagy dicsőség).

Szóval nyugodj meg, az én életem a katonasággal együtt is változatosabb volt mint az, amit te esténként behajolva előadsz.

Anti Liberal 2015.09.02. 14:04:01

@Bobby Newmark: Fejezd már be ezt a pacifista faszságot hogy senki ne harcoljon csak meneküljön bazdmeg..HA mindenki úgy fogta volna fel ahogy TE már rég nem lenne MAGYARORSZÁg...vagy te azt szeretnéd hogy ne legyen??? Mert akkor persze mondjad csak a baromságokat.." lelöveted magad az első szembejövő katonával.." Aki épp olyan ember mint te, meg tudod ölni ha kell :) A kérdés a mikor és a hogyan, de ezek a kérdések néhány generációként fölmerülnek. Mert az emberi természet ilyen..ha más nem tanította ezt meg neked akkor olvass törikönyveket és számold ki hány évente vagy generációként van fegyveres konfliktus.. Jön a következő, ezt nyugodtan elhiheted..

Bobby Newmark 2015.09.02. 14:23:30

@fidesz a mutyipárt: Ú, látom valamibe beletapintottam, hogy ennyire szükségét érzed bizonygatni, hogy milyen kurvajó életed van, miközben próbálsz inzultálni... :D

Rövid G. atya 2015.09.02. 14:25:17

@Anti Liberal: fegyverbuzi, ne ugass bele, hogy más mit csinál!

@fidesz a mutyipárt: inkább keress egy orvost aki a taknyod helyére gerincet varázsol, te kis nemnyilas házmesterivadék! :D

Bobby Newmark 2015.09.02. 14:32:10

@Anti Liberal: És miért vagy ilyen seggostoba? Nem azt mondtam, hogy SENKI ne harcoljon, hanem hogy az ilyen hülye rambó faszkalap CIVILEK mint te meg ez a hülye jingo banda itt az ne harcoljon, hanem bízza a hivatásosokra. Mert akármilyen kibaszott macsó vagy, csak megöleted magad, meg a családod.

Meg közben azon röhögök, hogy te közben miket fantáziálsz, hogy mekkora macsó lennél mindenféle fiktív helyzetben.

Ezt a nagy magyarkodást meg soha nem értettem: mi a faszt adott neked ez az ország, amiért ilyen kibaszott hálás vagy? Én EGYÉNEKNEK, családomnak, barátaimnak, tanáraimnak sokat köszönhetek, a földrajzot és természetet szeretem itt, de az ORSZÁG amióta élek, csak azon van hogy szopasson, lehúzzon, meg büntessen, a faszom az egészbe, de komolyan. Jelen állapotában megvetem az egészet, vezetésestül, közigazgatásostul, rendvédelmi szervestül úgy ahogy van, az egészet. Nincs egyetlen olyan állami szerv, hivatal, vagy intézmény, amit képes lennék tisztelni, csak és kizárólag egyes embereket tudok. Az egyetlen megoldásnak a teljes felszámolást és előröl kezdést látom.

Ha már így megkérdezted...

Bambano 2015.09.02. 14:32:56

@Anti Liberal: ugyanolyan ember... ahha... jön egy ugyanolyan embernek kinéző kismama, azután hopp, felrobban a babakocsija. a környék kicsit romossá válik, pár ember szétszórt lesz, stb.

az ilyen ellen hogy védekezel? gondolkodásmentesen, mint ahogy fórumozol?

a partizán/gerilla hadviselés ellen nem lehet védekezni, ezt az ostoba usákok se bírják belátni már vagy 25 éve.

Bambano 2015.09.02. 14:40:00

@Anti Liberal: az amd kezelésére most is emlékszem, szerencsére nem vagyok annyira lepusztultva agyilag, hogy egy ilyen faék egyszerűségű valaminek a kezelését elfelejtsem. ráadásul egy évig volt ilyenem és meglehetősen gyakran használtuk is, nálunk nem csak három lőszert beledobálunk a lövészárok előtti pocsolyába szintű kiképzés volt.

és attól, hogy tudom kezelni az amd-t, katona lettem? hát nem. a fülem se lett jobb, a látásom se, hirtelen fogyni sem fogok, ha ránktör az ellen, következésképp futni se tudok majd, stb. és, kiemelten, gyilkos ösztönöm se lesz. hiába erőltetik, nem fogok lelőni egy másik embert.

abban is biztos vagyok, hogy az itt szájhősködő idiótáknak ugyanúgy vagy még jobban teleszaladna a terepmintás napozója, ha emberre kellene lőnie, mint nekem, csak nincs bennük annyi bátorság és gerinc, hogy ezt bevallják. mert qrvára más dolog ám egy ócska lemez mellalak alsó széle közepére lövöldözni, mint egy másik emberre.

a rendőrség meg a biztonsági szakértők egyhangúan mondják, hogy csak annál legyen fegyver (bármilyen), aki használni is meri (ha pl. megtámadják). mert irtóra gáz, hogy miközben kirabolnak egy sötét mellékutcában, még a saját, tőled elvett fegyvereddel pofán is lőnek. az emberek zömében nincs meg ez az ösztön. az emberek zömében annyi ilyen ösztön sincs, hogyha autót vezet, és gikszer van, a sikítunk és a szemünk elé kapjuk a kezünket cselekvéssorozatnál komolyabbat csináljon.

ezért is értelmetlen a sorkatonaság.

chrisred 2015.09.02. 14:40:02

@Bobby Newmark: Nekem az ország nagyon sokat adott, és a nagybetűs "HAZA" is, azért vagyok még itt. Az állam viszont egy fikarcnyit sem, aminek a minimum tízszeresét ne vette volna vissza tőlem, a családomtól, az ismerőseimtől. Ha besoroznak katonának, akkor kiesik egy-másfél-két év az életedből, de nem az országnak, a hazának adod, hanem az államnak. Ez így volt akkor is, amikor katona voltam, és így lenne újra, ha megint bevezetnék a sorkatonaságot.

Anti Liberal 2015.09.02. 14:50:35

@Bobby Newmark: az a hülye fasz akihez beszelsz lehúzott két túrát Irakban, ahol látott embereket harcolni a saját földjükért, országukért. Tudod egy polgárháborúban nincsenek CIVILEK, attól polgár háború hogy polgárok vívják. Az meg hogy föltételezed hogy a hivatásosok nem járnak netre és nem olvasnak, írnak vagy kommentelnek kicsit fölháborító :) Vagy ez valami pacifista liberális köcsög privilégium?

Bobby Newmark 2015.09.02. 14:52:18

@Bambano: 60 évet csókolgatja az alulról. Vietnám óta, nem Irak I óta.

chrisred 2015.09.02. 14:59:22

@Anti Liberal: Attól polgárháború, hogy nem államok között, hanem egy államon belül történik. Attól még lehet, sőt sokkal gyakoribb, hogy két fegyveres szervezet vívja egymás ellen, és a lakosság 90%-a nem érintett benne.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 15:02:39

@sas70: Nyilván Svájc is ezért tart fenn sorkatonaságot.
Miért nem kérdeztek meg téged? :)

chrisred 2015.09.02. 15:02:56

@Anti Liberal: Megjegyzem, a jugoszláviai POLGÁRháború katonai vezetői közül azért álltak sokan háborús bűnösként a hágai bíróság előtt, mert az általad hangoztatott nézet szerint kezdték irtani a civileket.

Bobby Newmark 2015.09.02. 15:05:22

@Anti Liberal: És akkor most hova szarjak? Ettől még civil vagy, és ha megpróbálod azt a hősködést, ami fentebb előkerült, akkor csak megöleted magad, akármennyi amcsira főztél Irakban.
Amennyiben nem civil vagy, úgy meg nem otthon ülsz védve a családodat, hanem ott vagy, ahová vezényeltek, és az egész fent ecsetelt szituáció tárgytalan.

Továbbá azt, hogy _polgár_háború, azt itt mondod először te most, és Magyarországon eléggé kevés esélyét látom, kevesen vagyunk hozzá, meg eléggé szétszabdaltak. Ha meg szlovák milíciák támadnak meg minket (fentebb ez is előkerült), az már megint nem polgárháború.

Bobby Newmark 2015.09.02. 15:08:46

@A megvalósult amerikai ólom..: Nyilván CSAK abban különbözünk Svájctól, hogy nekik van sorkatonaságuk, nekünk meg nem, ugye?

Bírom ezeket a taktikai kripli fotelrambókat, akik ugyanazzal a módszerrel védenék Európa legnagyobb síkságát, mint a legnagyobb hegységét... :D

Bazdmeg, öcsém, ha ti fogtok engem védeni, akkor már MOST elkezdek menekülni...

glad az egyetlen 2015.09.02. 15:11:36

@Anti Liberal: ű
"...megindulnak az ukrán jobberek és elkezdik irtani a kárpátaljai magyarokat, aztán átjönnek a határon..Ha épp ott lax a környéken valószínűsítem hogy hirtelen felindulásból azonnal emlékezni fogsz az AMD kezelésére...."

És mivel a kertben van egy AMD mindenkinek és a szekrényben két AK47-es 8 tárral így hasznát is veszi majd ennek a tudásnak, mi?

Az a baj ezekkel az elméletekkel, hogy ha feltételezünk egy ilyen helyzetet, akkor mire eljutnánk oda, hogy a x éve vagy évtizede gyengén kiképzett lakosságot harcképes állapotba hozzuk, akkor már rég késő lesz. És még az szóba se került, hogy az mennyire lenne ütőképes egy ilyen "sereg".

kewcheg 2015.09.02. 15:14:10

@chrisred: én is pont így gondolom.
80-asok végén a sorkatonaság egyenlő volt egy kvázi 11- 18 hónapos szabadságvesztéssel, az meg nem vigasz, hogy némelyik laktanya úgy nézett ki, meg olyan bulis hely volt, mint az "Angyalbőrben"c. propagandasorozatban látható, mert amelyikekben én voltam, azok börtönszinten álltak, talán egy kicsit többet lehettem otthon, olyan 8-10-szer.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.09.02. 15:36:15

Az egész sorkatonaságnak annyi volt az értelme, hogy mi is szoptunk, ti is szopjatok. A frusztrált még hozzá is teszi, amikor előveszi a végső érvet: ha akkor lettél volna katona, amikor én, megtanultad volna.... = jól megszopattam pár embert. Büszke lehetsz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 15:45:26

@Bobby Newmark: Akire reagáltam általánosságban tartotta értelmetlennek a sorkatonaságot.
Nekünk éppúgy hagyományaink vannak etéren mint Svájcnak.
Egy védekező felfogású katonai szemlélet esetén nagyon fontos a lakosság védekező képessége. Ezt lehet növelni a sorkatonasággal.

Bobby Newmark 2015.09.02. 15:45:29

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: Látod, volt más eredménye is: van akinél teljesen működött az agymosás, és még megtisztelve is érezte magát azért, hogy gondolkodás nélkül, kontraszelektált hülyék parancsára megölethesse magát.

megamedve 2015.09.02. 15:45:37

@Rövid G. atya:
"a lányod barátain a világ változását látod, nem a sorkatonaság hiányát."
Azért változott a sok nyámnyila ilyenné, mert soha nem lettek leszakítva anyuciról. Ergó, a katonaság hiánya ilyentén közvetlen okozója lehet a mai fiúk (tisztelet a kivételnek, mert azért nem mindre igaz ez szerencsére)"változásának".
Off.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.09.02. 15:51:48

@Bobby Newmark: Nem hiszem, hogy az ilyen emberek, akik a sorkatonai szopatást áldásként élték meg, megöletnék magukat bárki parancsára. Lehet, hogy előbb szaladnának el a puskacső elől, mint az általuk lenézett "fiatalok" bármelyik tagja. Nem attól lesz bátor valaki, hogy túlélte, kibekkelte a katonaságot.

glad az egyetlen 2015.09.02. 15:57:32

@megamedve: Ez egy nagyon erős sztereotip feltételezés tőled. Valós alapja nem sok. Ez a "milyenek már a mai fialok dumát", már az ókor óta nyomják (amire van írásos bizonyíték) és minden idősebb generáció, ami kezd leszakadni az élet lendületéből, ebbe kapaszkodik. (mondom ezt úgy, hogy van két fiam és én se vagyok már fiatal).

Az anyuciról leszakadást manapság, amúgy manapság nagyban nehezíti, hogy anyagi okokból a fiatalok legtöbbször nem tudnak elköltözni otthonról és önálló életet kezdeni. Ezen baromira nem segít az, ha mondjuk valaki épp elhelyezkedik egy munkahelyen (kezdi megtanulni az önállóság alapjait), aztán beviszik katonának egy évre, ami miatt ugrott a meló ergo ugrott a pénzügyi önállóság is. Leszerel, haza megy és egy év hátranyal kezd újra mindent a szülei lakásából.

Bobby Newmark 2015.09.02. 16:06:24

@A megvalósult amerikai ólom..: Ja, csak Svájcot nem a sorkatonai hagyományai (amik egyébként kb 10x idősebbek a miénknél, de sebaj, "pont olyan"), hanem a hegyei védik, ahol maximum tényleg csak hegyivadászokat lehet bevetni, de abban meg a helyiek jobbak. Ennyi ott a történet.
Mi meg itt vagyunk egy védhetetlen alföld közepén. Nem lenne védhetetlen elvileg, de a hegyeinket elvették, azóta katonailag nulla a terület.

Ugyan meséld már el, hogy a lakossági milíciád mi a picsát kezd egy harckocsiezreddel! '56-ban pár nap kellemetlenséget tudtunk nekik okozni a fővárosban, ennyit ér a dolog.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:06:39

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: Mi a véleményed az izraeli sorkatonaságról? Szerinted az ottani fiatal is hülye, hogy adott esetben "megöleti magát" mások parancsára?

Anti Liberal 2015.09.02. 16:08:05

@glad az egyetlen: Nézd én nem tudom mit tudsz és mit csinálsz de azt jobb ha tudod hogy minden reguláris hadsereg, különösen a védekező , védelemre épített sereg, első sorban a hadra fogható lakosságra épül. Azokra akik a saját otthonaikat területüket védik, lévén jobban motivált harcos nincs mint az aki a saját otthonát, földjét védi. Továbbá a helyismeretre is építenek. Tudod nem kell hogy a kertedben vagy a házadban legyen fegyver, de amikor a kezedbe adnak egyet, mert egy olyan helyzetben adnak majd, akkor tudd hogy melyik vége sül el. Lehet tovább okoskodni...

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.09.02. 16:10:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Eddig a magyar sorkatonaságról volt szó, nem? Valamint én egy kommentre válaszoltam, és véletlenül se mondtam ( nem is gondolom ), hogy bárki, akit belekényszerítenek valamibe, az hülye volna azért.

Anti Liberal 2015.09.02. 16:10:40

@Bobby Newmark: Szíriában az van barátom, és nem nagyon értem hogy mi a faszt keres a keletiben 3 ezer hadra fogható faszfej, menekültnek álcázva magát. Egyébként hogy a szabadságom alatt mit csinálok az én dolgom :)és igen tudok főzni is ha kell. Te tudsz faszkalap?

Bambano 2015.09.02. 16:11:53

@A megvalósult amerikai ólom..: pont most nézek egy régi sorozatot, amikor az egyik kekec állam kilőtt a másik kekec államra egy atomrakétát, akkor a főszereplő fickó odarohant és elkapta.

A sorozat címe: Lois & Clark, alcíme szupermen kalandjai.

értsd: ha nem vagy szupermen, és fejbeb.sznak egy atombombával, qrvára mindegy, hogy milyen a védekezőképességed. és ez igaz minden más modern fegyverre is.

a lakosság védekező képessége akkor számíthatna *ESETLEG*, ha hasonlóan képzetlen, rutintalan, semmire nem jó tömeghadsereggel támadnának meg minket. de az agresszor gyakorlatilag mindig fejlettebb, jobban képzett, jobban felszerelt egységekkel vagy technikával támad, ami ellen a lakosság esélytelen.

oké, legyen otthon egy kalasnyikovom. már egy t55 ellen sem hatásos, ami már akkor is korszerűtlen volt, amikor engem besoroztak. mégis hogy képzeled el a lakosság védekezését, kiáll a teljes 3. és 4. emelet a panelből a merkava vagy t14 elé?

szóval lehet itt mindenféléről dumálni, hogy hazaszeretet, meg minden, de egy kis józan ész nélkül minden harci konfliktus csak sima vágóhíd, zombi mészárlás és vérfürdő kategória.

a leghatásosabb védekezést a közútkezelő csinálja: annyira szarok és elhanyagoltak az útjaink, hogy egy rendesebb harckocsi alatt beszakadnak... hmm. ezt továbbgondolva: minden kátyúzás hazaárulás... :P

Bambano 2015.09.02. 16:14:14

@Anti Liberal: "Azokra akik a saját otthonaikat területüket védik" nagy ötlet saját otthont védeni, ha meghaltál, lehet, koporsód se lesz...

ha meg lelépnék, az otthonom értékét akár 6 hónap alatt is megkereshetném újra. ennél azért az életem többet ér.

2015.09.02. 16:17:19

@Frady Endre: Szépen "belaktad" az országot :)

Bobby Newmark 2015.09.02. 16:17:52

@megamedve: Eheh, igen, ez az irigységből gyűlölködés valóban sokat segít neked a vitában! :D

Nekik még föláll, neked már nem, értjük mi a valós problémát, de ennek nagyjából semmi köze a sorkatonasághoz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:20:41

@Bobby Newmark: Hihi. Remélem azt te sem gondolod komolyan, hogy Svájc kizárólag hegylakókból áll..:)) Teljes hadkötelezettség van, ami a városokban élőkre is vonatkozik. Sőt 26 éves korukig évente még 3 hetet is bent kell tölteniük.

"'56-ban pár nap kellemetlenséget tudtunk nekik okozni a fővárosban, ennyit ér a dolog." Rossz összehasonlítás. '56-ban nem a sorálományú magyar hadsereg vette fel a küzdelmet, hanem a főváros közlekedési csomópontjaiban összesereglő nagy arányban fiatalkorúakból álló csoportok, egy világhatalommal.

Bambano 2015.09.02. 16:23:28

közben jutott eszembe: amit itt pár ostobenkó ajánlgat, hogy hogyan védekezzen a civil lakosság, azt nem is túl rég kipróbálták, tesztelték.

A Tienanmen téri mészárlás néven került be a történelembe és az internetre.

glad az egyetlen 2015.09.02. 16:25:43

@Anti Liberal: Anno pont Anglia mutatta meg a német invázió ellen, hogy ha van egy megfelelő színvonalú hadsereg, akkor totál felesleges a kétes hatékonyságú lakossági haderő. Felkészítették persze a lakosságot, de nem azon dőlt el a dolog.
Az a baj ezzel a modern hadsereg vs. sorkatonaság témában, hogy jellemzően egy korlátozott anyagi potenciával bíró országnál a kettő együtt nem megy. Arról már nem is beszélve, hogy két eltérő szisztémáról beszélünk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:26:36

@Bambano: Arról hallottál már, hogy a környékünkön számos országban van "képzetlen, rutintalan tömeghadsereg".., és hát ugye a honvédelem jelentős részben a szomszédos országokra szokott koncentrálni..

"ha nem vagy szupermen, és fejbeb.sznak egy atombombával, qrvára mindegy, hogy milyen a védekezőképességed. "

Ennyi erővel értelmetlen lenne bármiféle honvédelem a legtöbb országban. Szted Románia Szerbia vagy Ukrajna mikor fog "fejbeb.szni minket egy atombombával.."

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:28:26

@Bambano: Hülyeség, az egy fegyvertelen diáktüntetés volt, amit a központi vezetés vérbe folytott..

Bambano 2015.09.02. 16:55:39

@A megvalósult amerikai ólom..: ööö, pontosan melyik országból is várható képzetlen, rutintalan tömeghadsereg támadása gyalog, egy szál géppityuval? a szerbek kicsit előrébb járnak, a románoknál a szekuval nem szeretnék bajuszt akasztani, az ukránoknál épp most van kiképzés... osztrákok hiába jönnek, tőlük még egy hókotrót se fogadunk el, szlovének meg megvannak maguk.

amikor többezer kilométeres hatótávolságú drónok meg rakéták vannak, amivel simán belőnek az országba bárhova, addig mire jutsz az albán légvédelmeddel (rázod az öklöd az ég felé)?

"Hülyeség, az egy fegyvertelen diáktüntetés volt, amit a központi vezetés vérbe folytott.." mert nagyon más lenne a végeredmény a páncélosok ellen, ha géppisztollyal mennél ellenük... oh wait... valószínűleg a fegyvertelen tüntetők ellen próbálták kicsit visszafogni magukat, hogy ne legyen akkora nemzetközi felháborodás, de ha te kalasnyikovval mennél a tank ellen, szemrebbenés nélkül lelőnének, mert a páncél ellen kevés vagy, fegyveres mivoltod pedig jó takarózás a nemzetközi balhé ellen.

Bobby Newmark 2015.09.02. 17:04:40

@A megvalósult amerikai ólom..: Igen, és a városiakat a játszótereken képzik, persze.

A sok hasonlóságról még annyit, hogy nálunk mikor volt utoljára, hogy sorkatonát visszahívtak évente? Kell még utalgatnom rá, hogy miért volt elképesztő faszság a Svájccal példálózás?

Miért is rossz példa? Az egy tökéletes példa arra, hogy mit ér a milícia egy igazi katonaság ellen. A semminél annyival többet, amennyi idő legéppuskázni őket.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 17:25:16

@Bobby Newmark: Teljesen logikátlan amit írsz. Miért, a magyar városiakat a játszótéren képezték ki, amíg volt sorállományú hadsereg nálunk??
Svájcban 20 ónap az alapkiképzés, ezután évente felfrissítendő az ismereteket behívják őket 3 hétre 26 éves korukig.
Ezt jobbnak tartod ,mint a korábbi magyar sorállományú rendszert? Akkor vezessük be, én támogatom.
Arról volt szó, hogy valaki azt írta, hogy a sorállományú rendszer eleve szar. Erre hoztam ellenpéldának Svájcot, hogy ők sorállománnyal képzelik el a honvédelmet. Tehát nem igaz hogy eleve szar egy ilyen honvédelmi erő.

"Az egy tökéletes példa arra, hogy mit ér a milícia egy igazi katonaság ellen."

Már ott hibádzik a gondolatmeneted, hogy az mégcsak egy milícia sem volt, hanem egy idealista fiatalokból néhány nap alatt önszerveződött társaság, hiányos utánpótlássalm minimális felfegyverzettséggel, akik a kor egyik világhatalmával néztek szembe.
Milyen alapon hasonlítod össze őket egy szervezett, általános hadkötelezettségen alapuló védelmi erővel?

egysmás 2015.09.02. 17:37:08

@midnight coder: A fenét!
Egy felnőttnek jogai vannak, és választásai.

Egy gyereknek ezzel szemben semmije sincs.
Ahogy a katonának sem.
A katonaság végletesen infantilizál, nem felnőtté tesz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 17:38:05

@Bambano: Szerbiában , Romániában, Ukrajnában sorozott hadseregek vannak. Szeku egyébként már nincs, és az egyébként is egy belügyi szervezet volt.

"a szerbek kicsit előrébb járnak"

Ez alatt konkrétan mit értesz, te nagy hadászati lángelme..:))

"amikor többezer kilométeres hatótávolságú drónok meg rakéták vannak, "

Ezekkel nem lehet megszállni egy országot. A honvédelemi erő az ország területi épségének megőrzése érdekében jön létre.
Egyébként ki lőne ránk egy több ezer kilométer hatótávolságú interkontinentális rakétával? Nem vagy te egy kissé elrugaszkodva a valóságtól?

"mert nagyon más lenne a végeredmény a páncélosok ellen, "

Egy tök értelmetlen példát hoztál fel. A pekingi mészárlás során egy hatalmas tömeg gyűlt össze a város közepén fegyvertelenül, amit szanaszét lövetett a Kínai Kommunista Párt politikai bizottsága.
Ennek semmi köze , ahhoz, ha egy ország lakossága szervezetten, fegyveresen felveszi a küzdelmet a betolakodókkal.

Bobby Newmark 2015.09.02. 17:54:21

@A megvalósult amerikai ólom..: Ja, nyilván én írok logikátlanságot...

Te kötöttél bele, hogy svájcban vannak városok, baszod! Ja, a hegyek közt, a katonákat meg nem városban képzik. Ergo IGEN, zamek, az svájci gyalogos alapból, upgrade nélkül megkapja a hegyivadász promót.

Nálunk viszont NINCSENEK hegyek baszdmeg.

Hegyet lehet tartani gyalogsággal, mert más nem tud oda felmenni.

Alföldet NEM lehet tartani gyalogsággal, mert átgurul rajta a tank.

Így igen, a svájci sorkatonaságot jobbnak tartom, SVÁJCNAK. Nálunk tökfelesleges lenne az ő szintjükön ölni bele pénzt és energiát a sorkatonaságba, mert elvi problémás a dolog.

Mivel sorkatonasággal maximum gyalogost képzel (azt most talán hagyjuk, hogy egy harckocsizó vagy egy lokátoros mire emlékszik 20 évvel a kiképzése után, meg MINEK), így a magyar sorkatonaságnak nincs értelme.

Továbbá Svájc valójában aranyrúddal képzeli el a honvédelmet, meg politikával, a katonák csak dísznek vannak, gyakorlati hasznuk párszáz éve már nem volt, sőt, előtte sem nagyon, mert hülye aki megtámad egy hegylakókkal teli hegyet. Svájc nagyjából sosem védett hont, hanem zsoldosnak kiadja a katonáit bérbe bő 700 éve.

Rövid G. atya 2015.09.02. 18:00:27

@A megvalósult amerikai ólom..:
ki lőne? Mondjuk a ruszkik, mert viktátorunk hű marad önmagához, megint fordul a szélkakas és Putyiné helyett másik segget talál?
Esetleg túl mélyre hadol a fideSS nyelve a putyini seggbe, kibasznak minket EU-ból, NATO-ból és ők lőnek ránk?

Ezek legalább olyan életszerű lehetőségek, mint bármely más elképzelés arról, hogy hadsereg támad az országra.

Bobby Newmark 2015.09.02. 18:02:05

@A megvalósult amerikai ólom..: "
Milyen alapon hasonlítod össze őket egy szervezett, általános hadkötelezettségen alapuló védelmi erővel? "

Mert pontosan erről volt szó korábban, lásd ennél a két zseninél:
@Anti Liberal: "Nem is kért rá senki hogy megvívd bazdmeg, de ha arról van szó hogy védened kell a házad az utcád és úgy általában a hazádat akkor meg tudd tenni amit megkövetel a haza. Gyáva lusta férgek vagytok egytől egyig."
@feledékeny: "Ha a helyzet úgy hozná, én (mi) még képesek lehetnék legalább megpróbálni megvédeni a családunkat, vagy a hazánkat."

Eddig nem magáról a sorkatonai honvédelemről ment itt a vita, hogy az mennyire hatékony, hanem arról, hogy a sorkatonaság mindenkiből akkora macsó rambót farag, aki csak úgy spontán megvédi az utcát, házat, mert ő ugye tud fegyvert kezelni.

Még véletlenül sem úgy képzelték el a dolgot, hogy behívják őket, aztán kivezénylik, hanem pontosan ilyen nulla szervezettségű milícia szintjén. Gondolom látták az itt nyilván betiltott Red Dawnt tinikorukban hangalámondásos kalózvideón, aztán mély benyomást tett rájuk, vagy valami.

Bobby Newmark 2015.09.02. 18:03:51

@egysmás: Ezt a logikát követve akkor végső soron igazuk van.
Akiknek nem sikerült elsőre, maguktól férfivá válniuk, azoknak ad 20+ éves korukban még egy nekifutási lehetőséget leszereléskor. :D

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 20:35:21

@Bobby Newmark: Tehát azt állítod, hogy csak hegyvidékkel körülvett országokban van értelme sorállományú hadsereget fenntartani. Miért is ne lehetne itt professzionális hadseregben gondolkodni? Hisz a kedvező terepviszonyokból következően egy kisebb haderő is elég lenne a behatolók megállítására. Ezért logikátlan amit írsz.

"Alföldet NEM lehet tartani gyalogsággal, mert átgurul rajta a tank."

A terepviszonyokra való hivatkozásod ott is megbukik, hogy a hegyekkel nemigen rendelkező Finnországban is sorállományú hadsereg van.De biztos nem értenek annyira hozzá mint te..

" mert hülye aki megtámad egy hegylakókkal teli hegyet."

Akkor minek az aranyrudak ;)?

"azt most talán hagyjuk, hogy egy harckocsizó vagy egy lokátoros mire emlékszik 20 évvel a kiképzése után, meg MINEK)"

Értelemszerően nem a mai 50-esekkel 60-asokkal képzelem el, hanem a mai fitalal generációkkal, és a sorállomány nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden fegyvernemben sorkatonák szolgálnak. Én nem a Kádár- kori néphadsereget sírom vissza.

"Eddig nem magáról a sorkatonai honvédelemről ment itt a vita,"

Csakhogy az én első kommentem a sorkatonai rendszer általános értelemben vett használhatatlanságát tagadta, és erre reagáltál te, tehát a mi vitánk erről szólt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 20:38:52

@Rövid G. atya: Tehát mert Putyin kilőhet ránk egy rakétát, már nincs is értelme hazai véderőt szervezni.
Lásd be, hogy ez butaság..

egysmás 2015.09.02. 20:42:03

@Bobby Newmark: Egy igazi férfi nem tűri el, hogy ugassanak neki, azt meg főleg nem, hogy direktbe szopassák.
A látens homokosoknak, autistáknak mondjuk bejön a dolog.

Rövid G. atya 2015.09.02. 20:54:55

@A megvalósult amerikai ólom..: ezt szeretem bennetek... képtelenek vagytok érzékelni a khm... nevezzük finom iróniának...
Mint ex sorkatona mondom, hogy totális fasság ez az egész katonásdi. Ahogy valaki itt írta, nem más, mint bírósági ítélet nélkül végrehajtott szabadságvesztés büntetés.
Aki akarja, csinálja, de ne vegyenek el az ember életéből hónapokat vagy akár éveket! Talán még szét tudnék szedni egy amd-t. Összerakni már nem biztos, hogy sikerülne. Mást nem tanultam belőle. Kurva sok haszna volt. Kispuskával pár éve, húsz méterről, háromból kétszer eltaláltam a lőlapot. Hogy ebből az egyik kilences lett, az merő véletlen volt. :D
Az AutomataMagyarDurrogót meg szvsz elejteném az első lövés után... (és láttam, mit hagy maga után a mennyezetben, miután hagyta egy ember fejét a 7.62-es lövedék... ennyi egy életre elég volt a fegyverekből)

2015.09.02. 22:50:29

@Bambano: „gondolom veled is megcsináltattak minden szemetet, amibe érzelmileg belerokkantál és még mindig keresed a feloldozást, hogy az rendben volt, nem pedig szívattak”

Kedves Mindenben a legkompetensebb, folyton okoskodó barátom. Tudod, ha az ember egyszer eléri a 190+ centit, és a 120+ kilót, abban a kiváltságos helyzetbe kerül, hogy viszonylag kevesen akarják kóstolgatni, valamint a kissebbségi komplexus is ritkább vendég, mint azoknál akik folyton kompenzálni, bizonyítani akarnak, és az internetnek hála, erre lehetőségük is van, (akinek inge). Nem vonultam be örömmel, de nem is féltem bevonulni. Az első napon megértettem miről szól ez az egész, és elfogadtam. Ahogy egyébként a döntő többség is. Demokratikus hadsereg pedig nem létezik a világon, csak a te szivárványszínű gyerekes fantáziádban. Miért? Mert a demokráciának és a mellérendeltségnek az az egyik legnagyobb rákfenéje, hogy mindenki azt hiszi beleszólása van mindenbe, dönthet egyszemélyben bármiről, ill. felülbírálhatja a neki nem tetsző dolgokat. A világ egyetlen serege sem működik így, egyébként maga a világ is működésképtelen ezen az elven. Egyébként ami a magyar honvédségnél van, ill. volt, az még mindig egy lájtos kis büdös puki, nálunk csak keményebb seregek vannak, sokkal keményebb bánásmóddal. És sokan még ezt a fingot is úgy kerülték mint a pestist. Jött a behívó, kétségbeesett kapálózás, igazolások begyűjtése minden fiktív egészségügyi problémáról, csókos kontaktok keresése, hogy lehetne megúszni, polgári szolgálatra menni, az ideológia pedig mindig az volt, hogy „értelmetlen felesleges időtöltés” inkább kikerüljük ki. A valódi ok pedig az igazi gyávaság volt. Gyáva népnek nincs hazája szól a közhely, de nagyszerű mondás, tele az ország ilyen mindent megúszni akaró, okoskodó, kifogást kereső emberkékkel, akiknek persze mindenből a legjobb kell, csak tenni ne kelljen érte semmit. Legyen biztonságos békés élet a határokon belül, de odatenni magát már senki nem akarja. Lépten nyomon tettenérhető ez a magatartás ma is, csak a pofája jár mindenkinek, de ha tenni kell valamit, akkor gyártunk egy ideológiát miért jobb otthon a fotelből nyomni a manrtát. Mivel én úgy sejtem hogy ez a migránskérdés az egyik lehetséges végítélete európának, (Ne legyen igazam, de gyorsan ki fog derülni) Nagyon gyorsan meg fogod te is érteni, miért nem életképes a jelenlegi demokratikus, és nagyszerű 21. századi hivatásos hadsereged, ahol leginkább csak a szájkaratézás megy.

„az is egy beteges elképzelés, hogy telitárazott ak-val szétlőni a célt. mi a menő ebben?”

Ez a mondat óvoda, ne haragudj.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 22:54:49

@Rövid G. atya: Sorállományú haderő, és sorállományú haderő között van különbség. Én se a Kádár- kori Néphadsereget sírom vissza a tapló, alkoholista politikai tisztjeivel.
De vannak a világon jól szervezett jó kiképzést biztosító sorkatonai rendszerek jelenleg is.
A múltban pedig a Wehrmacht és a Vörös Hadsereg is ilyen volt..

Rövid G. atya 2015.09.02. 22:59:29

@A megvalósult amerikai ólom..: az utolsó mondatod egy kibaszott nagy öngól... egyébként attól, hogy kemény kiképzést kap az erőszakkal besorozott, még nem lesz értelmesebb dolog a fiataloktól elrabolt idő.

xclusiv 2015.09.02. 23:00:57

@recirkulációs kör: "Ja, a puhapöcs fiatalok szerint biztos nem hiányzik nekik. Mert ott csinálni kellene valamit, kimozdulni a langyos vízből."

Ba-rom-ság. Voltak a haveri körből, akik voltak sorosok. Semmire se volt jó.

"Mindenki más szerint meg igen, kurvára hiányzik nekik."

Egy faszt. Azok szerint hiányzik ez nekik, akik az "én szoptam ott X hónapot, hát szopjon ő is" vonalon mozognak.

Én lennék a legnagyobb támogatója annak, ha lenne egy _normális_ soros _kiképzés_. Ahol a fiatalt meghajtják mint a lovat, megtanítják némi önvédelemre, megtanítják fegyverrel bánni, megtanítják az ország megvédésére.
Majd ezt a tudást rendszeresen frissítenék.

De ez nyilván nem arról szólna, amiről a létező magyar sorkatonaság szólt, hogy a kopaszt szivatja mindenki, aki nem kopasz. Ezen kívül pedig isznak, szívnak, elhíznak, illetve néha végeznek valami tessék-lássék munkát...

2015.09.02. 23:06:25

@fidesz a mutyipárt: "Nálad a pont. Gondolod, hogy a sok agyhalott mamakedvence ratyika felfogott ebből bármit is a kötőszavakon kívül?"

Nem hinném.... ezek leragadtak annál hogy demokrácia van, és aki háborúzni akar ellenünk, az majd előtte a beleegyezésüket fogja kérni.

2015.09.02. 23:10:53

@glad az egyetlen: "Én nem azt állítottam, hogy a NATO megvéd minket (amúgy igen) hanem az, hogy a tagság következménye, hogy gatyába rázta a Magyar Honvédséget"

Tényleg? Én meg azt olvasom/látom mindenhol, hogy lényegében már nincs már hadrafogható haditechnikánk. Mi valahogy másként értelmezzük a honvédség gatyába rázását.

2015.09.02. 23:20:49

@Rövid G. atya: "Lásd: sokan nem lehettek otthon a gyerekük születésekor, sokan öngyilkosok lettek (volt aki azért, mert a csürhe rájuk szállt, volt aki privát okok miatt, ahogy egy srác nálunk is), két-másfél-egy évre kiesett az ember a munkából (én számítástechnikában dolgoztam"

Ne haragudj hogy neked teszem fel a kérdést egyenesen, de ti mégis mit vártatok a sorkötelezettségtől? Mire számítottatok? Csupa móka kacagás, mindenhez a hozzájárulásotokat fogják kérni? Tejben vajban fürösztenek, és ha épp nektek nem alkalmas az időpont, majd lefújják a nemzetközi hadgyakorlatot, érdeklődés híján? Komolyan mondom olvasok itt, és csak lesek, mert egyszerűen mintha összekevernétek a sorkötelezettséget valami házibulival, ahol eldöntheted mész-e, és ahonnan le lehet koccolni, hamár leült a hangulat. Én is IT -val keresem a kenyerem, nekem is rosszul jött, (még fősulit sem kezdhettem el, mert vissza kellett volna fizetni a hivatásos jogsi árát a seregnek) de azért nem tört derékba az életem, nem kell a lábon kinőtt tyúkszemet a honvédségnek felróni. 18 évesen azért még nem késik le az ember a nagy dolgokról.

2015.09.02. 23:32:18

@Bambano: "mert irtóra gáz, hogy miközben kirabolnak egy sötét mellékutcában, még a saját, tőled elvett fegyvereddel pofán is lőnek. az emberek zömében nincs meg ez az ösztön."

Semmi köze nincs az ösztönhöz. Az igazságérzethez annál több. Egyébként sokat segítene a döntéshozatalban, ha nem azon kéne filóznom, -miközben mártogatják bennem a kést- hogy hány év sittet kapnék önbíráskodásért, ha megvédeném magam.

Bambano 2015.09.02. 23:42:05

@Jankove: bla bla bla. még mindig csak az önigazoló üres fecsegés jön tőled. arról egy szót nem szólsz, hogy milyen célt lehetne elérni a civilek vagy sorkötelezettséget letudók bevetésével egy háború esetén?

egyébként ha tudnál értelmesen olvasni, mint ahogy nem tudsz, akkor felfedezhetted volna, hogy én voltam katona, pontosan tudom, milyen egy hadsereg, egyszer sem emlegettem, hogy demokratikus lenne. tehát amit nekem címezve írtál, az lehet akár üres szócséplés, akár szalmabáb érvelés, olyan dolgokról akarsz velem vitatkozni vagy engem meggyőzni, amit soha nem állítottam. sehol nem mondtam, hogy a katonaság legyen demokratikus.

azt mondtam, hogy a sorkatonaság felesleges. harcoljon az, akinek ez a hivatása, erre kiképezték, pszichikailag felkészült és megfelelő felszereléssel ellátták. rám egyik sem igaz, következésképp nem fogok harcolni semmiért, mert az én hadbavezénylésem pontosan ugyanannyi eredményt hozna, ha kimennék a harctérre, mintha nyilvánosan megtagadom a parancsot és ott helyben fejbe lő az ügyeletes tiszt (merugye parancsmegtagadás háborús helyzetben ezt eredményezi). ja nem, annyi különbség lenne, hogy nem kell kilométerekről becipelni a hullámat, hanem helyben méltóztatok elhalálozni, ezzel is segítve az illetékes katonák munkáját.

az lenne a helyes, ha felfognád, hogy a modern háborúban az ágyútölteléknek se szerepe, se eredménye.

egyébként, mielőtt megszólnál, 135+ kiló és 190 centi vagyok. és nem az értelmes, indokolt harctól félek, hanem a hozzád hasonló elvakult fanatikusok hülyeségétől. ha neked kedvenced a fejjel a falnak menés, akkor parancsolj, szívesen utat adok.

xclusiv 2015.09.02. 23:48:13

@Jankove: "Alapvető probléma, hogy te a világ elsőszámú hadseregéhez akarod hasonlítani a magyart, azt is jellemzően úgy hogy a hazai pályát sárga földig degradálod, a hollywoodi filmekben látott dolgokat meg készténynek veszed."

Most tegyük félre azt, hogy az FBI nem hadsereg, mert ez részletkérdés. És hogy mennyit lő egy FBI ügynök a kiképzésén, az nem hálivúdi legenda, de még ha az is lenne, akkor is.
Mert minden "normális" fegyveres szervezetnél alapvető: annyit lő, amennyit kell a képesség megszerzéséhez. És ez azt jelenti, hogy teljesíti az elég komoly vizsgát, nem pedig kilyukasztják neki lőtáblát egy fél tár ellövése után.

Amúgy első google találat az ak lőszerre: 232 dodó per 1000 lőszer. Ez amerikai kisker ár. Volumenben nyilván jóval olcsóbb.
De ez is csak 65 ezer forint, egy katona életéhez képest ez lófasz pénz (már ha éles helyzetbe keveredne, de ne kerüljön rá sor).

És egyáltalán nem az usák hadsereghez hasonlítom, én csak egy működő hadsereghez szeretném hasonlítani a magyart. Ahol nem az van, hogy évente pár alkalommal ellő a katona néhány tárat. Ahol nem az van, hogy túraboltban és military shop-ban szerzi be a katona a saját felszerelését, mert ugyan hiába van már többszázezre ruhapénzben amit elkölthetne a hivatalos "boltban", de ott vagy nincs a szükséges cucc, vagy ha van akkor az olyan minőségű, hogy inkább megveszi a használhatót a saját, leadózott jövedelméből.

És most nem a sorosokról van szó, hanem a ma létező seregről. Ha majd ezt megoldottuk, akkor majd kezdjünk el a sorkatonaságról beszélni, mert addig ez fontosabb.

"Számos olyan háború volt a történelemben, ahol az usa a félelmetes haditechnikájával is vért izzadt a primitív gyökerekkel szemben."

Bezony. De ez persze nem az usák haditechnika sara.
A 2. világháborút megnyerték. Megnyerték, ahogy kellett. Véresen, rengeteg saját áldozattal, még sokkal több ellenséges áldozattal, nagyrészt civilekkel. Szőnyegbombázással, atombombával, mindent beleadva. Aztán Koreát mondjuk nem nyerték meg, de kihozták legalább egy X-re.
Vietnámban viszont beletört a bicskájuk, no nem az északiakba (mert azt is kihozhatták volna minimum X-re), hanem a saját országukba.
Vietnam a demokrácián és a szabad sajtón ment el. Pontosabban 3 fényképen ment el:
- repülőből kipakolt rengeteg koporsó saját halottal
- szövetséges dél-vietnami ember agyonlő egy északit
- napalmtól megégett északi kislány.
Ez a 3 fotó olyan nyomást gyakorolt a kormányra, hogy ez után a politika nem hagyta megnyerni ezt a háborút.

De ma is ugyanitt tartunk, ha a saját katona koporsóban jön haza akkor az a baj, ha véletlenül meghal néhány vétlen civil akkor meg az a baj. A kettő pedig üti egymást, így nem lehet háborút vívni, mert ezt meg a gazdaság nem bírja. Mert egy így milliárd dolláros technikával lőnek ki egy millió dolláros fegyvert egy 1000 dolláros barkácsolt harcjárműre, amit az ellenség fél nap alatt pótol. És ha így is van vétlen áldozat akkor szanaszét szedi a kormányt a hazai sajtó...

"Egyébként meg nem ebből az aspektusból kell nézni, én sokkal megnyugtatóbbnak találnám, ha reális célokat tűznénk ki, és legalább a régió egyik legjobban felszerelt hadserege lennénk,"

Én már azzal is megelégednék, ha nem a legrosszabbul felszereltek lennénk (minusz Gripenek, a rendszeresített fegyverzetet nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva).

"mert ez ami most nálunk van szánalom kategória. Elsőnek azokat húznám karóba, akik hagyták idáig zülleni a hadsereget, és ebbe a körbe beletartozik az is, aki eltörölte a sorkötelezettséget."

A sorkötelezettség eltörlése pozitív volt. Semmi értelme nem volt, de legalább pénzbe került.
A többiben egyetértek.

Bambano 2015.09.02. 23:48:20

@Jankove: "„az is egy beteges elképzelés, hogy telitárazott ak-val szétlőni a célt. mi a menő ebben?”

Ez a mondat óvoda, ne haragudj.": akkor menjünk le alpáriba. nem az a mondat óvoda, amit én írtam, hanem az, hogy neked attól áll fel, ha ak-val szétlőttél egy célt.

tudom, milyen érzés kilőni egy tár lőszert, igaz, nekem csak amd jutott, meg egyszer kölcsön géppuska egy egész rakasszal. tudom, milyen érzés teljesen rommá lőni egy lőteret. semmi felemelő nincs benne.

ebben semmi olyan nincs, amire egy normális gondolkodású ember büszke lehetne. az a szövegkörnyezet, amiben ezt leírtad, ilyennel dicsekedni beteges gondolkodásra utal.

Bambano 2015.09.02. 23:57:36

@A megvalósult amerikai ólom..: "ha egy ország lakossága szervezetten, fegyveresen felveszi a küzdelmet a betolakodókkal. ": ha a magyar sorállományt kivezényelnék egy támadás ellen, pontosan ugyanolyan eredménye lenne, mint a tienanmen téri mészárlásnak. vagy lelőnének vagy legázolnának harckocsival.

teljesen feleslegesen és érdemi eredmény, esély nélkül feláldoznák az embereket.

xclusiv 2015.09.03. 00:16:58

@Jankove: "Nem, te egy elméleti militáns vagy, aki legfeljebb sokat olvasott a fegyverekről, biztosan van három airsoft puskád is, jársz paint ballozni, de lila fingod nincs hogyan működik a hadsereg, és milyen érzés amikor szétkaszálsz egy igazi tökig töltött felhevült AK-val egy céltárgyat."

Airsoft puskám nincs, paintball-ozni még nem voltam de tervezem.
Viszont sorkötelesként neked se lehetett (volna) a fentiekről halványlila fingod se. 20 ellőtt lőszerrel, ugyanmár, mint tudnál te a hadseregről...

"A legendák alapján összeállítottál egy olyan tévhitet magadban, hogy a sorkatonaság másról sem szól, csak egyik baka szopatja a másikat nulla-huszonnégyben. Szopatnak éjjel nappal, reggeltől estig, és ezzel megy el a szolgálati idő. Szopatással."

Nos a volt sorosok elmondása szerint:
- amíg kopaszok voltak, őket szopatta mindenki,
- amikor már öregek lettek, akkor már nem annyira szopatták őket "fentről", de ők meg szopatták a kopaszokat,
- a harcértékük saját bevallásul szerint is nulla volt.
És ennyi.

"Akkor most egy kis fejtágítás: Amíg a szar nem megy le magától a klozeton, amíg a krumplit nem robotok hámozzák a konyhán, amig a dzsuva nem takarítódik el magától, -a sort folytathatnám napestig- addig ezeket az aljamunkákat is el kell valakinek végezni. És ez a valaki jellemzően a rangban legalacsonyabb elsőidőszakos "kopasz" állomány feladata."

Csak ugye ne felejtsük már el, hogy ezeket az embereket elvileg nem csicskának vonultatták be, hanem katonának. Szóval elvárható lenne, hogy a budi- és krumplipucolás, valamint minden hasonló tevékenység ne az effektív idejük 95%-át tegye ki, hanem mondjuk csak 5%-ot.
Mert a 95%-nak az érdemi kiképzésről kellene szólnia, amiben a Honvédség, hát hogy is mondjam 0 pontos eredménnyel állt...

"Nagyon sok árnyalat van a kötelesség, a vicces szivatás, hardcore szopatás között. Én nagyon kevés igazán kemény szopatást láttam a seregben, pedig elég mocsok helyen voltam. Ilyenkor rendszerint mindig egy renitens emberke volt az alany, aki nem volt képes elfogadni a sereg íratlan szabályait (egy ideig)."

Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.
És ezt nem tehettétek volna meg, ezért minimum hadbíróság és sok éves börtön járt volna ki nektek. Mindegyikőtöknek.
Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról. Egy normálisan működő világban egy sittes senkiházi lennél, priusszal.

"Igen kopaszként szar a sereg. Jó hír hogy ezen a ranglétrán törvényszerűen feljebb fogsz lépni, és akkor majd egyre kibírhatóbb lesz."

Hát bravó. Akkor legalább te is szopathatod a kopaszokat, ez ám a perspektíva!

"Mégis szerinted hogyan kéne működnie a hadseregnek? Hiearchia nem pálya, akkor ütközet előtt kérje ki a parancsnok a rangban lentebb álló katonák véleményét, van-e kedvük épp harcolni vagy mi a fasz? Ha eldugul a klozet ki nyomja be a csőgörényt, a laktanyaparancsnok?"

Hát éles helyzetben először a laktanyaparancsnok dezertált volna, már ha lett volna annyi realitásérzéke, hogy képes felmérni az általa parancsnokolt laktanya harci képességét.

Mert ugye elsősorban erről kellett volna szólni az egésznek, és nem a szívatásról...

xclusiv 2015.09.03. 00:19:52

@fidesz a mutyipárt: "Ha választani lehet a nyálas buzi mint amilyen te is vagy, és a között, amit rólam feltételezel az egyszerű buta agyaddal, akkor még mindig inkább az utóbbi. De ugye nincs harag ratyika?"

Jaj, te kis ratyi, persze hogy nincs. Buzulj akivel csak akarsz.
Nem is feltételeztem, hogy felfogod amit írtam.

2015.09.03. 01:01:07

@Bambano: „egyszer sem emlegettem, hogy demokratikus lenne”
Néhány hozzászólással feljebb tőled olvastam, de akkor biztos a másik éned írhatta. Mindegy hagyjuk.

„milyen célt lehetne elérni a civilek vagy sorkötelezettséget letudók bevetésével egy háború esetén?”
Miért szerinted ezer éven keresztül kik védték az országot, kinek köszönheted, hogy ma itt, teljes biztonságban írhatod tele az internetet a bámulatos eszmefuttatásaiddal? Hivatásos zsoldos profi hadseregnek, meg a nátónak? Nem kedves barátom, annak, hogy a felmenőidben volt elég kurázsi, nem kerestek kifogást, nem picsogtak mikor jött a papír, hanem bementek, és nemcsak azért, hogy minden délután kimaradáskor szétrúghassák a sarki kocsmában a flippert. Értem azt az álláspontot, hogy a sorkötelezettség a vége felé nem volt egy kimagasló minőségű valami, de erre nem az a megoldás, hogy egy tollvonással megszüntetjük, hanem helyrehozzuk. Persze, tudom én, amikor olyan időket élünk, hogy magyar embernek magyarországon magyarázni kell, miért fontos a magyar identitás, és miért kell a sorkötelezettség, ott minden szóért kár.

„harcoljon az, akinek ez a hivatása, erre kiképezték, pszichikailag felkészült és megfelelő felszereléssel ellátták”
Hivatásos honvédők, aha. És hogy képzeltél el egy jövőbeni konfliktust? Párezer zsoldos hősi halált hal a határainkon, te meg végignézed a tévében, egy popcornnal a kezedben, majd hamár nagyon uncsi átkapcsolsz a mónika sóra? Szar lesz ráeszmélned, hogy végül mégis rádmarad a honvédelem. Nem mondom, hogy a sereg után óriási haditudományok birtokosává válik az ember, de a kibaszott nagy zérus nullánál mindenképpen sokkal több. Fizikailag, mentálisan, és műveltségileg is. A sorkötezettség egyébként maga egyfajta pszichikai-fizikai képzés, amivel eredményesebb lehetsz, csak amikor ezt mondták, akkor épp a füledet csapkodtad a két tenyereddel, és mereven előre nézve ismételted: ”pa-pa-pa-pa-pa-pa…..”

„hozzád hasonló elvakult fanatikusok hülyeségétől. ha neked kedvenced a fejjel a falnak menés, akkor parancsolj, szívesen utat adok.”

Nincs kedvem fejjel a falnak menni. Csak veled ellentétben, én látom hol volt, hol van, hová tart a világ, összekötöm a három pontot, és látom a végét. Ne legyen igazam, de az ország tunya, elkényelmesedett szarfaszú lakosságának hamarosan mocorognia kell, ami elég rossz lesz annak tükrében, hogy egykét doboz ultra látványától egyesek már eret képesek vágni. Ja és ez nem falnak menés, csak én néha meg tudok feledkezni az önzőségemről.

2015.09.03. 01:10:07

@Bambano: "hogy neked attól áll fel, ha ak-val szétlőttél egy célt."

Ezt nem erekciónak, hanem tapasztalatszerzésnek hívják. Egyébként ezt mondatot, másnak címeztem aki magát militáns fegyverbuzinak nevezi, csak éppen még sosem volt a kezében fegyver.

2015.09.03. 01:38:59

@xclusiv: „Csak ugye ne felejtsük már el, hogy ezeket az embereket elvileg nem csicskának vonultatták be”

Tőled is megkérdezem, te hogyan képzelsz el egy háborút? Megy a katona, és mögötte ottvan egy szakasz pincérnő, egy szakács, egy raj takarítónő, és egy személyi masszőr, csakhogy szegény baka 100%-ban a hadműveletre tudjon koncentrálni? És hamár elég a harcból, hirtelen ott terem egy 5 csillagos szálloda, ahol egy jó jakuzzi után álomra hajtja a baka a fejét? Lehet hogy te egy elkényelmesedett csávó vagy akit világ életében kiszolgáltak, de a seregben általában magadra vagy utalva, magad mosod a büdös zoknidat, saját kezeddel törlöd ki a segged a dolgod végeztével, és nagyjából magadra számíthatsz a harctéren is. Erre próbálnak felkészíteni a puritán körülményekkel. Csak az ilyen elkényelmesedett, szalmaszálat keresztbetenni képtelen figurák élnek meg csicskáztatásnak, mindent, amihez épp nincs kedvük. 95% kiképzés? Szertinted ez mindenhol így van? Szerinted a számodra etalon hadseregekben napi 24 órában futkosnak, és óránként lőnek el 5 kamionnyi lőszert? uhhhh. És ki örzi a laktanyát? Ki főz az állománynak? Ki javítja az elromlott haditechnikát? Ki…..?

„Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.”
Tévedsz, én elég humánus figura voltam, és vagyok a mai napig, nem lelem örömömet ilyesmiben. Azokat viszont utálom, akik úgy gondolják különbet szarnak a többinél.

„Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról.”
Látod ezért kellett volna kummantás helyett bevonulni, legalább lenne némi fogalmad arról mi hogyan működik.

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:40:58

@Jankove: bocs, de mintha az értelmetlenségéről lenne szó, nem arról, hogy ki, mit várt tőle. Ahogy olvaslak... neked sem ártott volna,ha kihagyod, mert valami elég súlyos, ott szerzett lelki sérülésed lehet, amit azzal próbálsz kompenzálni, hogy egyre hangoztatod, milyen jó is volt, hogy elvettek az életedből egy-másfél évet.

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:47:17

@Jankove: azért egy pszichológust felkereshetnél... én inkább egy csajt fektetek le, mint egy ember kontúrra emlékeztető céltáblát. :D
Tapasztalat... ugyan...

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:57:38

@Jankove: akkor még1x, mert látom, nem fogod fel, amit a többiek is felvetettek....
1. A baromi "értelmesen" eltöltött hónapok alatt a nagy többség 5-10 lőszert lőtt el összesen. Biztosan megtanultunk lőni... ja....
2. A legtöbb ex sorállományú fél évvel a leszerelés után max. arra emlékszik, hogy seggrészegen hányszor hányták tele a körletet.
3. Ha netán valami csoda folytán megvalósítanák, hogy tisztességes kiképzést kapjanak, azt utána szinten is kellene tartani. Ezt mégis hogyan és miből?? Évente berángatnának mindenkit egy-egy hónapra, közben a család, munkahely stb. le van szarva? Vagy hogy gondolod? Ennek csak és kizárólag akkor lenne értelme, ha folyamatos, közvetlen háborús fenyegetettségben élnénk. Szóval kb. baromság az elméleted...

Rövid G. atya 2015.09.03. 05:00:10

@Jankove: apropó felmenők... egyik nagyapámat sem ismertem. A Donnál halt meg mindkettő, teljesen értelmetlenül, hála néhány magadfajta faszkalapnak, akik mindenáron háborúsdit akartak játszani...

megamedve 2015.09.03. 10:02:36

@Bobby Newmark: te egyszerűen hülye vagy barátom.

megamedve 2015.09.03. 10:05:37

@glad az egyetlen: ez a te véleményed. Nem szapultam a mai fiatalokat, ugyanis vannak normális fiúk is szerencsére. De szaporodik az anyámasszony katonája, és ezek nyámnyila férfiak lesznek egész életükben.

megamedve 2015.09.03. 10:07:26

@Bobby Newmark:
ja, és még valami: egy olyan hülye, aki a farkával látja a világot.
Sok sikert! :-))

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:14:43

@A megvalósult amerikai ólom..: De nem hiszem el, hogy haditechnika iránt érdeklődsz, és nem látod mi a különbség!

Svájc is, Finnország is alapból specialistákat képez, hegyivadászokat meg komoly téli felszerelésű gyalogságot.

Ezek még ha gyengébb "minőségű" katonák is, helyileg jobbak, mint egy esetleges támadó reguláris, de nem specializált sereg.

Mivel a helyi viszonyok szélsőségesek, ezért a gyalogság még gépesített egységek ellen is hasznos. Lásd Finn-szovjet háború, és kifejezetten Simo Hayha.

Nekünk ez a módszer nem felel meg, mert ideálisak a körülmények a gépeknek, a gyenge minőségű sorkatonáink meg amúgy is kevesek lennének egy hivatásos állománnyal szemben, mert semmi helyi előnyünk nincs.

Nem mintha egyébként AKÁRMILYEN módon meg tudnánk magunkat védeni segítség nélkül, ha valaki igazán meg akar támadni.

De ezért vagyunk szövetségben, hogy hívhassunk segítséget, ha kell.

2015.09.03. 10:19:04

@Rövid G. atya: "hogy egyre hangoztatod, milyen jó is volt"

Sehol nem hangoztattam hogy jó volt, és örültem amikor leszerelhettem. Én viszont egyáltalán nem tartottam feleslegesnek. Kötelességnek tartottam, amit le kell tudni, és megpróbáltam megtalálni benne a pozitívumokat -mert voltak azok is- nem úgy mint itt sokan, akik távolról ugatják a holdat, nem voltak katonák, de azért mindenkinél jobban tudják, (hallották) hogy az csak a szopatásról szólt, tehát tök felesleges. Volt szopatás, de nem arról szólt, és a szopatások többsége sem igazi szopatás, csak legfeljebb szopatva érezték magukat. Amikor nincs anyu hogy kimossa a szaros gatyádat, neked kell, az miért csicskáztatás meg szopatás, egyszerűen nem fér a fejembe.

"A Donnál halt meg mindkettő, teljesen értelmetlenül, hála néhány magadfajta faszkalapnak, akik mindenáron háborúsdit akartak játszani... "

Én nem akarok háborúsdit játszani, jó lenne ha megtanulnál szöveget értelmezni, nem csak úgy olvasgatnál. A háború olyan dolog, hogy nem kérik ki a véleményedet, részt akarsz-e venni benne, egyszer csak bennevagy, és akkor abból kell főznöd, amid van. Jelesül most a semmiből. Szegény nagyszüleid. Forognak is a sírjukban szerencsétlenek, sose gondolták volna, hogy az elkényelmesedett beszari unokáik már bevonulni sem fognak, mert befordulnak attól, hogy néha fel kell mosni a kövezetet. Védték az országot, hogy aztán a hozzád hasonló elkényelmesedett liberális poronytaik átadnák ingyen az országot bevándorló söpredéknek, mert most európában épp ez a trendi.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:21:14

@Jankove: Pont erről lenne itt szó, hogy oké, hogy a hadsereg nem demokratikus, de akkor hagyjátok is a picsába békén vele azt, aki ettől szivárványszínűt okádik.

Ok, neked tetszett, vannak még páran, akik igénylik, hogy meg legyen nekik mondva, mit csináljanak, de mindenkire kötelezővé tenni borzalmas faszság.

De nézzünk más szempontot is: tegyük fel, hogy helyzet van, behívnak mint sorkatonát. Egy szakaszba kerülsz a régi katonatársaddal, aki rühellte az egészet, ellógott amit lehetett, szarrá szivatták, érzelmileg roncs lett, és az a marék lőszerből, amit ellőhetett, nem sikerült eltalálnia a mellalakot. Ráadásul azóta felszedett 30 kilót.

Te rábíznád az életed?
Van értelme ilyen antitalentumokra pénzt, időt, energiát pazarolni, hogy kiképzéssel zargasd?
Az ilyen katonák meg fogják védeni a hazát?

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:24:42

@Jankove: Sorban épülnek a radarok, az szerinted micsoda? Vagy tényleg az az elvárásod, hogy húspajzzsal védjük az EU belsejét? Ezt szeretnéd, hogy mi legyünk az ágyútöltelék megint, mint a Varsói Szerződésben?

2015.09.03. 10:28:39

@Rövid G. atya: "én inkább egy csajt fektetek le, mint egy ember kontúrra emlékeztető céltáblát. :D"

Családos ember vagyok, és teljes értékű az életem. Túl vagyok a pattanásos korszakon, amikor még életcél volt elveszteni a szüzességet, és megdönteni akármilyen ronda nőket. ;) Sok sikert neked is.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:30:12

@Jankove: Önvédelem, sőt még mások jogos védelme is benne van már a Btk.ban, az arányosság meg kikerült belőle, szal legalább teljesen fals hülyeségeken ne rinyálj már, baszdmárszíven!

2015.09.03. 10:42:10

@Bobby Newmark: Egyszerűen nem érted.... Megvédeni az országot a mindenkori lakosság feladata, nem egy biztonsági kft.-jé. Hogyan, hány féleképpen magyarázzam el ugyanazt: A Sereg nem házibuli, nem szórakozás, nem demokratikus összejövetel, hanem alkotmányos kötelesség. Te pedig hadköteles vagy, ami annyit tesz, ha megtámadják az országot, magyar állampolgárként, kötelességed megvédeni a hazát, ergo katona leszel, ha akarod ha nem, ha tetszik ez neked ha nem, ha 30 kilót felszedtél azóta ha nem, ha épp jó állásod van ha nem. Jó lenne, ha lenne ha ezt a keresztet valaki más vinné, de kurvára nem fogja. A nato-nak ez csak egy darabka föld, egy stratégiai pont a térképen, neked viszont a hazád. Nyilvánvaló, hogy tőled nem azt várják, hogy megnyerd a háborút, hanem azt, hogy egy konfliktus esetén legyen minimális fogalmad arról, hogyan kell szükség esetén elsütni egy fegyvert, tudj vigyázni magadra és a családodra, vagy úgy hanyatt homlok menekülni hogy legalább életben maradj. Mi ezen olyan k*rva érthetetlen, és felfoghatatlan.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:42:23

@Jankove: Baszdmeg, ha ilyen hülye vagy a történelemhez, talán nem kéne ennyire közszemlére tenned. Bár mondjuk nekem mindegy.

Magyarország serege akkor volt használható körülbelül EGYETLEN alkalommal, amikor Mátyás zsoldossereget állított fel.

Az összes többi alkalommal BESZOPTUK. Parasztfelkeléseket, szabadságharcokat, török hódítást, világháborúkat, Don kanyart, MINDENT.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:53:25

@Jankove: Mármint szerinted. Ezért vagy egy hülye. Nem alkotmányos kötelesség már, és SOHA nem volt a lakosság feladata. Mindig is a hadseregé volt, sorkatonaság esetén sem civilként vagy ott, hanem újra hadrendbe állítva, katonaként. És abban az esetben is marad civil lakosság, akinek nem feladata a védelem, például a nők és az E kategóriások.

Azt meg várhatod, hogy ÉN védjek neked bármit is. Építőmérnök diplomával egyébként amúgy sem harcoló alakulathoz osztanának be, hanem valami hídverő-robbantó specialistának, ÉS még annak is beintenék, elhagynám az országot a picsába.

A civil munkámmal az országot építem, cserébe az állam ott szopat ahol csak tud, én egy keresztbe szalmát többet nem fogok tenni érte. Védd te, aki akarod. Én ezért a politikai vezetésért nem vagyok hajlandó kockáztatni a kényelmem sem, nemhogy a testi épségem.

2015.09.03. 10:54:39

@Bobby Newmark: "tényleg az az elvárásod, hogy húspajzzsal védjük az EU belsejét? Ezt szeretnéd, hogy mi legyünk az ágyútöltelék megint, mint a Varsói Szerződésben? "

Nem bazdmeg. Maradj otthon, és nézd meg tévén, hogyan veszik el a hazád.

Bambano 2015.09.03. 10:55:09

@Jankove: valóban írtam olyat, hogy demokratikus, ezt úgy értettem, hogy az azonos rangúak között nincs alá-fölérendelt szerep. a magasabb rangú-alacsonyabb rangú relációban természetesen van.

vagyis azt akartam mondani, hogy egy normális hadseregben a gumi nem szívathatja a kopaszt.

egyébként meg még mindig az a baj az összes hsz-eddel, hogy egy álomvilágból levont ábrándot szajkózol, aminek köze nincs a valósághoz. ébresztő!

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:00:46

@Bambano: egy normális seregben egyik katona sem szivathatja a másik katonát. Tábornok sem az őrvezetőt.
Viszont a kopasz-gumi-öreg kapcsán nincs igazad. Nézz utána a rangidős szó (eredeti) jelentésének!

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:02:59

@Jankove: "befordulnak attól, hogy néha fel kell mosni a kövezetet. Védték az országot"

Tehát a kövezet felmosása==ország védelme.

Értjük, persze. (Nem.)

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:05:02

@Jankove: mennyivel jobb, ha egy harckocsi lánctalpai alá fekszik? Vagy mennyivel jobb, ha békeidőben a munkáját évente 1-2 hónapra megszakítja, hogy katonailag szinten tartsa magát?
Mert az egyértelmű, hogy pár hónappal a leszerelés után az ember épp annyira alkalmas katonának, mint bevonulás előtt. Legalábbis a nagy többség.

2015.09.03. 11:07:35

@Bobby Newmark: "SOHA nem volt a lakosság feladata. Mindig is a hadseregé volt"

És miből állt a hadsereg te szerencsétlen? Azokból a tartalékos civilekből, akik egykoron sorkatonák voltak, aztán leszerelés után tartalékossá váltak, és hadköteles korban maradtak.

"ÉS még annak is beintenék, elhagynám az országot a picsába."

De miért nem most teszed? Tele az ország hozzád hasonló önző csak a saját pecsenyéjét sütögető figurával, aki mindig mindekoron, csak a saját problémáin picsog, ezért van az ország olyan állapotban amilyenben. Nincs ezzel gond, csak legalább büszke ne legyél rá.

"A civil munkámmal az országot építem, cserébe az állam ott szopat ahol csak tud, én egy keresztbe szalmát többet nem fogok tenni érte"

Sokan érzik ezt, én is. De nem az állam tehet róla, hanem a mindenkori politikusok, akiket nemcsak odaszavaztál, de hagytad is évtizedeken át karbatett kézzel hogy a fejedre nőjenek, megerősödjenek, és törvénybe iktatva lassan földönfutóvá tegyenek.

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:07:59

@Jankove: Bocs, de az életem értékesebb számomra, mint bármilyen ország. Vagy épp a te tulajdonod. Én nem fogom lelövetni magam a kedvedért, vagy Orbán Viktor kedvéért. Akkor inkább dögöljön meg minden politikus, meg veszítsük el az autonómiánkat. Jelenleg amúgy is egy gőzölgő szarkupacot meg maffiát építettünk ki a kibaszott autonómiánkkal.

Komolyan baszdmeg, te hajlandó lennél EZÉRT a magyar függetlenségért meghalni? Vagy hogy megvédd, kapj egy buksisimogatást, meg bónuszként két centivel feljebb tolják a lófaszt a seggedbe Viktorék?

Hát akkor sok sikert hozzá.

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:08:23

@Bobby Newmark: szerintem hagyd a fenébe! Amikor olyat lát, ami romba dönti a csodás elképzeléseit, azt ignorálja... szerintem kapott pár krumplivirágot és azóta sem talált olyan elfoglaltságot, ahol másokat ugráltathatna, ezért sírja vissza a régi "szép" időket.

2015.09.03. 11:11:26

@Bobby Newmark: "Értjük, persze. (Nem.) "

Dehogy érted mérnök úr.

2015.09.03. 11:14:18

@Bobby Newmark: @Rövid G. atya: @Bambano:

Mennem kell. Szerintem itt parttalanná vált a dolog, úgyhogy részemről ennyi volt. Üdv.

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:17:30

@Jankove: Nekifutásból rúgtad magad tökön, lehetne gerinced belátni.
Persze, ruha alatt mindenki meztelen, meg egyenruha alatt mindenki civil, de az a kijelentés, hogy "a lakosság feladata megvédeni az országot" irdatlan faszság.

"De miért nem most teszed?"

Mert hülye vagyok, azért. Valami elbaszott hazaszeretetből, talán. Nem tudom. Bárhol nyugatabbra 10x ilyen életszínvonalon tudnék élni.
De eddig, és nem tovább tart a hazaszeretetem, azt már nem viselem el érte, hogy valami semmihez nem értő tahó katona parancsolgasson nekem, meg engem küldjön megdögleni.

"csak a saját problémáin picsog, ezért van az ország olyan állapotban amilyenben."

Itt szopok, és konkrétan NEKED építem az országot, ÉS még szerinted kussoljak is? Komolyan, baszd meg anyád a ravatalon!

Öcsielvtárs 2015.09.03. 11:27:06

@Jankove: Hagyd őket, én már tegnap feladtam. Hát egyikük sem pl. Petőfi őse az biztos, de van egy jó hírem is: baj esetén (de továbra is azt mondom, hogy ne legyen baj) van két fix krumlipucolónk...

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:29:48

@Öcsielvtárs: baj esetén van minimum két militáns barmunk, aki akkor is fegyverért nyúlna, amikor felesleges.

sas70 2015.09.03. 12:19:58

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ha már Svájcnak van, akkor nekünk is legyen!?
Tényleg ez a legnagyobb probléma, hogy nem szopatnak 18-20 éves embereket hónapokig feleslegesen, kurva drágán? A sorkatonaságra kellene egy csomó pénzt elkölteni, mikor nincs elég rendőr, mentős, kórházi személyzet?
A meglévő haderő eszközállománya jó ha csak 40-50 éves (kivéve Grippen), de egy csomó dolog ennél is régebbi, használhatatlan szar, hogy lassan nincs egy helikopter ami fel tud szállni?
Te, meg egy páran itt, egy olyan hülyeséget nyomattok, aminek a fontossága a mai magyar haderő 100 ezredik nagyságú kérdése.
Amúgy meg ha ma élőerőre van szükség, akkor meg kell duplázni a szerződéses állomány fizetését és pár hónap alatt fel lehet venni egy csomó embert, akik önként és dalolva mennének katonának.
És még egyszer megismétlem, a 21. században élünk, nem a lovas és egyéb rohamos 19-ben.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 12:34:20

@Bobby Newmark: Remélem azt magad sem gondolod komolyan, hogy egy több tízezres tartalékos haderő csupa specialistából áll..:)Sőt valószínű hogy a specialisták inkább zsoldosok a sertegen belül.

"meg komoly téli felszerelésű gyalogságot." Vajon mondjuk egy orosz agresszió esetén nem ugyanilyen gyalogsággal találnák magukat szemben? ( Helsinki egyébként az orosz határtól 200 km-re van.. )

"Lásd Finn-szovjet háború" Ennek a háborúnak a végén a finnek előnytelen békét voltak kénytelen aláírni, és elvesztették Karéliát( 40 ezer km2). Elolvadt ugyanis a hó..;). A finn sorozott hadsereg természetesen zömében már akkor sem sítalpakon osonó mesterlövészek állt, ezek kisebb részét képezték a haderőnek. Ilyen speciális egységeik ma is vannak, de ezenkívül éppúgy jelen vannak a hagyományos fegyvernemek, mint más haderőnél.

"De ezért vagyunk szövetségben, hogy hívhassunk segítséget, ha kell."

Finnország is Nato tag. Ez nem zárja ki egy sorállományú haderő létjogosultságát.

(Egyébként Ausztria is sorállományú hadsereggel rendelkezik, 6 hónap az alapkiképzés. Még mielőtt a hegyvidékkel jönnél, Bécs Linz és Graz 400 m-es tengerszint feletti magasság alatt fekszik..)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 12:55:56

@Bambano: Kezdjük ott, hogy jelenleg nincs is magyar sorállomány..A te felfogásod a teljes önfeladás.
Vajon a finnek miért sorállományú hadsereget tartanak fenn, úgy hogy több száz km-en határosak az oroszokkal? Ott nem értelmetlen ez?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 13:03:14

@sas70: Te önmagában tartottad értelmetlennek a sorállományú haderőt. Én erre hoztam fel ellenpéldákat. Hogy számos ország képzeli el így a honvédelmét. ( Egyébként Lettország és Litvánia épp most készül visszaálltani a sorozott katonaságot.)
A ti álláspontotokban az alapvetően a hiba, hogy feltétlenül egy korábbi Néphadsereg mintájú sorkatonaságban gondolkodtok, holott számos eltérés lehet a különböző sorállományú hadseregek között.

sas70 2015.09.03. 14:45:16

@A megvalósult amerikai ólom..:
A világon sok mindenre lehet példát hozni ebben a témakörben. A kérdés az, hogy a magyar hadsereg problémáira ez-e a jó megoldás? Az én véleményem pedig, egyértelműen NEM!
Mint mondtam, ezer más gondja van a hadseregnek, amik ennél sokkal fontosabb dolgok. A megoldás nem az élőerő felpumpálása sorozott állománnyal, hanem a jelenleg meglévő technika és személyi állomány fejlesztése, a mai kor követelményeinek megfelelően.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 15:35:17

@sas70: Sokra mész a technikai meg a személyi állomány fejlesztésével, ha mondjuk a szerbek a maguk sorozott tömeghadseregével megindulnak a határon keresztül..Ne abból indulj ki, hogy a jelenlegi európai hatalmi- politikai berendezkedés örökké megmarad. Könnyen elképzelhető akár középtávon is, hogy a perifériát magára hagyják.

" A megoldás nem az élőerő felpumpálása sorozott állománnyal"

Vajon a finnek, vagy az osztrákok miért nem így látják? Miért tartják fontosnak, hogy a fiatalságuk több hónapos fegyveres kiképzésben részesüljön?

Irbisz 2015.09.03. 16:53:20

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Vajon a finnek, vagy az osztrákok miért nem így látják? Miért tartják fontosnak, hogy a fiatalságuk több hónapos fegyveres kiképzésben részesüljön?"

alighanem azert, mert ott nem olyan semmiterö, inproduktiv faszsag az a kikepzes, mint amilyen anno itthon volt.
Ugyanis ha olyan lenne, akkor mar vagy reg eltöröltek volna, vagy levaltottak volna a hadügyminisztertöl az utolso örvezetöig az egesz bagazst, mert a polgarok nem türtek volna el azt, amit mi aszocializmus alatt es az azt követö par evben ...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 18:01:11

@Irbisz: Mint azt már többször írtam, nem a Néphadsereget sírom vissza. Egy egész más rendszerű, más felépítésű sorállományú hadseregre lenne szükség.

2015.09.04. 00:13:44

@Bobby Newmark„Komolyan, baszd meg anyád a ravatalon!”

Előtört a diplomás mérnöki vitakultúra? Megfogadtam, hogy ehhez a témához én már nem szólok, de emellett nemigen lehet szó nélkül elmenni. Már elég régóta csevegek a blogon, rengeteg emberrel társalogtam, vitáztam, kivel nyugodtabb, kivel hevesebb, stílusban, -de végig embernek maradva- neked viszont szeretnék gratulálni, te vagy az első, aki ilyet címzett nekem, ok nélkül, ismeretlenül és zsigerből. Építed az oszágot? Hát sirva ne fakadjak sztahanov elvtárs, pedig az eddigiekből ítélve rólad nehéz elhinni, hogy a karriereden kívül eddig bármi maradandót is építettél volna. Ha elfogadsz kritikát, a jellemedet építsd inkább, az eléggé viseletes. Seggfej.

2015.09.04. 00:16:24

@Bobby Newmark: Bocs a címzés lemaradt.

Rövid G. atya 2015.09.04. 07:49:34

@Jankove: "részemről ennyi volt". A jelek szerint mégsem. :D

Rövid G. atya 2015.09.04. 07:53:25

@Jankove: szerinted ha valaki itthon építi a karrierjét, dolgozik (és nem csak pofázik, mint egyesek), az szerinted nem építi az országot? Megnézném, hol és miből játszanál katonásdit, ha még ők is elmennének! És én drukkolok nekik, hogy minél hamarabb találjanak maguknak egy normális helyet, ahová elmehetnek ebből a maffiaállamból.

sas70 2015.09.04. 09:01:52

@A megvalósult amerikai ólom..:
Miért jönnének ide a szerbek, vagy bárki más? Van bármilyen területi követelésük velünk szemben? Van itt olyan nemzetiség, akkora számban, hogy el akarnának szakadni? Nyersanyagokban és természeti kincsekben olyan gazdag ország vagyunk, hogy bárkinek megérné háborút indítani ellenünk?
Ha a realitásokat nézzük, még hadseregre sem lenne szükségünk.
Utoljára mondom el: Egy létszámában kis méretű, gyorsan reagáló, bármilyen agresszióra reagáló hadseregre van szükségünk. Ezt pedig nem sorozott állománnyal lehet teljesíteni, sőt pont azzal teljesíthetetlen.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.04. 20:12:45

@sas70: Az utolsó mndatoddal vitatkoztam egész idáig. Számos ország gondolja úgy ,hogy lehetséges gyors reagálás sorozott haderővel. Sőt a balti országok épp most készülnek visszaállítani ezt a rendszert.

"Nyersanyagokban és természeti kincsekben olyan gazdag ország vagyunk, hogy bárkinek megérné háborút indítani ellenünk? "

Ezt a kérdést Ausztria vagy Finnország esetében is feltehetnéd. Egyébként meg van természeti kincsünk, mégpedig a jó minőségű termőföld. Biztos hallottál arról, hogy ez egyre inkább felértékelődik a jövőben.

Az pedig rendkívül óvatlan dolog, ha a jelenlegi politikai status quo-t örök érvényűnek tekinted.

"Egy létszámában kis méretű, gyorsan reagáló, bármilyen agresszióra reagáló hadseregre van szükségünk." A jól ismert szlogen. Ezzel egy közepesen kiképzett, , felfegyverzett, eléggé motivált hosszú frontszakaszon a határ több pontján támadó tömeghadsereggel szemben nem sokra mész. Persze szükség van egy profi katonákból álló keménymagra, de emellett fontos egy, az ország minden pontján gyorsan mozgósítható, fegyvert használni képes sorozott haderőre is.

xclusiv 2015.09.05. 02:17:29

@Jankove: "Tőled is megkérdezem, te hogyan képzelsz el egy háborút? Megy a katona, és mögötte ottvan egy szakasz pincérnő, egy szakács, egy raj takarítónő, és egy személyi masszőr, csakhogy szegény baka 100%-ban a hadműveletre tudjon koncentrálni?"

Azért tőled is megkérdezem: te hogyan képzelsz el egy háborút?
Mert ha nem voltál hivatásos, akkor annyi elképzelésed lehet erről, hogy majd lesznek ott kopaszok akiket szivathatsz. Mert öregként kb. ennyi maradt meg, amit meg esetleg korábban megtanultált azt meg rég elfelejtetted.
Ja, meg tudsz tisztelegni és menetelni. Nélkülözhetetlen ez egy mai háborúban...

"Lehet hogy te egy elkényelmesedett csávó vagy akit világ életében kiszolgáltak, de a seregben általában magadra vagy utalva, magad mosod a büdös zoknidat, saját kezeddel törlöd ki a segged a dolgod végeztével, és nagyjából magadra számíthatsz a harctéren is. Erre próbálnak felkészíteni a puritán körülményekkel. "

Nos, ezt a félelmetesen magas szintet sereg nélkül is megléptem, önállóan. Bár nem ment rá fél-másfél év az életemből, de ennek bevallom: örülök...

"Csak az ilyen elkényelmesedett, szalmaszálat keresztbetenni képtelen figurák élnek meg csicskáztatásnak, mindent, amihez épp nincs kedvük."

Fingod sincs, hogy ki vagyok, de pofád az van.
Szerintem csináltam én végig olyan kiképzést, amitől te összeszartad volna magad a legjobb formádban is, de ettől már persze messze vagy.

"95% kiképzés? Szertinted ez mindenhol így van?"
Szerinted azt írtam, hogy ez mindenhol így van?

"Szerinted a számodra etalon hadseregekben napi 24 órában futkosnak, és óránként lőnek el 5 kamionnyi lőszert? uhhhh."

Mondjuk nem napi 24 órában, de nem is átlag 3 óra az érdemi kiképzés a heti 168 órából.
És nem is lőnek el 5 kamionnyi lőszert, de nagyságrendekkel lőnek el többet, mint 25 lőszert 9 hónap alatt.

"És ki örzi a laktanyát?"

Az őr?

"Ki főz az állománynak?"

A szakács?

"Ki javítja az elromlott haditechnikát?"

Aki képes rá és megvan a képzettsége hozzá?

"Ki…..?"

Az.

"„Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.”
Tévedsz, én elég humánus figura voltam, és vagyok a mai napig, nem lelem örömömet ilyesmiben. Azokat viszont utálom, akik úgy gondolják különbet szarnak a többinél."

Akkor utálhatod magad, és ezért őszintén sajnállak.

"„Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról.”
Látod ezért kellett volna kummantás helyett bevonulni, legalább lenne némi fogalmad arról mi hogyan működik."

Nem kummantottam, tanultam. Mire pedig végeztem, addigra volt egy épeszű politikus aki megszüntette ezt a baromságot.

És van fogalmam arról, hogy ez hogyan is működött, mert néhány haver volt bent. Röviden: dagadtabban jöttek ki mint ahogy bevonultak, ez szemmel is látható volt.
Ezen kívül, saját bevallásuk szerint a bent töltött időt nagyrészt piálással és szívással töltötték. És néhányukat megszívatta bent egy köcsög, akivel ha civilben találkoznának akkor a szart is kivernék belőle.

De ezen tapasztalatok alapján amúgy inkább elkummantottam volna ezt, mint hogy bevonuljak.

xclusiv 2015.09.05. 02:21:09

@Rövid G. atya: "3. Ha netán valami csoda folytán megvalósítanák, hogy tisztességes kiképzést kapjanak, azt utána szinten is kellene tartani. Ezt mégis hogyan és miből?? Évente berángatnának mindenkit egy-egy hónapra, közben a család, munkahely stb. le van szarva? Vagy hogy gondolod? Ennek csak és kizárólag akkor lenne értelme, ha folyamatos, közvetlen háborús fenyegetettségben élnénk. Szóval kb. baromság az elméleted..."

Svájcban hasonlóan működik. Ha nem is egy hónapra, de 1-2 hétre behívják őket évente. Nem tartom kizártnak, hogy a munkahelyet is kárpótolják valahogy.
Aki viszont nem vonul be, az extra adót fizet.

Rövid G. atya 2015.09.05. 08:17:27

@xclusiv: azért Svájc kicsit jobb helyzetben van anyagilag, ők talán megengedhetik maguknak. Talán... de ettől függetlenül is értelmetlennek találom az egészet. Aki katonáskodni akar, az menjen hivatásosnak, aki meg nem, azt talán békén kellene hagyni.

chrisred 2015.09.05. 11:12:52

@Rövid G. atya: És a hagyományok része, akárcsak a közvetlen demokrácia. A kettő szorosan összefügg, a jogok és a kötelességek arányban állnak egymással. Míg az európai sorozásos tömeghadseregekbe az állam rángatta be az embereket, mert megtehette, ezért nem is adott cserébe semmit.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.05. 13:06:47

@chrisred: Ausztriában és Finnországban is sorozott hadsereg van, pedig ott nincs közvetlen demokrácia..

chrisred 2015.09.05. 13:25:45

@A megvalósult amerikai ólom..: Viszont Svájchoz hasonlóan semleges országok, nem tartoznak egyetlen katonai szövetséghez sem.

chrisred 2015.09.05. 16:36:13

@A megvalósult amerikai ólom..: ? Putyin dolgozik rajta erősen, de még nem az.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.06. 17:00:54

@chrisred: Ok, de Norvégia Nato tag, és sorállományú hadereje van. Sőt a nők sorozását is tervezik..:

444.hu/2014/10/14/norvegiaban-a-noknek-is-bevezetik-a-sorkatonasagot/

---

xclusiv 2015.09.06. 21:14:01

@Rövid G. atya: "azért Svájc kicsit jobb helyzetben van anyagilag, ők talán megengedhetik maguknak."

Svájc talán azért is van "kicsit" jobb helyzetben anyagilag, mert emberemlékezet óta nem háborúzott a saját területén. Ennek részben a szerencsés földrajzi adottságok az okai, másrészt viszont az, hogy egy nagyon militáns országról van szó. Nem véletlen az, hogy hitler se merte őket megtámadni, pedig Európában aztán mindenkivel összeakasztotta a bajszát...

"Talán... de ettől függetlenül is értelmetlennek találom az egészet. Aki katonáskodni akar, az menjen hivatásosnak, aki meg nem, azt talán békén kellene hagyni."

Svájcban máshogy gondolják. Utoljára 2013-ban utasították el (népszavazáson) a hadkötelezettség eltörlését, 73% szavazott ellene.

xclusiv 2015.09.06. 21:19:46

És azoknak, akik azzal jöttek, hogy a 18 hónapos kiképzés a létezőben, hogy az mennyire jó is volt, nekik egy idézet:
"Lövésznek vettek fel, bevonultam Aszódra. Egy lövészszázadban voltunk öten-hatan leendő tisztjelöltek, mint "örömkatonák", minden öregkatona piszkálódásának kitéve. Hogyha valakinek három hétre nyereménye volt a takarodó utáni WC-takarítás, akkor természetesen mi, leendő tisztek ott találkoztunk minden este a WC-ben, mert az a miénk volt. Vagy éjjel bejött egy század, mondjuk a gyakorlótérről, koszos, sáros bakanccsal, akkor bennünket fölráztak, leendő tiszteket, és nyomás. Kegyetlen, büntetőzászlóalj jellegű volt ez az egész lövészzászlóalj, kíméletlen, embertelen viszonyokkal. Egy sorkatona Pécsről, aki jó ismerősöm, barátom volt, öngyilkos is lett, nem tudta idegileg elviselni. Főbe lőtte magát bent a hálókörletben karabéllyal."

Írta egy volt hivatásos...
katpol.blog.hu/2015/08/22/elet_a_pancel_mogott

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.07. 00:20:18

@xclusiv: Bár sokra tartom a sváci sorállományú rendszert, de nem hinném hogy a németeknek különösebb gondot okozott volna akkoriban az ország megszállása.
Hogy miért nem tették, annak több oka volt. Egyrészt -bár ez kevéssé közismert-a svájci ipar jelentős beszállítója volt a német hadiiparnak. Másrészt mit nyertek volna ennek az országnak a megszállásával? Különösebben nem volt stratégiai jelentősége. Természeti kincse nemigen van. Egy szövetséges ország határolta délről.( Amikor ez utóbbi már nem állt fenn, akkor pedig menekülő pálya,és tárgyalási helyszín volt a náci elit bizonyos számára.)
Nem látok okot arra, hogy el kellett volna foglalniuk ezt az országot.
Egyszerűen nem érte volna meg az erre elpazarolt emberi és anyagi áldozat.

xclusiv 2015.09.19. 23:34:59

@A megvalósult amerikai ólom..: bocs a megkésett válaszért.

Szóval ezt írtad: "Egyszerűen nem érte volna meg az erre elpazarolt emberi és anyagi áldozat."

Igen, én is így gondolom. Egy jól működő "honvédségnek" ez a szerepe, hogy ne érje meg megtámadni az országot.

Amúgy meg hogy mi értelme lett volna, mert amúgy is a beszállítóik voltak? Hát pont azért. Hogy ne vigyék a pénzt, ne kerüljön a "beszállításuk" a szükségesnél egy márkával se többe.

És annak se volt sok értelme, hogy a britekkel nekiálltak faszkodni, szerintem ezt a vonalat simán diplomáciával kezelhették volna, amíg végeznek az oroszokkal, már ha. Vagy fordítva. De nekik a kétfrontos háború belefért, Svájc megtámadása pedig nem.
Persze nem állítom, hogy ennek csak a svájci hadsereg volt az oka, de szerintem jelentős szerepe volt ebben.

János Kádár 2016.01.18. 19:59:58

@Jankove: a jó, büdös, kurva anyád te szerencsétlen agyhalott!
süti beállítások módosítása