1360359805_4662-ostrak-f.jpgSokan abban a téveszmében élnek, hogy „a sorkatonaság embert/férfit farag a fiatalokból”, és hogy „a mai fiatalemberek” – felteszem itt a 18-20 évesekre gondolnak – „azért olyan puhányok, mert nincs sorkatonaság”, stb. Már tucatszor leírtam különböző fórumokon és vitákban, így röviden leírom itt is, hogy miért téveszmék ezek.

(A félreértések elkerülése végett már az elején le kell szögeznem, hogy itt szigorúan a "SORKATONASÁGRÓL", és nem pedig "HIVATÁSOS, SZERZŐDÉSES ÉS ÖNKÉNTES TARTALÉKOS KATONÁKRÓL" esik majd szó!)

 

 

Már eleve ott csúszik a dolog logikája, hogy a legutolsó sorkatonai szolgálatot (és az előtte lévő 10-15 éves időszakban) is letöltők cseppet sem lettek férfiasabbak, sem fegyelmezettebbek, sem kötelességtudóbbak... ha ugyanis így lett volna, akkor szigorúbb apák lettek volna belőlük, akik nem engedték volna a mai fiatalságot így elkanászodni. Az biztos, hogy jobb apák nem lettek a katonaságtól, a mai fiatalság előtt jobb példaképet nem mutattak... szóval felesleges pénzkidobás lenne az egész. Amúgy meg egy fergeteges nagy kamu az egész hírverés. legalább akkora esélye van, mint a halálbüntetés bevezetésének. ... Én azt mondom, szégyellje magát az a szülő, aki szégyelli a gyerekét, és ne az államtól várja, hogy embert faragjon belőle. Az olyan ne akarjon gyereket nevelni, és pláne fiút ne akarjon, aki azt hiszi, hogy a katonaság teszi férfivé a fiúkat.

Sose értettem, miért mesélik élvezettel sokan, hogy milyen nevetséges és megalázó dolgoknak voltak kitéve… Az pedig egyenesen szánalmas, ha valaki arra büszke, hogy milyen derekasan állta a szívatásokat, és esetleg ő maga is hogyan művelt ilyeneket a „kopaszokkal” „öreg korában”.

BRAIN STORMING, (2007)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiesnoilelekrol.blog.hu/api/trackback/id/tr947749884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az menjen katonának 2015.09.01. 18:27:05

Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret - tartja a népdalba ágyazott népi bölcsességünk. Amivel minden értelmes és humánus emberfő csak egyet tud érteni. Sőt még a hivatásos katonák többsége is, hiszen a kényszerített katona nem jó katona. Továbbá í...

Trackback: Hadkötelezettség és az emberi jogok 2015.09.01. 18:23:12

Hadkötelezettség mint a modern állami rabszolgaság. Rabszolgák legyünk, vagy szabadok. Ez a kérdés a jövőben, válasszatok! Részlet Farkas Henrik (1942-2005) a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának egykori elnöke, a "Hadkötelezettségről elkötelezetten" ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2015.09.02. 16:10:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Eddig a magyar sorkatonaságról volt szó, nem? Valamint én egy kommentre válaszoltam, és véletlenül se mondtam ( nem is gondolom ), hogy bárki, akit belekényszerítenek valamibe, az hülye volna azért.

Anti Liberal 2015.09.02. 16:10:40

@Bobby Newmark: Szíriában az van barátom, és nem nagyon értem hogy mi a faszt keres a keletiben 3 ezer hadra fogható faszfej, menekültnek álcázva magát. Egyébként hogy a szabadságom alatt mit csinálok az én dolgom :)és igen tudok főzni is ha kell. Te tudsz faszkalap?

Bambano 2015.09.02. 16:11:53

@A megvalósult amerikai ólom..: pont most nézek egy régi sorozatot, amikor az egyik kekec állam kilőtt a másik kekec államra egy atomrakétát, akkor a főszereplő fickó odarohant és elkapta.

A sorozat címe: Lois & Clark, alcíme szupermen kalandjai.

értsd: ha nem vagy szupermen, és fejbeb.sznak egy atombombával, qrvára mindegy, hogy milyen a védekezőképességed. és ez igaz minden más modern fegyverre is.

a lakosság védekező képessége akkor számíthatna *ESETLEG*, ha hasonlóan képzetlen, rutintalan, semmire nem jó tömeghadsereggel támadnának meg minket. de az agresszor gyakorlatilag mindig fejlettebb, jobban képzett, jobban felszerelt egységekkel vagy technikával támad, ami ellen a lakosság esélytelen.

oké, legyen otthon egy kalasnyikovom. már egy t55 ellen sem hatásos, ami már akkor is korszerűtlen volt, amikor engem besoroztak. mégis hogy képzeled el a lakosság védekezését, kiáll a teljes 3. és 4. emelet a panelből a merkava vagy t14 elé?

szóval lehet itt mindenféléről dumálni, hogy hazaszeretet, meg minden, de egy kis józan ész nélkül minden harci konfliktus csak sima vágóhíd, zombi mészárlás és vérfürdő kategória.

a leghatásosabb védekezést a közútkezelő csinálja: annyira szarok és elhanyagoltak az útjaink, hogy egy rendesebb harckocsi alatt beszakadnak... hmm. ezt továbbgondolva: minden kátyúzás hazaárulás... :P

Bambano 2015.09.02. 16:14:14

@Anti Liberal: "Azokra akik a saját otthonaikat területüket védik" nagy ötlet saját otthont védeni, ha meghaltál, lehet, koporsód se lesz...

ha meg lelépnék, az otthonom értékét akár 6 hónap alatt is megkereshetném újra. ennél azért az életem többet ér.

2015.09.02. 16:17:19

@Frady Endre: Szépen "belaktad" az országot :)

Bobby Newmark 2015.09.02. 16:17:52

@megamedve: Eheh, igen, ez az irigységből gyűlölködés valóban sokat segít neked a vitában! :D

Nekik még föláll, neked már nem, értjük mi a valós problémát, de ennek nagyjából semmi köze a sorkatonasághoz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:20:41

@Bobby Newmark: Hihi. Remélem azt te sem gondolod komolyan, hogy Svájc kizárólag hegylakókból áll..:)) Teljes hadkötelezettség van, ami a városokban élőkre is vonatkozik. Sőt 26 éves korukig évente még 3 hetet is bent kell tölteniük.

"'56-ban pár nap kellemetlenséget tudtunk nekik okozni a fővárosban, ennyit ér a dolog." Rossz összehasonlítás. '56-ban nem a sorálományú magyar hadsereg vette fel a küzdelmet, hanem a főváros közlekedési csomópontjaiban összesereglő nagy arányban fiatalkorúakból álló csoportok, egy világhatalommal.

Bambano 2015.09.02. 16:23:28

közben jutott eszembe: amit itt pár ostobenkó ajánlgat, hogy hogyan védekezzen a civil lakosság, azt nem is túl rég kipróbálták, tesztelték.

A Tienanmen téri mészárlás néven került be a történelembe és az internetre.

glad az egyetlen 2015.09.02. 16:25:43

@Anti Liberal: Anno pont Anglia mutatta meg a német invázió ellen, hogy ha van egy megfelelő színvonalú hadsereg, akkor totál felesleges a kétes hatékonyságú lakossági haderő. Felkészítették persze a lakosságot, de nem azon dőlt el a dolog.
Az a baj ezzel a modern hadsereg vs. sorkatonaság témában, hogy jellemzően egy korlátozott anyagi potenciával bíró országnál a kettő együtt nem megy. Arról már nem is beszélve, hogy két eltérő szisztémáról beszélünk.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:26:36

@Bambano: Arról hallottál már, hogy a környékünkön számos országban van "képzetlen, rutintalan tömeghadsereg".., és hát ugye a honvédelem jelentős részben a szomszédos országokra szokott koncentrálni..

"ha nem vagy szupermen, és fejbeb.sznak egy atombombával, qrvára mindegy, hogy milyen a védekezőképességed. "

Ennyi erővel értelmetlen lenne bármiféle honvédelem a legtöbb országban. Szted Románia Szerbia vagy Ukrajna mikor fog "fejbeb.szni minket egy atombombával.."

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 16:28:26

@Bambano: Hülyeség, az egy fegyvertelen diáktüntetés volt, amit a központi vezetés vérbe folytott..

Bambano 2015.09.02. 16:55:39

@A megvalósult amerikai ólom..: ööö, pontosan melyik országból is várható képzetlen, rutintalan tömeghadsereg támadása gyalog, egy szál géppityuval? a szerbek kicsit előrébb járnak, a románoknál a szekuval nem szeretnék bajuszt akasztani, az ukránoknál épp most van kiképzés... osztrákok hiába jönnek, tőlük még egy hókotrót se fogadunk el, szlovének meg megvannak maguk.

amikor többezer kilométeres hatótávolságú drónok meg rakéták vannak, amivel simán belőnek az országba bárhova, addig mire jutsz az albán légvédelmeddel (rázod az öklöd az ég felé)?

"Hülyeség, az egy fegyvertelen diáktüntetés volt, amit a központi vezetés vérbe folytott.." mert nagyon más lenne a végeredmény a páncélosok ellen, ha géppisztollyal mennél ellenük... oh wait... valószínűleg a fegyvertelen tüntetők ellen próbálták kicsit visszafogni magukat, hogy ne legyen akkora nemzetközi felháborodás, de ha te kalasnyikovval mennél a tank ellen, szemrebbenés nélkül lelőnének, mert a páncél ellen kevés vagy, fegyveres mivoltod pedig jó takarózás a nemzetközi balhé ellen.

Bobby Newmark 2015.09.02. 17:04:40

@A megvalósult amerikai ólom..: Igen, és a városiakat a játszótereken képzik, persze.

A sok hasonlóságról még annyit, hogy nálunk mikor volt utoljára, hogy sorkatonát visszahívtak évente? Kell még utalgatnom rá, hogy miért volt elképesztő faszság a Svájccal példálózás?

Miért is rossz példa? Az egy tökéletes példa arra, hogy mit ér a milícia egy igazi katonaság ellen. A semminél annyival többet, amennyi idő legéppuskázni őket.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 17:25:16

@Bobby Newmark: Teljesen logikátlan amit írsz. Miért, a magyar városiakat a játszótéren képezték ki, amíg volt sorállományú hadsereg nálunk??
Svájcban 20 ónap az alapkiképzés, ezután évente felfrissítendő az ismereteket behívják őket 3 hétre 26 éves korukig.
Ezt jobbnak tartod ,mint a korábbi magyar sorállományú rendszert? Akkor vezessük be, én támogatom.
Arról volt szó, hogy valaki azt írta, hogy a sorállományú rendszer eleve szar. Erre hoztam ellenpéldának Svájcot, hogy ők sorállománnyal képzelik el a honvédelmet. Tehát nem igaz hogy eleve szar egy ilyen honvédelmi erő.

"Az egy tökéletes példa arra, hogy mit ér a milícia egy igazi katonaság ellen."

Már ott hibádzik a gondolatmeneted, hogy az mégcsak egy milícia sem volt, hanem egy idealista fiatalokból néhány nap alatt önszerveződött társaság, hiányos utánpótlássalm minimális felfegyverzettséggel, akik a kor egyik világhatalmával néztek szembe.
Milyen alapon hasonlítod össze őket egy szervezett, általános hadkötelezettségen alapuló védelmi erővel?

egysmás 2015.09.02. 17:37:08

@midnight coder: A fenét!
Egy felnőttnek jogai vannak, és választásai.

Egy gyereknek ezzel szemben semmije sincs.
Ahogy a katonának sem.
A katonaság végletesen infantilizál, nem felnőtté tesz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 17:38:05

@Bambano: Szerbiában , Romániában, Ukrajnában sorozott hadseregek vannak. Szeku egyébként már nincs, és az egyébként is egy belügyi szervezet volt.

"a szerbek kicsit előrébb járnak"

Ez alatt konkrétan mit értesz, te nagy hadászati lángelme..:))

"amikor többezer kilométeres hatótávolságú drónok meg rakéták vannak, "

Ezekkel nem lehet megszállni egy országot. A honvédelemi erő az ország területi épségének megőrzése érdekében jön létre.
Egyébként ki lőne ránk egy több ezer kilométer hatótávolságú interkontinentális rakétával? Nem vagy te egy kissé elrugaszkodva a valóságtól?

"mert nagyon más lenne a végeredmény a páncélosok ellen, "

Egy tök értelmetlen példát hoztál fel. A pekingi mészárlás során egy hatalmas tömeg gyűlt össze a város közepén fegyvertelenül, amit szanaszét lövetett a Kínai Kommunista Párt politikai bizottsága.
Ennek semmi köze , ahhoz, ha egy ország lakossága szervezetten, fegyveresen felveszi a küzdelmet a betolakodókkal.

Bobby Newmark 2015.09.02. 17:54:21

@A megvalósult amerikai ólom..: Ja, nyilván én írok logikátlanságot...

Te kötöttél bele, hogy svájcban vannak városok, baszod! Ja, a hegyek közt, a katonákat meg nem városban képzik. Ergo IGEN, zamek, az svájci gyalogos alapból, upgrade nélkül megkapja a hegyivadász promót.

Nálunk viszont NINCSENEK hegyek baszdmeg.

Hegyet lehet tartani gyalogsággal, mert más nem tud oda felmenni.

Alföldet NEM lehet tartani gyalogsággal, mert átgurul rajta a tank.

Így igen, a svájci sorkatonaságot jobbnak tartom, SVÁJCNAK. Nálunk tökfelesleges lenne az ő szintjükön ölni bele pénzt és energiát a sorkatonaságba, mert elvi problémás a dolog.

Mivel sorkatonasággal maximum gyalogost képzel (azt most talán hagyjuk, hogy egy harckocsizó vagy egy lokátoros mire emlékszik 20 évvel a kiképzése után, meg MINEK), így a magyar sorkatonaságnak nincs értelme.

Továbbá Svájc valójában aranyrúddal képzeli el a honvédelmet, meg politikával, a katonák csak dísznek vannak, gyakorlati hasznuk párszáz éve már nem volt, sőt, előtte sem nagyon, mert hülye aki megtámad egy hegylakókkal teli hegyet. Svájc nagyjából sosem védett hont, hanem zsoldosnak kiadja a katonáit bérbe bő 700 éve.

Rövid G. atya 2015.09.02. 18:00:27

@A megvalósult amerikai ólom..:
ki lőne? Mondjuk a ruszkik, mert viktátorunk hű marad önmagához, megint fordul a szélkakas és Putyiné helyett másik segget talál?
Esetleg túl mélyre hadol a fideSS nyelve a putyini seggbe, kibasznak minket EU-ból, NATO-ból és ők lőnek ránk?

Ezek legalább olyan életszerű lehetőségek, mint bármely más elképzelés arról, hogy hadsereg támad az országra.

Bobby Newmark 2015.09.02. 18:02:05

@A megvalósult amerikai ólom..: "
Milyen alapon hasonlítod össze őket egy szervezett, általános hadkötelezettségen alapuló védelmi erővel? "

Mert pontosan erről volt szó korábban, lásd ennél a két zseninél:
@Anti Liberal: "Nem is kért rá senki hogy megvívd bazdmeg, de ha arról van szó hogy védened kell a házad az utcád és úgy általában a hazádat akkor meg tudd tenni amit megkövetel a haza. Gyáva lusta férgek vagytok egytől egyig."
@feledékeny: "Ha a helyzet úgy hozná, én (mi) még képesek lehetnék legalább megpróbálni megvédeni a családunkat, vagy a hazánkat."

Eddig nem magáról a sorkatonai honvédelemről ment itt a vita, hogy az mennyire hatékony, hanem arról, hogy a sorkatonaság mindenkiből akkora macsó rambót farag, aki csak úgy spontán megvédi az utcát, házat, mert ő ugye tud fegyvert kezelni.

Még véletlenül sem úgy képzelték el a dolgot, hogy behívják őket, aztán kivezénylik, hanem pontosan ilyen nulla szervezettségű milícia szintjén. Gondolom látták az itt nyilván betiltott Red Dawnt tinikorukban hangalámondásos kalózvideón, aztán mély benyomást tett rájuk, vagy valami.

Bobby Newmark 2015.09.02. 18:03:51

@egysmás: Ezt a logikát követve akkor végső soron igazuk van.
Akiknek nem sikerült elsőre, maguktól férfivá válniuk, azoknak ad 20+ éves korukban még egy nekifutási lehetőséget leszereléskor. :D

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 20:35:21

@Bobby Newmark: Tehát azt állítod, hogy csak hegyvidékkel körülvett országokban van értelme sorállományú hadsereget fenntartani. Miért is ne lehetne itt professzionális hadseregben gondolkodni? Hisz a kedvező terepviszonyokból következően egy kisebb haderő is elég lenne a behatolók megállítására. Ezért logikátlan amit írsz.

"Alföldet NEM lehet tartani gyalogsággal, mert átgurul rajta a tank."

A terepviszonyokra való hivatkozásod ott is megbukik, hogy a hegyekkel nemigen rendelkező Finnországban is sorállományú hadsereg van.De biztos nem értenek annyira hozzá mint te..

" mert hülye aki megtámad egy hegylakókkal teli hegyet."

Akkor minek az aranyrudak ;)?

"azt most talán hagyjuk, hogy egy harckocsizó vagy egy lokátoros mire emlékszik 20 évvel a kiképzése után, meg MINEK)"

Értelemszerően nem a mai 50-esekkel 60-asokkal képzelem el, hanem a mai fitalal generációkkal, és a sorállomány nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden fegyvernemben sorkatonák szolgálnak. Én nem a Kádár- kori néphadsereget sírom vissza.

"Eddig nem magáról a sorkatonai honvédelemről ment itt a vita,"

Csakhogy az én első kommentem a sorkatonai rendszer általános értelemben vett használhatatlanságát tagadta, és erre reagáltál te, tehát a mi vitánk erről szólt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 20:38:52

@Rövid G. atya: Tehát mert Putyin kilőhet ránk egy rakétát, már nincs is értelme hazai véderőt szervezni.
Lásd be, hogy ez butaság..

egysmás 2015.09.02. 20:42:03

@Bobby Newmark: Egy igazi férfi nem tűri el, hogy ugassanak neki, azt meg főleg nem, hogy direktbe szopassák.
A látens homokosoknak, autistáknak mondjuk bejön a dolog.

Rövid G. atya 2015.09.02. 20:54:55

@A megvalósult amerikai ólom..: ezt szeretem bennetek... képtelenek vagytok érzékelni a khm... nevezzük finom iróniának...
Mint ex sorkatona mondom, hogy totális fasság ez az egész katonásdi. Ahogy valaki itt írta, nem más, mint bírósági ítélet nélkül végrehajtott szabadságvesztés büntetés.
Aki akarja, csinálja, de ne vegyenek el az ember életéből hónapokat vagy akár éveket! Talán még szét tudnék szedni egy amd-t. Összerakni már nem biztos, hogy sikerülne. Mást nem tanultam belőle. Kurva sok haszna volt. Kispuskával pár éve, húsz méterről, háromból kétszer eltaláltam a lőlapot. Hogy ebből az egyik kilences lett, az merő véletlen volt. :D
Az AutomataMagyarDurrogót meg szvsz elejteném az első lövés után... (és láttam, mit hagy maga után a mennyezetben, miután hagyta egy ember fejét a 7.62-es lövedék... ennyi egy életre elég volt a fegyverekből)

2015.09.02. 22:50:29

@Bambano: „gondolom veled is megcsináltattak minden szemetet, amibe érzelmileg belerokkantál és még mindig keresed a feloldozást, hogy az rendben volt, nem pedig szívattak”

Kedves Mindenben a legkompetensebb, folyton okoskodó barátom. Tudod, ha az ember egyszer eléri a 190+ centit, és a 120+ kilót, abban a kiváltságos helyzetbe kerül, hogy viszonylag kevesen akarják kóstolgatni, valamint a kissebbségi komplexus is ritkább vendég, mint azoknál akik folyton kompenzálni, bizonyítani akarnak, és az internetnek hála, erre lehetőségük is van, (akinek inge). Nem vonultam be örömmel, de nem is féltem bevonulni. Az első napon megértettem miről szól ez az egész, és elfogadtam. Ahogy egyébként a döntő többség is. Demokratikus hadsereg pedig nem létezik a világon, csak a te szivárványszínű gyerekes fantáziádban. Miért? Mert a demokráciának és a mellérendeltségnek az az egyik legnagyobb rákfenéje, hogy mindenki azt hiszi beleszólása van mindenbe, dönthet egyszemélyben bármiről, ill. felülbírálhatja a neki nem tetsző dolgokat. A világ egyetlen serege sem működik így, egyébként maga a világ is működésképtelen ezen az elven. Egyébként ami a magyar honvédségnél van, ill. volt, az még mindig egy lájtos kis büdös puki, nálunk csak keményebb seregek vannak, sokkal keményebb bánásmóddal. És sokan még ezt a fingot is úgy kerülték mint a pestist. Jött a behívó, kétségbeesett kapálózás, igazolások begyűjtése minden fiktív egészségügyi problémáról, csókos kontaktok keresése, hogy lehetne megúszni, polgári szolgálatra menni, az ideológia pedig mindig az volt, hogy „értelmetlen felesleges időtöltés” inkább kikerüljük ki. A valódi ok pedig az igazi gyávaság volt. Gyáva népnek nincs hazája szól a közhely, de nagyszerű mondás, tele az ország ilyen mindent megúszni akaró, okoskodó, kifogást kereső emberkékkel, akiknek persze mindenből a legjobb kell, csak tenni ne kelljen érte semmit. Legyen biztonságos békés élet a határokon belül, de odatenni magát már senki nem akarja. Lépten nyomon tettenérhető ez a magatartás ma is, csak a pofája jár mindenkinek, de ha tenni kell valamit, akkor gyártunk egy ideológiát miért jobb otthon a fotelből nyomni a manrtát. Mivel én úgy sejtem hogy ez a migránskérdés az egyik lehetséges végítélete európának, (Ne legyen igazam, de gyorsan ki fog derülni) Nagyon gyorsan meg fogod te is érteni, miért nem életképes a jelenlegi demokratikus, és nagyszerű 21. századi hivatásos hadsereged, ahol leginkább csak a szájkaratézás megy.

„az is egy beteges elképzelés, hogy telitárazott ak-val szétlőni a célt. mi a menő ebben?”

Ez a mondat óvoda, ne haragudj.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.02. 22:54:49

@Rövid G. atya: Sorállományú haderő, és sorállományú haderő között van különbség. Én se a Kádár- kori Néphadsereget sírom vissza a tapló, alkoholista politikai tisztjeivel.
De vannak a világon jól szervezett jó kiképzést biztosító sorkatonai rendszerek jelenleg is.
A múltban pedig a Wehrmacht és a Vörös Hadsereg is ilyen volt..

Rövid G. atya 2015.09.02. 22:59:29

@A megvalósult amerikai ólom..: az utolsó mondatod egy kibaszott nagy öngól... egyébként attól, hogy kemény kiképzést kap az erőszakkal besorozott, még nem lesz értelmesebb dolog a fiataloktól elrabolt idő.

xclusiv 2015.09.02. 23:00:57

@recirkulációs kör: "Ja, a puhapöcs fiatalok szerint biztos nem hiányzik nekik. Mert ott csinálni kellene valamit, kimozdulni a langyos vízből."

Ba-rom-ság. Voltak a haveri körből, akik voltak sorosok. Semmire se volt jó.

"Mindenki más szerint meg igen, kurvára hiányzik nekik."

Egy faszt. Azok szerint hiányzik ez nekik, akik az "én szoptam ott X hónapot, hát szopjon ő is" vonalon mozognak.

Én lennék a legnagyobb támogatója annak, ha lenne egy _normális_ soros _kiképzés_. Ahol a fiatalt meghajtják mint a lovat, megtanítják némi önvédelemre, megtanítják fegyverrel bánni, megtanítják az ország megvédésére.
Majd ezt a tudást rendszeresen frissítenék.

De ez nyilván nem arról szólna, amiről a létező magyar sorkatonaság szólt, hogy a kopaszt szivatja mindenki, aki nem kopasz. Ezen kívül pedig isznak, szívnak, elhíznak, illetve néha végeznek valami tessék-lássék munkát...

2015.09.02. 23:06:25

@fidesz a mutyipárt: "Nálad a pont. Gondolod, hogy a sok agyhalott mamakedvence ratyika felfogott ebből bármit is a kötőszavakon kívül?"

Nem hinném.... ezek leragadtak annál hogy demokrácia van, és aki háborúzni akar ellenünk, az majd előtte a beleegyezésüket fogja kérni.

2015.09.02. 23:10:53

@glad az egyetlen: "Én nem azt állítottam, hogy a NATO megvéd minket (amúgy igen) hanem az, hogy a tagság következménye, hogy gatyába rázta a Magyar Honvédséget"

Tényleg? Én meg azt olvasom/látom mindenhol, hogy lényegében már nincs már hadrafogható haditechnikánk. Mi valahogy másként értelmezzük a honvédség gatyába rázását.

2015.09.02. 23:20:49

@Rövid G. atya: "Lásd: sokan nem lehettek otthon a gyerekük születésekor, sokan öngyilkosok lettek (volt aki azért, mert a csürhe rájuk szállt, volt aki privát okok miatt, ahogy egy srác nálunk is), két-másfél-egy évre kiesett az ember a munkából (én számítástechnikában dolgoztam"

Ne haragudj hogy neked teszem fel a kérdést egyenesen, de ti mégis mit vártatok a sorkötelezettségtől? Mire számítottatok? Csupa móka kacagás, mindenhez a hozzájárulásotokat fogják kérni? Tejben vajban fürösztenek, és ha épp nektek nem alkalmas az időpont, majd lefújják a nemzetközi hadgyakorlatot, érdeklődés híján? Komolyan mondom olvasok itt, és csak lesek, mert egyszerűen mintha összekevernétek a sorkötelezettséget valami házibulival, ahol eldöntheted mész-e, és ahonnan le lehet koccolni, hamár leült a hangulat. Én is IT -val keresem a kenyerem, nekem is rosszul jött, (még fősulit sem kezdhettem el, mert vissza kellett volna fizetni a hivatásos jogsi árát a seregnek) de azért nem tört derékba az életem, nem kell a lábon kinőtt tyúkszemet a honvédségnek felróni. 18 évesen azért még nem késik le az ember a nagy dolgokról.

2015.09.02. 23:32:18

@Bambano: "mert irtóra gáz, hogy miközben kirabolnak egy sötét mellékutcában, még a saját, tőled elvett fegyvereddel pofán is lőnek. az emberek zömében nincs meg ez az ösztön."

Semmi köze nincs az ösztönhöz. Az igazságérzethez annál több. Egyébként sokat segítene a döntéshozatalban, ha nem azon kéne filóznom, -miközben mártogatják bennem a kést- hogy hány év sittet kapnék önbíráskodásért, ha megvédeném magam.

Bambano 2015.09.02. 23:42:05

@Jankove: bla bla bla. még mindig csak az önigazoló üres fecsegés jön tőled. arról egy szót nem szólsz, hogy milyen célt lehetne elérni a civilek vagy sorkötelezettséget letudók bevetésével egy háború esetén?

egyébként ha tudnál értelmesen olvasni, mint ahogy nem tudsz, akkor felfedezhetted volna, hogy én voltam katona, pontosan tudom, milyen egy hadsereg, egyszer sem emlegettem, hogy demokratikus lenne. tehát amit nekem címezve írtál, az lehet akár üres szócséplés, akár szalmabáb érvelés, olyan dolgokról akarsz velem vitatkozni vagy engem meggyőzni, amit soha nem állítottam. sehol nem mondtam, hogy a katonaság legyen demokratikus.

azt mondtam, hogy a sorkatonaság felesleges. harcoljon az, akinek ez a hivatása, erre kiképezték, pszichikailag felkészült és megfelelő felszereléssel ellátták. rám egyik sem igaz, következésképp nem fogok harcolni semmiért, mert az én hadbavezénylésem pontosan ugyanannyi eredményt hozna, ha kimennék a harctérre, mintha nyilvánosan megtagadom a parancsot és ott helyben fejbe lő az ügyeletes tiszt (merugye parancsmegtagadás háborús helyzetben ezt eredményezi). ja nem, annyi különbség lenne, hogy nem kell kilométerekről becipelni a hullámat, hanem helyben méltóztatok elhalálozni, ezzel is segítve az illetékes katonák munkáját.

az lenne a helyes, ha felfognád, hogy a modern háborúban az ágyútölteléknek se szerepe, se eredménye.

egyébként, mielőtt megszólnál, 135+ kiló és 190 centi vagyok. és nem az értelmes, indokolt harctól félek, hanem a hozzád hasonló elvakult fanatikusok hülyeségétől. ha neked kedvenced a fejjel a falnak menés, akkor parancsolj, szívesen utat adok.

xclusiv 2015.09.02. 23:48:13

@Jankove: "Alapvető probléma, hogy te a világ elsőszámú hadseregéhez akarod hasonlítani a magyart, azt is jellemzően úgy hogy a hazai pályát sárga földig degradálod, a hollywoodi filmekben látott dolgokat meg készténynek veszed."

Most tegyük félre azt, hogy az FBI nem hadsereg, mert ez részletkérdés. És hogy mennyit lő egy FBI ügynök a kiképzésén, az nem hálivúdi legenda, de még ha az is lenne, akkor is.
Mert minden "normális" fegyveres szervezetnél alapvető: annyit lő, amennyit kell a képesség megszerzéséhez. És ez azt jelenti, hogy teljesíti az elég komoly vizsgát, nem pedig kilyukasztják neki lőtáblát egy fél tár ellövése után.

Amúgy első google találat az ak lőszerre: 232 dodó per 1000 lőszer. Ez amerikai kisker ár. Volumenben nyilván jóval olcsóbb.
De ez is csak 65 ezer forint, egy katona életéhez képest ez lófasz pénz (már ha éles helyzetbe keveredne, de ne kerüljön rá sor).

És egyáltalán nem az usák hadsereghez hasonlítom, én csak egy működő hadsereghez szeretném hasonlítani a magyart. Ahol nem az van, hogy évente pár alkalommal ellő a katona néhány tárat. Ahol nem az van, hogy túraboltban és military shop-ban szerzi be a katona a saját felszerelését, mert ugyan hiába van már többszázezre ruhapénzben amit elkölthetne a hivatalos "boltban", de ott vagy nincs a szükséges cucc, vagy ha van akkor az olyan minőségű, hogy inkább megveszi a használhatót a saját, leadózott jövedelméből.

És most nem a sorosokról van szó, hanem a ma létező seregről. Ha majd ezt megoldottuk, akkor majd kezdjünk el a sorkatonaságról beszélni, mert addig ez fontosabb.

"Számos olyan háború volt a történelemben, ahol az usa a félelmetes haditechnikájával is vért izzadt a primitív gyökerekkel szemben."

Bezony. De ez persze nem az usák haditechnika sara.
A 2. világháborút megnyerték. Megnyerték, ahogy kellett. Véresen, rengeteg saját áldozattal, még sokkal több ellenséges áldozattal, nagyrészt civilekkel. Szőnyegbombázással, atombombával, mindent beleadva. Aztán Koreát mondjuk nem nyerték meg, de kihozták legalább egy X-re.
Vietnámban viszont beletört a bicskájuk, no nem az északiakba (mert azt is kihozhatták volna minimum X-re), hanem a saját országukba.
Vietnam a demokrácián és a szabad sajtón ment el. Pontosabban 3 fényképen ment el:
- repülőből kipakolt rengeteg koporsó saját halottal
- szövetséges dél-vietnami ember agyonlő egy északit
- napalmtól megégett északi kislány.
Ez a 3 fotó olyan nyomást gyakorolt a kormányra, hogy ez után a politika nem hagyta megnyerni ezt a háborút.

De ma is ugyanitt tartunk, ha a saját katona koporsóban jön haza akkor az a baj, ha véletlenül meghal néhány vétlen civil akkor meg az a baj. A kettő pedig üti egymást, így nem lehet háborút vívni, mert ezt meg a gazdaság nem bírja. Mert egy így milliárd dolláros technikával lőnek ki egy millió dolláros fegyvert egy 1000 dolláros barkácsolt harcjárműre, amit az ellenség fél nap alatt pótol. És ha így is van vétlen áldozat akkor szanaszét szedi a kormányt a hazai sajtó...

"Egyébként meg nem ebből az aspektusból kell nézni, én sokkal megnyugtatóbbnak találnám, ha reális célokat tűznénk ki, és legalább a régió egyik legjobban felszerelt hadserege lennénk,"

Én már azzal is megelégednék, ha nem a legrosszabbul felszereltek lennénk (minusz Gripenek, a rendszeresített fegyverzetet nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva).

"mert ez ami most nálunk van szánalom kategória. Elsőnek azokat húznám karóba, akik hagyták idáig zülleni a hadsereget, és ebbe a körbe beletartozik az is, aki eltörölte a sorkötelezettséget."

A sorkötelezettség eltörlése pozitív volt. Semmi értelme nem volt, de legalább pénzbe került.
A többiben egyetértek.

Bambano 2015.09.02. 23:48:20

@Jankove: "„az is egy beteges elképzelés, hogy telitárazott ak-val szétlőni a célt. mi a menő ebben?”

Ez a mondat óvoda, ne haragudj.": akkor menjünk le alpáriba. nem az a mondat óvoda, amit én írtam, hanem az, hogy neked attól áll fel, ha ak-val szétlőttél egy célt.

tudom, milyen érzés kilőni egy tár lőszert, igaz, nekem csak amd jutott, meg egyszer kölcsön géppuska egy egész rakasszal. tudom, milyen érzés teljesen rommá lőni egy lőteret. semmi felemelő nincs benne.

ebben semmi olyan nincs, amire egy normális gondolkodású ember büszke lehetne. az a szövegkörnyezet, amiben ezt leírtad, ilyennel dicsekedni beteges gondolkodásra utal.

Bambano 2015.09.02. 23:57:36

@A megvalósult amerikai ólom..: "ha egy ország lakossága szervezetten, fegyveresen felveszi a küzdelmet a betolakodókkal. ": ha a magyar sorállományt kivezényelnék egy támadás ellen, pontosan ugyanolyan eredménye lenne, mint a tienanmen téri mészárlásnak. vagy lelőnének vagy legázolnának harckocsival.

teljesen feleslegesen és érdemi eredmény, esély nélkül feláldoznák az embereket.

xclusiv 2015.09.03. 00:16:58

@Jankove: "Nem, te egy elméleti militáns vagy, aki legfeljebb sokat olvasott a fegyverekről, biztosan van három airsoft puskád is, jársz paint ballozni, de lila fingod nincs hogyan működik a hadsereg, és milyen érzés amikor szétkaszálsz egy igazi tökig töltött felhevült AK-val egy céltárgyat."

Airsoft puskám nincs, paintball-ozni még nem voltam de tervezem.
Viszont sorkötelesként neked se lehetett (volna) a fentiekről halványlila fingod se. 20 ellőtt lőszerrel, ugyanmár, mint tudnál te a hadseregről...

"A legendák alapján összeállítottál egy olyan tévhitet magadban, hogy a sorkatonaság másról sem szól, csak egyik baka szopatja a másikat nulla-huszonnégyben. Szopatnak éjjel nappal, reggeltől estig, és ezzel megy el a szolgálati idő. Szopatással."

Nos a volt sorosok elmondása szerint:
- amíg kopaszok voltak, őket szopatta mindenki,
- amikor már öregek lettek, akkor már nem annyira szopatták őket "fentről", de ők meg szopatták a kopaszokat,
- a harcértékük saját bevallásul szerint is nulla volt.
És ennyi.

"Akkor most egy kis fejtágítás: Amíg a szar nem megy le magától a klozeton, amíg a krumplit nem robotok hámozzák a konyhán, amig a dzsuva nem takarítódik el magától, -a sort folytathatnám napestig- addig ezeket az aljamunkákat is el kell valakinek végezni. És ez a valaki jellemzően a rangban legalacsonyabb elsőidőszakos "kopasz" állomány feladata."

Csak ugye ne felejtsük már el, hogy ezeket az embereket elvileg nem csicskának vonultatták be, hanem katonának. Szóval elvárható lenne, hogy a budi- és krumplipucolás, valamint minden hasonló tevékenység ne az effektív idejük 95%-át tegye ki, hanem mondjuk csak 5%-ot.
Mert a 95%-nak az érdemi kiképzésről kellene szólnia, amiben a Honvédség, hát hogy is mondjam 0 pontos eredménnyel állt...

"Nagyon sok árnyalat van a kötelesség, a vicces szivatás, hardcore szopatás között. Én nagyon kevés igazán kemény szopatást láttam a seregben, pedig elég mocsok helyen voltam. Ilyenkor rendszerint mindig egy renitens emberke volt az alany, aki nem volt képes elfogadni a sereg íratlan szabályait (egy ideig)."

Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.
És ezt nem tehettétek volna meg, ezért minimum hadbíróság és sok éves börtön járt volna ki nektek. Mindegyikőtöknek.
Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról. Egy normálisan működő világban egy sittes senkiházi lennél, priusszal.

"Igen kopaszként szar a sereg. Jó hír hogy ezen a ranglétrán törvényszerűen feljebb fogsz lépni, és akkor majd egyre kibírhatóbb lesz."

Hát bravó. Akkor legalább te is szopathatod a kopaszokat, ez ám a perspektíva!

"Mégis szerinted hogyan kéne működnie a hadseregnek? Hiearchia nem pálya, akkor ütközet előtt kérje ki a parancsnok a rangban lentebb álló katonák véleményét, van-e kedvük épp harcolni vagy mi a fasz? Ha eldugul a klozet ki nyomja be a csőgörényt, a laktanyaparancsnok?"

Hát éles helyzetben először a laktanyaparancsnok dezertált volna, már ha lett volna annyi realitásérzéke, hogy képes felmérni az általa parancsnokolt laktanya harci képességét.

Mert ugye elsősorban erről kellett volna szólni az egésznek, és nem a szívatásról...

xclusiv 2015.09.03. 00:19:52

@fidesz a mutyipárt: "Ha választani lehet a nyálas buzi mint amilyen te is vagy, és a között, amit rólam feltételezel az egyszerű buta agyaddal, akkor még mindig inkább az utóbbi. De ugye nincs harag ratyika?"

Jaj, te kis ratyi, persze hogy nincs. Buzulj akivel csak akarsz.
Nem is feltételeztem, hogy felfogod amit írtam.

2015.09.03. 01:01:07

@Bambano: „egyszer sem emlegettem, hogy demokratikus lenne”
Néhány hozzászólással feljebb tőled olvastam, de akkor biztos a másik éned írhatta. Mindegy hagyjuk.

„milyen célt lehetne elérni a civilek vagy sorkötelezettséget letudók bevetésével egy háború esetén?”
Miért szerinted ezer éven keresztül kik védték az országot, kinek köszönheted, hogy ma itt, teljes biztonságban írhatod tele az internetet a bámulatos eszmefuttatásaiddal? Hivatásos zsoldos profi hadseregnek, meg a nátónak? Nem kedves barátom, annak, hogy a felmenőidben volt elég kurázsi, nem kerestek kifogást, nem picsogtak mikor jött a papír, hanem bementek, és nemcsak azért, hogy minden délután kimaradáskor szétrúghassák a sarki kocsmában a flippert. Értem azt az álláspontot, hogy a sorkötelezettség a vége felé nem volt egy kimagasló minőségű valami, de erre nem az a megoldás, hogy egy tollvonással megszüntetjük, hanem helyrehozzuk. Persze, tudom én, amikor olyan időket élünk, hogy magyar embernek magyarországon magyarázni kell, miért fontos a magyar identitás, és miért kell a sorkötelezettség, ott minden szóért kár.

„harcoljon az, akinek ez a hivatása, erre kiképezték, pszichikailag felkészült és megfelelő felszereléssel ellátták”
Hivatásos honvédők, aha. És hogy képzeltél el egy jövőbeni konfliktust? Párezer zsoldos hősi halált hal a határainkon, te meg végignézed a tévében, egy popcornnal a kezedben, majd hamár nagyon uncsi átkapcsolsz a mónika sóra? Szar lesz ráeszmélned, hogy végül mégis rádmarad a honvédelem. Nem mondom, hogy a sereg után óriási haditudományok birtokosává válik az ember, de a kibaszott nagy zérus nullánál mindenképpen sokkal több. Fizikailag, mentálisan, és műveltségileg is. A sorkötezettség egyébként maga egyfajta pszichikai-fizikai képzés, amivel eredményesebb lehetsz, csak amikor ezt mondták, akkor épp a füledet csapkodtad a két tenyereddel, és mereven előre nézve ismételted: ”pa-pa-pa-pa-pa-pa…..”

„hozzád hasonló elvakult fanatikusok hülyeségétől. ha neked kedvenced a fejjel a falnak menés, akkor parancsolj, szívesen utat adok.”

Nincs kedvem fejjel a falnak menni. Csak veled ellentétben, én látom hol volt, hol van, hová tart a világ, összekötöm a három pontot, és látom a végét. Ne legyen igazam, de az ország tunya, elkényelmesedett szarfaszú lakosságának hamarosan mocorognia kell, ami elég rossz lesz annak tükrében, hogy egykét doboz ultra látványától egyesek már eret képesek vágni. Ja és ez nem falnak menés, csak én néha meg tudok feledkezni az önzőségemről.

2015.09.03. 01:10:07

@Bambano: "hogy neked attól áll fel, ha ak-val szétlőttél egy célt."

Ezt nem erekciónak, hanem tapasztalatszerzésnek hívják. Egyébként ezt mondatot, másnak címeztem aki magát militáns fegyverbuzinak nevezi, csak éppen még sosem volt a kezében fegyver.

2015.09.03. 01:38:59

@xclusiv: „Csak ugye ne felejtsük már el, hogy ezeket az embereket elvileg nem csicskának vonultatták be”

Tőled is megkérdezem, te hogyan képzelsz el egy háborút? Megy a katona, és mögötte ottvan egy szakasz pincérnő, egy szakács, egy raj takarítónő, és egy személyi masszőr, csakhogy szegény baka 100%-ban a hadműveletre tudjon koncentrálni? És hamár elég a harcból, hirtelen ott terem egy 5 csillagos szálloda, ahol egy jó jakuzzi után álomra hajtja a baka a fejét? Lehet hogy te egy elkényelmesedett csávó vagy akit világ életében kiszolgáltak, de a seregben általában magadra vagy utalva, magad mosod a büdös zoknidat, saját kezeddel törlöd ki a segged a dolgod végeztével, és nagyjából magadra számíthatsz a harctéren is. Erre próbálnak felkészíteni a puritán körülményekkel. Csak az ilyen elkényelmesedett, szalmaszálat keresztbetenni képtelen figurák élnek meg csicskáztatásnak, mindent, amihez épp nincs kedvük. 95% kiképzés? Szertinted ez mindenhol így van? Szerinted a számodra etalon hadseregekben napi 24 órában futkosnak, és óránként lőnek el 5 kamionnyi lőszert? uhhhh. És ki örzi a laktanyát? Ki főz az állománynak? Ki javítja az elromlott haditechnikát? Ki…..?

„Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.”
Tévedsz, én elég humánus figura voltam, és vagyok a mai napig, nem lelem örömömet ilyesmiben. Azokat viszont utálom, akik úgy gondolják különbet szarnak a többinél.

„Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról.”
Látod ezért kellett volna kummantás helyett bevonulni, legalább lenne némi fogalmad arról mi hogyan működik.

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:40:58

@Jankove: bocs, de mintha az értelmetlenségéről lenne szó, nem arról, hogy ki, mit várt tőle. Ahogy olvaslak... neked sem ártott volna,ha kihagyod, mert valami elég súlyos, ott szerzett lelki sérülésed lehet, amit azzal próbálsz kompenzálni, hogy egyre hangoztatod, milyen jó is volt, hogy elvettek az életedből egy-másfél évet.

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:47:17

@Jankove: azért egy pszichológust felkereshetnél... én inkább egy csajt fektetek le, mint egy ember kontúrra emlékeztető céltáblát. :D
Tapasztalat... ugyan...

Rövid G. atya 2015.09.03. 04:57:38

@Jankove: akkor még1x, mert látom, nem fogod fel, amit a többiek is felvetettek....
1. A baromi "értelmesen" eltöltött hónapok alatt a nagy többség 5-10 lőszert lőtt el összesen. Biztosan megtanultunk lőni... ja....
2. A legtöbb ex sorállományú fél évvel a leszerelés után max. arra emlékszik, hogy seggrészegen hányszor hányták tele a körletet.
3. Ha netán valami csoda folytán megvalósítanák, hogy tisztességes kiképzést kapjanak, azt utána szinten is kellene tartani. Ezt mégis hogyan és miből?? Évente berángatnának mindenkit egy-egy hónapra, közben a család, munkahely stb. le van szarva? Vagy hogy gondolod? Ennek csak és kizárólag akkor lenne értelme, ha folyamatos, közvetlen háborús fenyegetettségben élnénk. Szóval kb. baromság az elméleted...

Rövid G. atya 2015.09.03. 05:00:10

@Jankove: apropó felmenők... egyik nagyapámat sem ismertem. A Donnál halt meg mindkettő, teljesen értelmetlenül, hála néhány magadfajta faszkalapnak, akik mindenáron háborúsdit akartak játszani...

megamedve 2015.09.03. 10:02:36

@Bobby Newmark: te egyszerűen hülye vagy barátom.

megamedve 2015.09.03. 10:05:37

@glad az egyetlen: ez a te véleményed. Nem szapultam a mai fiatalokat, ugyanis vannak normális fiúk is szerencsére. De szaporodik az anyámasszony katonája, és ezek nyámnyila férfiak lesznek egész életükben.

megamedve 2015.09.03. 10:07:26

@Bobby Newmark:
ja, és még valami: egy olyan hülye, aki a farkával látja a világot.
Sok sikert! :-))

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:14:43

@A megvalósult amerikai ólom..: De nem hiszem el, hogy haditechnika iránt érdeklődsz, és nem látod mi a különbség!

Svájc is, Finnország is alapból specialistákat képez, hegyivadászokat meg komoly téli felszerelésű gyalogságot.

Ezek még ha gyengébb "minőségű" katonák is, helyileg jobbak, mint egy esetleges támadó reguláris, de nem specializált sereg.

Mivel a helyi viszonyok szélsőségesek, ezért a gyalogság még gépesített egységek ellen is hasznos. Lásd Finn-szovjet háború, és kifejezetten Simo Hayha.

Nekünk ez a módszer nem felel meg, mert ideálisak a körülmények a gépeknek, a gyenge minőségű sorkatonáink meg amúgy is kevesek lennének egy hivatásos állománnyal szemben, mert semmi helyi előnyünk nincs.

Nem mintha egyébként AKÁRMILYEN módon meg tudnánk magunkat védeni segítség nélkül, ha valaki igazán meg akar támadni.

De ezért vagyunk szövetségben, hogy hívhassunk segítséget, ha kell.

2015.09.03. 10:19:04

@Rövid G. atya: "hogy egyre hangoztatod, milyen jó is volt"

Sehol nem hangoztattam hogy jó volt, és örültem amikor leszerelhettem. Én viszont egyáltalán nem tartottam feleslegesnek. Kötelességnek tartottam, amit le kell tudni, és megpróbáltam megtalálni benne a pozitívumokat -mert voltak azok is- nem úgy mint itt sokan, akik távolról ugatják a holdat, nem voltak katonák, de azért mindenkinél jobban tudják, (hallották) hogy az csak a szopatásról szólt, tehát tök felesleges. Volt szopatás, de nem arról szólt, és a szopatások többsége sem igazi szopatás, csak legfeljebb szopatva érezték magukat. Amikor nincs anyu hogy kimossa a szaros gatyádat, neked kell, az miért csicskáztatás meg szopatás, egyszerűen nem fér a fejembe.

"A Donnál halt meg mindkettő, teljesen értelmetlenül, hála néhány magadfajta faszkalapnak, akik mindenáron háborúsdit akartak játszani... "

Én nem akarok háborúsdit játszani, jó lenne ha megtanulnál szöveget értelmezni, nem csak úgy olvasgatnál. A háború olyan dolog, hogy nem kérik ki a véleményedet, részt akarsz-e venni benne, egyszer csak bennevagy, és akkor abból kell főznöd, amid van. Jelesül most a semmiből. Szegény nagyszüleid. Forognak is a sírjukban szerencsétlenek, sose gondolták volna, hogy az elkényelmesedett beszari unokáik már bevonulni sem fognak, mert befordulnak attól, hogy néha fel kell mosni a kövezetet. Védték az országot, hogy aztán a hozzád hasonló elkényelmesedett liberális poronytaik átadnák ingyen az országot bevándorló söpredéknek, mert most európában épp ez a trendi.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:21:14

@Jankove: Pont erről lenne itt szó, hogy oké, hogy a hadsereg nem demokratikus, de akkor hagyjátok is a picsába békén vele azt, aki ettől szivárványszínűt okádik.

Ok, neked tetszett, vannak még páran, akik igénylik, hogy meg legyen nekik mondva, mit csináljanak, de mindenkire kötelezővé tenni borzalmas faszság.

De nézzünk más szempontot is: tegyük fel, hogy helyzet van, behívnak mint sorkatonát. Egy szakaszba kerülsz a régi katonatársaddal, aki rühellte az egészet, ellógott amit lehetett, szarrá szivatták, érzelmileg roncs lett, és az a marék lőszerből, amit ellőhetett, nem sikerült eltalálnia a mellalakot. Ráadásul azóta felszedett 30 kilót.

Te rábíznád az életed?
Van értelme ilyen antitalentumokra pénzt, időt, energiát pazarolni, hogy kiképzéssel zargasd?
Az ilyen katonák meg fogják védeni a hazát?

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:24:42

@Jankove: Sorban épülnek a radarok, az szerinted micsoda? Vagy tényleg az az elvárásod, hogy húspajzzsal védjük az EU belsejét? Ezt szeretnéd, hogy mi legyünk az ágyútöltelék megint, mint a Varsói Szerződésben?

2015.09.03. 10:28:39

@Rövid G. atya: "én inkább egy csajt fektetek le, mint egy ember kontúrra emlékeztető céltáblát. :D"

Családos ember vagyok, és teljes értékű az életem. Túl vagyok a pattanásos korszakon, amikor még életcél volt elveszteni a szüzességet, és megdönteni akármilyen ronda nőket. ;) Sok sikert neked is.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:30:12

@Jankove: Önvédelem, sőt még mások jogos védelme is benne van már a Btk.ban, az arányosság meg kikerült belőle, szal legalább teljesen fals hülyeségeken ne rinyálj már, baszdmárszíven!

2015.09.03. 10:42:10

@Bobby Newmark: Egyszerűen nem érted.... Megvédeni az országot a mindenkori lakosság feladata, nem egy biztonsági kft.-jé. Hogyan, hány féleképpen magyarázzam el ugyanazt: A Sereg nem házibuli, nem szórakozás, nem demokratikus összejövetel, hanem alkotmányos kötelesség. Te pedig hadköteles vagy, ami annyit tesz, ha megtámadják az országot, magyar állampolgárként, kötelességed megvédeni a hazát, ergo katona leszel, ha akarod ha nem, ha tetszik ez neked ha nem, ha 30 kilót felszedtél azóta ha nem, ha épp jó állásod van ha nem. Jó lenne, ha lenne ha ezt a keresztet valaki más vinné, de kurvára nem fogja. A nato-nak ez csak egy darabka föld, egy stratégiai pont a térképen, neked viszont a hazád. Nyilvánvaló, hogy tőled nem azt várják, hogy megnyerd a háborút, hanem azt, hogy egy konfliktus esetén legyen minimális fogalmad arról, hogyan kell szükség esetén elsütni egy fegyvert, tudj vigyázni magadra és a családodra, vagy úgy hanyatt homlok menekülni hogy legalább életben maradj. Mi ezen olyan k*rva érthetetlen, és felfoghatatlan.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:42:23

@Jankove: Baszdmeg, ha ilyen hülye vagy a történelemhez, talán nem kéne ennyire közszemlére tenned. Bár mondjuk nekem mindegy.

Magyarország serege akkor volt használható körülbelül EGYETLEN alkalommal, amikor Mátyás zsoldossereget állított fel.

Az összes többi alkalommal BESZOPTUK. Parasztfelkeléseket, szabadságharcokat, török hódítást, világháborúkat, Don kanyart, MINDENT.

Bobby Newmark 2015.09.03. 10:53:25

@Jankove: Mármint szerinted. Ezért vagy egy hülye. Nem alkotmányos kötelesség már, és SOHA nem volt a lakosság feladata. Mindig is a hadseregé volt, sorkatonaság esetén sem civilként vagy ott, hanem újra hadrendbe állítva, katonaként. És abban az esetben is marad civil lakosság, akinek nem feladata a védelem, például a nők és az E kategóriások.

Azt meg várhatod, hogy ÉN védjek neked bármit is. Építőmérnök diplomával egyébként amúgy sem harcoló alakulathoz osztanának be, hanem valami hídverő-robbantó specialistának, ÉS még annak is beintenék, elhagynám az országot a picsába.

A civil munkámmal az országot építem, cserébe az állam ott szopat ahol csak tud, én egy keresztbe szalmát többet nem fogok tenni érte. Védd te, aki akarod. Én ezért a politikai vezetésért nem vagyok hajlandó kockáztatni a kényelmem sem, nemhogy a testi épségem.

2015.09.03. 10:54:39

@Bobby Newmark: "tényleg az az elvárásod, hogy húspajzzsal védjük az EU belsejét? Ezt szeretnéd, hogy mi legyünk az ágyútöltelék megint, mint a Varsói Szerződésben? "

Nem bazdmeg. Maradj otthon, és nézd meg tévén, hogyan veszik el a hazád.

Bambano 2015.09.03. 10:55:09

@Jankove: valóban írtam olyat, hogy demokratikus, ezt úgy értettem, hogy az azonos rangúak között nincs alá-fölérendelt szerep. a magasabb rangú-alacsonyabb rangú relációban természetesen van.

vagyis azt akartam mondani, hogy egy normális hadseregben a gumi nem szívathatja a kopaszt.

egyébként meg még mindig az a baj az összes hsz-eddel, hogy egy álomvilágból levont ábrándot szajkózol, aminek köze nincs a valósághoz. ébresztő!

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:00:46

@Bambano: egy normális seregben egyik katona sem szivathatja a másik katonát. Tábornok sem az őrvezetőt.
Viszont a kopasz-gumi-öreg kapcsán nincs igazad. Nézz utána a rangidős szó (eredeti) jelentésének!

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:02:59

@Jankove: "befordulnak attól, hogy néha fel kell mosni a kövezetet. Védték az országot"

Tehát a kövezet felmosása==ország védelme.

Értjük, persze. (Nem.)

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:05:02

@Jankove: mennyivel jobb, ha egy harckocsi lánctalpai alá fekszik? Vagy mennyivel jobb, ha békeidőben a munkáját évente 1-2 hónapra megszakítja, hogy katonailag szinten tartsa magát?
Mert az egyértelmű, hogy pár hónappal a leszerelés után az ember épp annyira alkalmas katonának, mint bevonulás előtt. Legalábbis a nagy többség.

2015.09.03. 11:07:35

@Bobby Newmark: "SOHA nem volt a lakosság feladata. Mindig is a hadseregé volt"

És miből állt a hadsereg te szerencsétlen? Azokból a tartalékos civilekből, akik egykoron sorkatonák voltak, aztán leszerelés után tartalékossá váltak, és hadköteles korban maradtak.

"ÉS még annak is beintenék, elhagynám az országot a picsába."

De miért nem most teszed? Tele az ország hozzád hasonló önző csak a saját pecsenyéjét sütögető figurával, aki mindig mindekoron, csak a saját problémáin picsog, ezért van az ország olyan állapotban amilyenben. Nincs ezzel gond, csak legalább büszke ne legyél rá.

"A civil munkámmal az országot építem, cserébe az állam ott szopat ahol csak tud, én egy keresztbe szalmát többet nem fogok tenni érte"

Sokan érzik ezt, én is. De nem az állam tehet róla, hanem a mindenkori politikusok, akiket nemcsak odaszavaztál, de hagytad is évtizedeken át karbatett kézzel hogy a fejedre nőjenek, megerősödjenek, és törvénybe iktatva lassan földönfutóvá tegyenek.

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:07:59

@Jankove: Bocs, de az életem értékesebb számomra, mint bármilyen ország. Vagy épp a te tulajdonod. Én nem fogom lelövetni magam a kedvedért, vagy Orbán Viktor kedvéért. Akkor inkább dögöljön meg minden politikus, meg veszítsük el az autonómiánkat. Jelenleg amúgy is egy gőzölgő szarkupacot meg maffiát építettünk ki a kibaszott autonómiánkkal.

Komolyan baszdmeg, te hajlandó lennél EZÉRT a magyar függetlenségért meghalni? Vagy hogy megvédd, kapj egy buksisimogatást, meg bónuszként két centivel feljebb tolják a lófaszt a seggedbe Viktorék?

Hát akkor sok sikert hozzá.

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:08:23

@Bobby Newmark: szerintem hagyd a fenébe! Amikor olyat lát, ami romba dönti a csodás elképzeléseit, azt ignorálja... szerintem kapott pár krumplivirágot és azóta sem talált olyan elfoglaltságot, ahol másokat ugráltathatna, ezért sírja vissza a régi "szép" időket.

2015.09.03. 11:11:26

@Bobby Newmark: "Értjük, persze. (Nem.) "

Dehogy érted mérnök úr.

2015.09.03. 11:14:18

@Bobby Newmark: @Rövid G. atya: @Bambano:

Mennem kell. Szerintem itt parttalanná vált a dolog, úgyhogy részemről ennyi volt. Üdv.

Bobby Newmark 2015.09.03. 11:17:30

@Jankove: Nekifutásból rúgtad magad tökön, lehetne gerinced belátni.
Persze, ruha alatt mindenki meztelen, meg egyenruha alatt mindenki civil, de az a kijelentés, hogy "a lakosság feladata megvédeni az országot" irdatlan faszság.

"De miért nem most teszed?"

Mert hülye vagyok, azért. Valami elbaszott hazaszeretetből, talán. Nem tudom. Bárhol nyugatabbra 10x ilyen életszínvonalon tudnék élni.
De eddig, és nem tovább tart a hazaszeretetem, azt már nem viselem el érte, hogy valami semmihez nem értő tahó katona parancsolgasson nekem, meg engem küldjön megdögleni.

"csak a saját problémáin picsog, ezért van az ország olyan állapotban amilyenben."

Itt szopok, és konkrétan NEKED építem az országot, ÉS még szerinted kussoljak is? Komolyan, baszd meg anyád a ravatalon!

Öcsielvtárs 2015.09.03. 11:27:06

@Jankove: Hagyd őket, én már tegnap feladtam. Hát egyikük sem pl. Petőfi őse az biztos, de van egy jó hírem is: baj esetén (de továbra is azt mondom, hogy ne legyen baj) van két fix krumlipucolónk...

Rövid G. atya 2015.09.03. 11:29:48

@Öcsielvtárs: baj esetén van minimum két militáns barmunk, aki akkor is fegyverért nyúlna, amikor felesleges.

sas70 2015.09.03. 12:19:58

@A megvalósult amerikai ólom..:
Ha már Svájcnak van, akkor nekünk is legyen!?
Tényleg ez a legnagyobb probléma, hogy nem szopatnak 18-20 éves embereket hónapokig feleslegesen, kurva drágán? A sorkatonaságra kellene egy csomó pénzt elkölteni, mikor nincs elég rendőr, mentős, kórházi személyzet?
A meglévő haderő eszközállománya jó ha csak 40-50 éves (kivéve Grippen), de egy csomó dolog ennél is régebbi, használhatatlan szar, hogy lassan nincs egy helikopter ami fel tud szállni?
Te, meg egy páran itt, egy olyan hülyeséget nyomattok, aminek a fontossága a mai magyar haderő 100 ezredik nagyságú kérdése.
Amúgy meg ha ma élőerőre van szükség, akkor meg kell duplázni a szerződéses állomány fizetését és pár hónap alatt fel lehet venni egy csomó embert, akik önként és dalolva mennének katonának.
És még egyszer megismétlem, a 21. században élünk, nem a lovas és egyéb rohamos 19-ben.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 12:34:20

@Bobby Newmark: Remélem azt magad sem gondolod komolyan, hogy egy több tízezres tartalékos haderő csupa specialistából áll..:)Sőt valószínű hogy a specialisták inkább zsoldosok a sertegen belül.

"meg komoly téli felszerelésű gyalogságot." Vajon mondjuk egy orosz agresszió esetén nem ugyanilyen gyalogsággal találnák magukat szemben? ( Helsinki egyébként az orosz határtól 200 km-re van.. )

"Lásd Finn-szovjet háború" Ennek a háborúnak a végén a finnek előnytelen békét voltak kénytelen aláírni, és elvesztették Karéliát( 40 ezer km2). Elolvadt ugyanis a hó..;). A finn sorozott hadsereg természetesen zömében már akkor sem sítalpakon osonó mesterlövészek állt, ezek kisebb részét képezték a haderőnek. Ilyen speciális egységeik ma is vannak, de ezenkívül éppúgy jelen vannak a hagyományos fegyvernemek, mint más haderőnél.

"De ezért vagyunk szövetségben, hogy hívhassunk segítséget, ha kell."

Finnország is Nato tag. Ez nem zárja ki egy sorállományú haderő létjogosultságát.

(Egyébként Ausztria is sorállományú hadsereggel rendelkezik, 6 hónap az alapkiképzés. Még mielőtt a hegyvidékkel jönnél, Bécs Linz és Graz 400 m-es tengerszint feletti magasság alatt fekszik..)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 12:55:56

@Bambano: Kezdjük ott, hogy jelenleg nincs is magyar sorállomány..A te felfogásod a teljes önfeladás.
Vajon a finnek miért sorállományú hadsereget tartanak fenn, úgy hogy több száz km-en határosak az oroszokkal? Ott nem értelmetlen ez?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 13:03:14

@sas70: Te önmagában tartottad értelmetlennek a sorállományú haderőt. Én erre hoztam fel ellenpéldákat. Hogy számos ország képzeli el így a honvédelmét. ( Egyébként Lettország és Litvánia épp most készül visszaálltani a sorozott katonaságot.)
A ti álláspontotokban az alapvetően a hiba, hogy feltétlenül egy korábbi Néphadsereg mintájú sorkatonaságban gondolkodtok, holott számos eltérés lehet a különböző sorállományú hadseregek között.

sas70 2015.09.03. 14:45:16

@A megvalósult amerikai ólom..:
A világon sok mindenre lehet példát hozni ebben a témakörben. A kérdés az, hogy a magyar hadsereg problémáira ez-e a jó megoldás? Az én véleményem pedig, egyértelműen NEM!
Mint mondtam, ezer más gondja van a hadseregnek, amik ennél sokkal fontosabb dolgok. A megoldás nem az élőerő felpumpálása sorozott állománnyal, hanem a jelenleg meglévő technika és személyi állomány fejlesztése, a mai kor követelményeinek megfelelően.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 15:35:17

@sas70: Sokra mész a technikai meg a személyi állomány fejlesztésével, ha mondjuk a szerbek a maguk sorozott tömeghadseregével megindulnak a határon keresztül..Ne abból indulj ki, hogy a jelenlegi európai hatalmi- politikai berendezkedés örökké megmarad. Könnyen elképzelhető akár középtávon is, hogy a perifériát magára hagyják.

" A megoldás nem az élőerő felpumpálása sorozott állománnyal"

Vajon a finnek, vagy az osztrákok miért nem így látják? Miért tartják fontosnak, hogy a fiatalságuk több hónapos fegyveres kiképzésben részesüljön?

Irbisz 2015.09.03. 16:53:20

@A megvalósult amerikai ólom..:
"Vajon a finnek, vagy az osztrákok miért nem így látják? Miért tartják fontosnak, hogy a fiatalságuk több hónapos fegyveres kiképzésben részesüljön?"

alighanem azert, mert ott nem olyan semmiterö, inproduktiv faszsag az a kikepzes, mint amilyen anno itthon volt.
Ugyanis ha olyan lenne, akkor mar vagy reg eltöröltek volna, vagy levaltottak volna a hadügyminisztertöl az utolso örvezetöig az egesz bagazst, mert a polgarok nem türtek volna el azt, amit mi aszocializmus alatt es az azt követö par evben ...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.03. 18:01:11

@Irbisz: Mint azt már többször írtam, nem a Néphadsereget sírom vissza. Egy egész más rendszerű, más felépítésű sorállományú hadseregre lenne szükség.

2015.09.04. 00:13:44

@Bobby Newmark„Komolyan, baszd meg anyád a ravatalon!”

Előtört a diplomás mérnöki vitakultúra? Megfogadtam, hogy ehhez a témához én már nem szólok, de emellett nemigen lehet szó nélkül elmenni. Már elég régóta csevegek a blogon, rengeteg emberrel társalogtam, vitáztam, kivel nyugodtabb, kivel hevesebb, stílusban, -de végig embernek maradva- neked viszont szeretnék gratulálni, te vagy az első, aki ilyet címzett nekem, ok nélkül, ismeretlenül és zsigerből. Építed az oszágot? Hát sirva ne fakadjak sztahanov elvtárs, pedig az eddigiekből ítélve rólad nehéz elhinni, hogy a karriereden kívül eddig bármi maradandót is építettél volna. Ha elfogadsz kritikát, a jellemedet építsd inkább, az eléggé viseletes. Seggfej.

2015.09.04. 00:16:24

@Bobby Newmark: Bocs a címzés lemaradt.

Rövid G. atya 2015.09.04. 07:49:34

@Jankove: "részemről ennyi volt". A jelek szerint mégsem. :D

Rövid G. atya 2015.09.04. 07:53:25

@Jankove: szerinted ha valaki itthon építi a karrierjét, dolgozik (és nem csak pofázik, mint egyesek), az szerinted nem építi az országot? Megnézném, hol és miből játszanál katonásdit, ha még ők is elmennének! És én drukkolok nekik, hogy minél hamarabb találjanak maguknak egy normális helyet, ahová elmehetnek ebből a maffiaállamból.

sas70 2015.09.04. 09:01:52

@A megvalósult amerikai ólom..:
Miért jönnének ide a szerbek, vagy bárki más? Van bármilyen területi követelésük velünk szemben? Van itt olyan nemzetiség, akkora számban, hogy el akarnának szakadni? Nyersanyagokban és természeti kincsekben olyan gazdag ország vagyunk, hogy bárkinek megérné háborút indítani ellenünk?
Ha a realitásokat nézzük, még hadseregre sem lenne szükségünk.
Utoljára mondom el: Egy létszámában kis méretű, gyorsan reagáló, bármilyen agresszióra reagáló hadseregre van szükségünk. Ezt pedig nem sorozott állománnyal lehet teljesíteni, sőt pont azzal teljesíthetetlen.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.04. 20:12:45

@sas70: Az utolsó mndatoddal vitatkoztam egész idáig. Számos ország gondolja úgy ,hogy lehetséges gyors reagálás sorozott haderővel. Sőt a balti országok épp most készülnek visszaállítani ezt a rendszert.

"Nyersanyagokban és természeti kincsekben olyan gazdag ország vagyunk, hogy bárkinek megérné háborút indítani ellenünk? "

Ezt a kérdést Ausztria vagy Finnország esetében is feltehetnéd. Egyébként meg van természeti kincsünk, mégpedig a jó minőségű termőföld. Biztos hallottál arról, hogy ez egyre inkább felértékelődik a jövőben.

Az pedig rendkívül óvatlan dolog, ha a jelenlegi politikai status quo-t örök érvényűnek tekinted.

"Egy létszámában kis méretű, gyorsan reagáló, bármilyen agresszióra reagáló hadseregre van szükségünk." A jól ismert szlogen. Ezzel egy közepesen kiképzett, , felfegyverzett, eléggé motivált hosszú frontszakaszon a határ több pontján támadó tömeghadsereggel szemben nem sokra mész. Persze szükség van egy profi katonákból álló keménymagra, de emellett fontos egy, az ország minden pontján gyorsan mozgósítható, fegyvert használni képes sorozott haderőre is.

xclusiv 2015.09.05. 02:17:29

@Jankove: "Tőled is megkérdezem, te hogyan képzelsz el egy háborút? Megy a katona, és mögötte ottvan egy szakasz pincérnő, egy szakács, egy raj takarítónő, és egy személyi masszőr, csakhogy szegény baka 100%-ban a hadműveletre tudjon koncentrálni?"

Azért tőled is megkérdezem: te hogyan képzelsz el egy háborút?
Mert ha nem voltál hivatásos, akkor annyi elképzelésed lehet erről, hogy majd lesznek ott kopaszok akiket szivathatsz. Mert öregként kb. ennyi maradt meg, amit meg esetleg korábban megtanultált azt meg rég elfelejtetted.
Ja, meg tudsz tisztelegni és menetelni. Nélkülözhetetlen ez egy mai háborúban...

"Lehet hogy te egy elkényelmesedett csávó vagy akit világ életében kiszolgáltak, de a seregben általában magadra vagy utalva, magad mosod a büdös zoknidat, saját kezeddel törlöd ki a segged a dolgod végeztével, és nagyjából magadra számíthatsz a harctéren is. Erre próbálnak felkészíteni a puritán körülményekkel. "

Nos, ezt a félelmetesen magas szintet sereg nélkül is megléptem, önállóan. Bár nem ment rá fél-másfél év az életemből, de ennek bevallom: örülök...

"Csak az ilyen elkényelmesedett, szalmaszálat keresztbetenni képtelen figurák élnek meg csicskáztatásnak, mindent, amihez épp nincs kedvük."

Fingod sincs, hogy ki vagyok, de pofád az van.
Szerintem csináltam én végig olyan kiképzést, amitől te összeszartad volna magad a legjobb formádban is, de ettől már persze messze vagy.

"95% kiképzés? Szertinted ez mindenhol így van?"
Szerinted azt írtam, hogy ez mindenhol így van?

"Szerinted a számodra etalon hadseregekben napi 24 órában futkosnak, és óránként lőnek el 5 kamionnyi lőszert? uhhhh."

Mondjuk nem napi 24 órában, de nem is átlag 3 óra az érdemi kiképzés a heti 168 órából.
És nem is lőnek el 5 kamionnyi lőszert, de nagyságrendekkel lőnek el többet, mint 25 lőszert 9 hónap alatt.

"És ki örzi a laktanyát?"

Az őr?

"Ki főz az állománynak?"

A szakács?

"Ki javítja az elromlott haditechnikát?"

Aki képes rá és megvan a képzettsége hozzá?

"Ki…..?"

Az.

"„Lefordítom magyarra: a sok hozzád hasonló gyökér egy életre megtört sok embert, aki nem tetszett neki. Gratulálok.”
Tévedsz, én elég humánus figura voltam, és vagyok a mai napig, nem lelem örömömet ilyesmiben. Azokat viszont utálom, akik úgy gondolják különbet szarnak a többinél."

Akkor utálhatod magad, és ezért őszintén sajnállak.

"„Ennyi bazmeg, akármit hadoválsz itt az íratlan szabályokról.”
Látod ezért kellett volna kummantás helyett bevonulni, legalább lenne némi fogalmad arról mi hogyan működik."

Nem kummantottam, tanultam. Mire pedig végeztem, addigra volt egy épeszű politikus aki megszüntette ezt a baromságot.

És van fogalmam arról, hogy ez hogyan is működött, mert néhány haver volt bent. Röviden: dagadtabban jöttek ki mint ahogy bevonultak, ez szemmel is látható volt.
Ezen kívül, saját bevallásuk szerint a bent töltött időt nagyrészt piálással és szívással töltötték. És néhányukat megszívatta bent egy köcsög, akivel ha civilben találkoznának akkor a szart is kivernék belőle.

De ezen tapasztalatok alapján amúgy inkább elkummantottam volna ezt, mint hogy bevonuljak.

xclusiv 2015.09.05. 02:21:09

@Rövid G. atya: "3. Ha netán valami csoda folytán megvalósítanák, hogy tisztességes kiképzést kapjanak, azt utána szinten is kellene tartani. Ezt mégis hogyan és miből?? Évente berángatnának mindenkit egy-egy hónapra, közben a család, munkahely stb. le van szarva? Vagy hogy gondolod? Ennek csak és kizárólag akkor lenne értelme, ha folyamatos, közvetlen háborús fenyegetettségben élnénk. Szóval kb. baromság az elméleted..."

Svájcban hasonlóan működik. Ha nem is egy hónapra, de 1-2 hétre behívják őket évente. Nem tartom kizártnak, hogy a munkahelyet is kárpótolják valahogy.
Aki viszont nem vonul be, az extra adót fizet.

Rövid G. atya 2015.09.05. 08:17:27

@xclusiv: azért Svájc kicsit jobb helyzetben van anyagilag, ők talán megengedhetik maguknak. Talán... de ettől függetlenül is értelmetlennek találom az egészet. Aki katonáskodni akar, az menjen hivatásosnak, aki meg nem, azt talán békén kellene hagyni.

chrisred 2015.09.05. 11:12:52

@Rövid G. atya: És a hagyományok része, akárcsak a közvetlen demokrácia. A kettő szorosan összefügg, a jogok és a kötelességek arányban állnak egymással. Míg az európai sorozásos tömeghadseregekbe az állam rángatta be az embereket, mert megtehette, ezért nem is adott cserébe semmit.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.05. 13:06:47

@chrisred: Ausztriában és Finnországban is sorozott hadsereg van, pedig ott nincs közvetlen demokrácia..

chrisred 2015.09.05. 13:25:45

@A megvalósult amerikai ólom..: Viszont Svájchoz hasonlóan semleges országok, nem tartoznak egyetlen katonai szövetséghez sem.

chrisred 2015.09.05. 16:36:13

@A megvalósult amerikai ólom..: ? Putyin dolgozik rajta erősen, de még nem az.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.06. 17:00:54

@chrisred: Ok, de Norvégia Nato tag, és sorállományú hadereje van. Sőt a nők sorozását is tervezik..:

444.hu/2014/10/14/norvegiaban-a-noknek-is-bevezetik-a-sorkatonasagot/

---

xclusiv 2015.09.06. 21:14:01

@Rövid G. atya: "azért Svájc kicsit jobb helyzetben van anyagilag, ők talán megengedhetik maguknak."

Svájc talán azért is van "kicsit" jobb helyzetben anyagilag, mert emberemlékezet óta nem háborúzott a saját területén. Ennek részben a szerencsés földrajzi adottságok az okai, másrészt viszont az, hogy egy nagyon militáns országról van szó. Nem véletlen az, hogy hitler se merte őket megtámadni, pedig Európában aztán mindenkivel összeakasztotta a bajszát...

"Talán... de ettől függetlenül is értelmetlennek találom az egészet. Aki katonáskodni akar, az menjen hivatásosnak, aki meg nem, azt talán békén kellene hagyni."

Svájcban máshogy gondolják. Utoljára 2013-ban utasították el (népszavazáson) a hadkötelezettség eltörlését, 73% szavazott ellene.

xclusiv 2015.09.06. 21:19:46

És azoknak, akik azzal jöttek, hogy a 18 hónapos kiképzés a létezőben, hogy az mennyire jó is volt, nekik egy idézet:
"Lövésznek vettek fel, bevonultam Aszódra. Egy lövészszázadban voltunk öten-hatan leendő tisztjelöltek, mint "örömkatonák", minden öregkatona piszkálódásának kitéve. Hogyha valakinek három hétre nyereménye volt a takarodó utáni WC-takarítás, akkor természetesen mi, leendő tisztek ott találkoztunk minden este a WC-ben, mert az a miénk volt. Vagy éjjel bejött egy század, mondjuk a gyakorlótérről, koszos, sáros bakanccsal, akkor bennünket fölráztak, leendő tiszteket, és nyomás. Kegyetlen, büntetőzászlóalj jellegű volt ez az egész lövészzászlóalj, kíméletlen, embertelen viszonyokkal. Egy sorkatona Pécsről, aki jó ismerősöm, barátom volt, öngyilkos is lett, nem tudta idegileg elviselni. Főbe lőtte magát bent a hálókörletben karabéllyal."

Írta egy volt hivatásos...
katpol.blog.hu/2015/08/22/elet_a_pancel_mogott

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.09.07. 00:20:18

@xclusiv: Bár sokra tartom a sváci sorállományú rendszert, de nem hinném hogy a németeknek különösebb gondot okozott volna akkoriban az ország megszállása.
Hogy miért nem tették, annak több oka volt. Egyrészt -bár ez kevéssé közismert-a svájci ipar jelentős beszállítója volt a német hadiiparnak. Másrészt mit nyertek volna ennek az országnak a megszállásával? Különösebben nem volt stratégiai jelentősége. Természeti kincse nemigen van. Egy szövetséges ország határolta délről.( Amikor ez utóbbi már nem állt fenn, akkor pedig menekülő pálya,és tárgyalási helyszín volt a náci elit bizonyos számára.)
Nem látok okot arra, hogy el kellett volna foglalniuk ezt az országot.
Egyszerűen nem érte volna meg az erre elpazarolt emberi és anyagi áldozat.

xclusiv 2015.09.19. 23:34:59

@A megvalósult amerikai ólom..: bocs a megkésett válaszért.

Szóval ezt írtad: "Egyszerűen nem érte volna meg az erre elpazarolt emberi és anyagi áldozat."

Igen, én is így gondolom. Egy jól működő "honvédségnek" ez a szerepe, hogy ne érje meg megtámadni az országot.

Amúgy meg hogy mi értelme lett volna, mert amúgy is a beszállítóik voltak? Hát pont azért. Hogy ne vigyék a pénzt, ne kerüljön a "beszállításuk" a szükségesnél egy márkával se többe.

És annak se volt sok értelme, hogy a britekkel nekiálltak faszkodni, szerintem ezt a vonalat simán diplomáciával kezelhették volna, amíg végeznek az oroszokkal, már ha. Vagy fordítva. De nekik a kétfrontos háború belefért, Svájc megtámadása pedig nem.
Persze nem állítom, hogy ennek csak a svájci hadsereg volt az oka, de szerintem jelentős szerepe volt ebben.

János Kádár 2016.01.18. 19:59:58

@Jankove: a jó, büdös, kurva anyád te szerencsétlen agyhalott!