A szerelem, a szenvedélyes, szélsőségesen ragaszkodó szerelem (="Nem tudok nélküle élni") tkp újrajátszása az utód-szerepnek, aki létében függ a szülői gondoskodástól. Ha a szülő-figura elfordul az utódtól, akkor az utód élete veszélybe kerül - emiatt az állatvilágban, az emlősök között, ahol sok utód születik egyszerre, erős versengés kezdődik a szülői gondoskodásért és figyelemért: az az utód, amelyikkel nem foglalkozik a szülő, az elpusztul. Ezáltal érthető a testvérharc és a vetélkedés, a rangsor kiharcolása a testvérek között (a disznófélék között alaposabban tanulmányozták az ún. csecsrendet, aminek lényege, hogy a legerősebb kismalacé a legjobban tejelő csecs, és így tovább... gondolom ez minden egyszerre több utódot létrehozó sokemlős fajnál jelentkezik, de így van a madaraknál is: a fiókák vetélkednek a testvérekkel a táplálékért, stb.). Amikor valaki a szeretett személynél azt tapasztalja, hogy a figyelme nem osztatlanul az övé, akkor ez a felfokozott, „létért való küzdelem”-szerű érzés tolul föl benne: úgy érzi, hogy ha a másik nem maximálisan felé fordul, akkor maximálisan elfordul tőle.
Az ok egyszerű - az ember számára az egyedüli, a legszebb és legélvezetesebb időszak az, amikor a szülő gondozza: ez kb az elválasztás és a szobatisztaság kialakításának időszakára esik - ettől az időtől kezdve önkorlátozó életmódot és szokásokat kell felvenni. A szerelem ezt a szülő által biztosított élvezetes biztonságérzetet hozza vissza. Az ember azért sem nagyon tud semmit tenni a féltékenység ellen (mármint önmagában, ha érzi, hogy kezd féltékeny lenni), mert ez egy öntudatlan és önkorlátozás mentes időszak élményterére viszi vissza. Az ember nem tudja megakadályozni, hogy féltékeny legyen... sajnos. Ezért lehet mondani, hogy a féltékenység érzése természetes, de attól még igen kellemetlen élmény. Igazából az tehet ellene a legtöbbet, aki felé mindez kialakul. Ha a másik fél folyamatosan biztosítja a féltékeny felet, hogy az érzelmei változatlanok feléje, akkor erősen mérsékelni tudja a féltékenységet.

BRAIN STORMING, 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiesnoilelekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr594633868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása